fbpx

Kaip jam sukelti norą susitaikyti?
0 (0)

Klausimas: Padėkite man prašau. Man be galo bloga. Bandžiau žudytis. Dėl išsiskyrimo su draugu. Buvome kartu 5 metus. Jis mane paliko, nes labai dažnai pykomės. Jis protingas, bet dažnai nesuprasdavo mano jausmų, mano skausmo.

Pykdavomės dėl smulkmenų, aš tik norėdavau išsakyti pastabą, o viskas virsdavo konfliktu. Jo iniciatyva buvome išsiskyrę labai daug kartų, bet šį kartą viskas pasibaigė smurtu, jis man trenkė, mėtė daiktus, už tai, jog susipykus nenorėjau išeiti iš jo namų, nes tiesiog nenorėjau išeiti susipykus. Girdėdavau labai daug kritikos, bet kritikuodavau ji ir pati. Mane jis vadino nevykėle, sakė, jog visi jo draugai manęs nemėgsta. Man 28, esu patraukli, dirbanti, bet dėl ilgametes depresijos laisvalaikį leidžiu tiesiog lovoj, jis į tai žiūri kaip į tinginystę.

Užblokavo mano nr., paskambinau iš kito, pasiūliau susitikti. Pasakė, jog nemato prasmės, dabar jo reikalai pagerėjo, o aš jo negerbiu, tačiau Jis negerbia ir manęs, nes nemato tam pagrindo. Tačiau už teigiamas jo savybes noriu jį susigrąžinti. Kaip jam sukelti norą susitaikyti?

Jis sakė,kad mums tiek metu, jog laikas kurti šeimas, o tokie blogi santykiai negali tęstis. Aš neviltyje. Negaliu dirbti.

Karolina (vardas pakeistas)

Komentuoja psichologė Ignė Lukminė:

Sveika, Karolina,

Ačiū už tavo laišką. Galiu jausti, kad tavo laiške labai daug įvairių jausmų: pyktis, liūdesys, kaltė, nerimas, kuriuos sukelia tavo išsiskyrimas su draugu. Taip pat situaciją apsunkina tavo ilgalaikė depresija. Nors sunkūs jausmai tave kankina, tu keli tikslą susigrąžinti savo buvusį draugą, ieškai būdų kaip sukelti norą taikytis.

Tačiau prieš pradedant ieškoti susitaikymo būdų, norėčiau iškelti keletą klausimų, į kuriuos pabandysiu atsakyti, taip pat pabandyk ir pati į juos atsakyti sau kaip galima išsamiau:

  • Kokia yra jūsų santykių praeitis? Iš laiško matosi gana niūrus praeities vaizdas: jis nesuprasdavo tavo jausmų, tavo skausmo, pykdavotės dėl smulkmenų, tau norėdavosi jam sakyti įvairias pastabas, jūs abu vienas kitą daug kritikuodavote, jis tave įžeidinėdavo, jūs vienas kito negerbiate, prieš šį išsiskyrimą buvote daug kartų išsiskyrę, šis išsiskyrimas baigėsi smurtu. Rašai, kad jis turi teigiamų savybių, nors laiške išryškėjo tik viena: jis yra protingas.
  • Ar jūsų santykiai suteikė tau laimės? Deja, skaitydama tavo laišką daug laimės jame nepastebėjau: laisvalaikį leisdavai lovoje dėl depresijos, įvairi kritika ir konfliktai turbūt laimės taip pat nepridėjo.
  • Dėl kokių priežasčių jūs išsiskyrėte? Daugybė konfliktų, įžeidinėjimų, kurie galiausiai baigėsi smurtu.
  • Dėl kokių priežasčių nori susitaikyti? Pagalvok ar tikrai tai yra teisingos priežastys. Laiške įvardijai, kad dėl jo gerų savybių, tačiau kaip jau minėjau išskyrei tik vieną savybę, t.y. jis yra protingas. Tačiau ar tikrai protingi vyrai nesupranta savo moterų skausmo, jas įžeidinėja, smurtauja prieš jas?

Iš tikrųjų norėčiau tau pirmiausia rekomenduoti susitelkti ne į santykių tvarkymą, bet į save pačią. Pradėk ieškoti būdų kaip galėtum pamilti pati save, pajausti, savo vertę. Surask veiklų, kurios padėtų išlipti iš lovos ir po truputį grąžintų šypseną tavo veide ir pasitikėjimą savimi. Ieškok teigiamų dalykų/ savybių savyje ir aplinkiniame pasaulyje, kreipk dėmesį į juos. Šiuo metu gali atrodyti, kad tai neįmanoma ir neįgyvendinama, tačiau jau pradėjai ieškoti pagalbos. Nesustok to daryti, kreipkis į psichiatrus, psichologus, galiausiai paprašyk, kad šeimos gydytojas nukreiptų: tikrai yra įvairių programų, kuriose pagalbą gali gauti nemokamai.

Sėkmės bandant atsistoti ant kojų. Kad ir kaip atrodytų šiandien sunku, atsimink, kad po lietaus visada pasirodo saulė.

Psichologė Ignė Lukminė | psichologasinternetu.lt
Iliustracija: Alex Jones

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Giliuke parašė:

    Taip, visų pirma reikia pamilti save ir būti laiminga būnant savimi. Niekas kitas nepadarys žmogaus laimingu, tik jis pats… Sėkmės meilės sau kelyje! 🙂

  2. Saulelyda parašė:

    Kaip žmogus sugeba susiknisti sau gyvenimą. Pirmiausia, jokie santykiai negalimi su sergančiu žmogumi. Vadinasi, prieš kurdama santykius moteris turi pasveikti. Antraip visi santykiai bus tokie, kaip šitie. Ne vyrą susigrąžinti reikia, o sveikti. Vyras čia buvo reikalingas kaip inkaras – už jo plačių pečių galima sau ramiausiai ėsti ir savo, ir kito gyvenimą. Jis turi suprasti vargšę ligonę, kuri namuose ne tik kad nieko neveikia, bet dar ir skandalina. Niekas nieko neturi ir neprivalo. Pagarba vyrui už tai, kad nutraukė žalingus santykius. Šis poelgis – pati gražiausia jo dovana moteriai. Pats laikas tvarkytis SAVO problemas, o ne nuo jų bėgti. Ilgalaikė depresija – ne indulgencija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.