Kaip migreną išgyvena vyrai ir kaip – moterys
0 (0)

18 Dec 2008 --- Young woman with headache --- Image by © Oleksiy Maksymenko/imageBROKER/Corbis

Foto © Oleksiy Maksymenko/imageBROKER/Corbis

Migrena – viena dažniausių laikiną nedarbingumą sukeliančių ligų, dargi atimanti iš paciento kone visas jėgas. Veriantis galvos skausmas, sutrikęs regėjimas, jautrumas šviesai, garsams, kvapams, vėmimas ir vienintelė mintis: „Kada gi viskas pasibaigs?“. Ir nors didžioji dauguma migrenos aukų – moterys, vyrai taip pat kenčia nuo nepakeliamų migrenos priepuolių. O įdomu tai, kad vyrų ir moterų migrena skiriasi. Šie skirtumai pastebėti atliekant įvairius tyrimus, apklausas apie migreną, kuriose dalyvavo abi lytys.

Vyrai įvairiuose tyrimuose ir apklausose akcentavo fizinį išsekimą po priepuolio. Skalėje nuo 1 iki 10 vyrai savo priepuolio stiprumą ir skausmus dažniausiai įvertindavo penkiais balais. Vidutiniškai jų priepuolis nuo pat pirmųjų ženklų iki skausmo atakos pabaigos trukdavo 6 valandas ir 31 minutę. Per mėnesį vyrai vidutiniškai patirdavo 6 migrenos priepuolius. Iš įvairiuose tyrimuose, susijusiuose su migrena, dalyvavusių vyrų tik 53 proc. vartodavo vaistus nuo migrenos. Kas dar? Vyrai akcentuodavo jautrumą šviesai, depresiškas nuotaikas prieš priepuolį ir po jo.

O kaip viskas vyksta moterų pasaulyje? Moterys fizinio nuovargio nebuvo linkusios taip akcentuoti, tačiau jos stipriau akcentavo emocinį išsekimą. Be to, kitaip nei vyrai, moterys dažnai priepuolius susiedavo su oro pokyčiais. Net 50 proc. moterų migrenos priežastimi įvardindavo būtent oro pokyčius. Skausmo skalėje nuo 1 iki 10 migrenos priepuolių sukeltą skausmą moterys įvertindavo stipriau – net šešiais balais. O pats priepuolis taip pat trukdavo ilgiau – net 7 val. ir 37 min. Per mėnesį moterys vidutiniškai turi vienu priepuoliu daugiau nei vyrai, – tai yra 7 priepuoliai per mėnesį. Kadangi moterys kenčia stipresnius, ilgesnius, dažnesnius priepuolius, didesnė jų dalis imasi vaistų – net 60 proc. jų vartoja medikamentus priepuoliui ir būklei sušvelninti. Svarbus moterų pojūčiai, susiję su priepuoliu, buvo padidėjęs jautrumas kvapams, dažnesnis pykinimas.

Taigi moterys iš tiesų dažniau ir stipriau kovoja su itin nemalonia būkle ir čia jų silpnąja lytimi niekaip nepavadinsi.

Ir nors tikslios migrenos priežastys nenustatytos, abiem lytims mokslininkai pataria daugiau dėmesio skirti miegui, poilsiui, hormoninei sistemai.
.
Šaltinis: medicaldaily.com
Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.