Kaip netapti savo svajonių įkaitu?
0 (0)

Sharon McCutcheon / Unsplash

Artėjant naujiems metams vėl pulsime kelti sau naujus tikslus, įvertinsime padarytus darbus, sversime geri ar blogi buvo senieji metai. Turbūt pas kiekvieną iš mūsų yra tokių svajonių ar tikslų, kuriuos sėkmingai perkeliame iš vienų metų plano į kitus metus.

Įtraukiam į planą, pasižadam jau šiemet tikrai pradėsiu: dainuoti, sportuoti, piešti, ir pan., bet… Tai tada kyla klausimas ar yra prasminga tuos tariamus norus kilnoti iš metų į metus ir laukti kažko, kas motyvuos griebtis savo svajonės įgyvendinimo, o gal verčiau atsisakyti tokių svajonių ir leisti kurti naujas? Kada prasideda vergavimas savo svajonėms ir kada jos mums kainuoja per daug?

Prieš nusprendžiant ar verta siekti savo svajonės ar ta svajonė jau atgyvena verta sau užduoti šiuos 5 klausimus:

1. Ar aš to noriu todėl, kad tai turi kiti, (mano draugai, mano kolegos, mano klasiokai ir pan.), nes tai madinga, nes to reikia norėti? Tarkim vaikai. Kai aplink draugės pradeda tuoktis, lauktis ir gimdyti vaikus, neretai moteriai sukirba mintis, kad ir man jau laikas. Tačiau ar tikrai aš noriu būti mama, ar tik noriu neiškristi iš draugių rato? Kai kaimynai įsigyja naują automobilį ir mums jo norisi, bet nori ir pakeliauti, o visko turėti nelabai įmanoma. Taigi reikia sąžiningai savęs klausti ar aš tikrai to noriu? Ar tik noriu dėl aplinkinių spaudimo, įtakos, pavyzdžio? Būkite atviri su savimi, nebijokite norėti sau svarbių dalykų.

2. Aš to norėjau tik būdamas mažas? Dabar jau tai lyg ir neaktualu, bet jaučiu kažkokį keistą pareigą siekti savo vaiskytės svajonės. Tik mes užaugame, gali užaugti, keistis ir mūsų svajonės. Suteikime sau šansą išsivaduoti iš vaikystės iliuzijų, norų, jei dabar jie nebėra aktualūs. Vaikystės svajonė neturi būti kaip akmuo pririštas prie kojos, kuris neleidžia bėgti norimo dabartinio tikslo link.

3. Ar svajonės įgyvendinimas nesikerta su kitomis mano svajonėmis, tikslais, gyvenimo būdu? Kaip kilti karjeros laiptais derinasi su noru, kuo daugiau laiko skirti šeimai? Arba noras parašyti knygą įsiterps prie naujų studijų ir naujo darbo? Deja net ir svajones reikia rinktis, bent jau išsigryninti jų eiliškumą, ko pirma sieksime, arba pergalvoti gyvenimo vertybes ir remiantis jomis perkratyti būsimus metų siekius. Atsirėmimas į vertybes visada padeda priimti svarbius gyvenimo sprendimus.

4. Ar tikrai svajonės įgyvendinimas yra vertas reikiamų pastangų, laiko? Kiek tai kainuos? Laiko, pinigų, pastangų, galbūt konfliktų su kitais žmonėmis? Pasvėrus šiuos dalykus ar vis dar atrodo verta siekti savo svajonės? Nemokamų dalykų nebūna ir už savo svajones taip pat tenka susimokėti. Todėl verta apsverti ar kaina nebus per didelė.

5. Ką prarasiu, jei pasieksiu savo svajonę? Jei norime pradėti sportuoti, turime atrasti ką išmesime iš savo dienotvarkės, kad atrastume laiko sportui. Jei norime skirti daugiau laiko saviugdai ar kelionėms, turime pagalvoti, kur galėsime sutaupyti, kad galėtume tam skirti pinigų. Tam tikri atradimai, kitoje vietoje virsta praradimais.

Nesekime aklai savo svajonių, netapkime jų įkaitais. Leiskime sau augti, keistis ir išmokime paleisti tai, kas nebeaktualu šiandienai. Kurkime aktualias svajones.

Psichologė-psichoterapeutė Gintarė Jurkevičienė

Daugiau apie šeimininkavimą savo gyvenime kalbėsime seminare Kaune sausio 22 diena:
https://www.facebook.com/events/511529829572021/

Grupinė terapija moterims:
https://www.facebook.com/events/2454768124736801/

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.