Kaip pasakyti „ne“ kolegoms ir viršininkui?
0 (0)

ne

Padėti kolegoms nėra blogai, tačiau ne mažiau svarbu – išmokti sakyti „ne“ jiems ir vadovams. Žmonių, kurie nemoka pasakyti „ne“ kolegoms ir vadovams, gyvenimas dažnai virsta tiesiog košmaru. Naudodamiesi tokių žmonių drovumu, noru visiems įtikti, kolegos ima iš pradžių nedaug, o vėliau vis dažniau naudotis šiomis silpnybėmis, rašo passion.ru.

Na, bet kiekvienoje situacijoje galima padėti tašką, kai jums siūlo tai, kas jums neparanku ar sunkiai įgyvendinama. Taigi pats laikas išmokti sakyti „ne“.

Nesutikimas – ne katastrofa

Vos spėjate atlikti savo darbus, jau matote, kad dalį suplanuotų darbų teks atidėti rytdienai arba iki vėlumos užsisėdėti darbe. Ir čia iš už kompiuterio ekrano išnyra kolegos veidas su kiek kalta šypsena – jis prašo suredaguoti jo laišką arba paskambinti probleminiam klientui. Jūs natūraliai norite nesutikti, bet kažkas trukdo, taigi per savo minkštumą sutinkate.

Pakanka kartą parodyti silpnumą, ir gandas apie jūsų „gerą širdį“ žaibišku greičiu pasklinda po biurą. Tokiu atveju pabandykite įsivaizduoti prasčiausių įvykių plėtros scenarijų – jus sakote „ne“. Kas bus? Vargu ar kolega tiek įpyks, kad tai sutrukdys jūsų karjerai. Turite teisę turėti savo darbų, reikalų, paskirstyti savo laiką. Todėl jūsų „ne“ niekaip nesutrukdys jūsų karjerai.

Paaiškinimas vietoje pasiteisinimo

Kai kurie neryžtingi asmenys periodiškai stoja ginti savo interesų. Tik vertėtų atkreipti dėmesį į vieną niuansą – vietoje pasiteisinimų geriau paaiškinti. Kaltas tonas, neužtikrinta laikysena nepadės apginti savo interesų.

Jei argumentuotai ir trumpai pateikiate atsisakymo priežastį, turite šansą „prisibelsti“ iki įkyraus kolegos. Na o bandymas įtikti pašnekovui, nesukelti jam susierzinimo, turės priešingą poveikį. Kalbėkite trumpai, juk jūs tik argumentuojate atsisakymą ir ginate savo darbinius interesus.

Net jei iki tol turėjote žmogaus, kuris neatsisako padėti, reputaciją, du – trys trumpi, argumentuoti atsisakymai atbaidys parazituojančius kolegas.

Atsižvelkite į situaciją

Tai, kas tinka su kolegomis, gali nepraeiti su vadovu. Daugelyje įmonių neįprasta nevykdyti nurodymų iš aukščiau. Tiems, kas nori kilti karjeros laiptais, veikiausiai nepatartina atsisakyti atlikti papildomus darbus, jei juos paveda viršininkas.

Bet ir čia yra išimčių – jeigu viršininkas begėdiškai jus eksploatuoja, verta susimąstyti apie savo naudą šioje situacijoje. Net jei už papildomus darbus nežada premijos, priemokos, papildomo darbo patartina imtis, jeigu jis suteiks jums patirties, naujų įgūdžių, padės praplėsti kvalifikaciją.

Bet jeigu jūsų bosas pašėlo, nes jam, pvz., prasta nuotaika, turite teisę atlikti tik savo pareigas, už kurias gaunate atlyginimą. Tokiu atveju galite argumentuoti atsisakymą užimtumu savo tiesioginėmis pareigomis. Vietoje skundų tiesiog mandagiai paaiškinkite, kad vos spėjate atlikti savo pagrindines užduotis.

Skolą reikia grąžinti

Jei kolega suteikė jums profesionalią pagalbą, darbo etika reikalauja grąžinti skolą. Taigi būkite pasirengę – neparankiausiu metu jus kažkada išgelbėjęs kolega gali kreiptis su prašymu padėti. Šiuo atveju nepatartina nesutikti, padėti reikia, nors kartais teks atrasti 25-ą valandą paroje.

Tiesa, dėkingumas irgi turi ribas – atsidėkoję jūs vėl niekam neskolingi, o juo labiau neprivalote aukoti savo laisvalaikio.

Tobulinkite įgūdžius

Gali būti, kad pirmieji „ne“ bus tolimi nuo trokštamo rezultato, bet reikia nuo kažko pradėti. Taigi kai tik imsite jausti, kad kolegos nori jumis pasinaudoti, nesutikite. Nereikia tame įžvelgti kažką asmeniško – jūs tiesiog dirbate savo darbą ir negalite gaišti laiko svetimoms problemoms. Pamažu jums vis geriau pavyks, o ateis diena, kai pamatysite – problemos neliko. Žinoma, nereikia visada atsisakyti padėti kolegoms, prieštarauti vadovui, bet mokėjimas pasakyti „ne“ – svarbi savybė darbe.

Mokantys mandagiai, argumentuotai atsisakyti dirbti svetimą darbą, atlikti ne savo užduotis dažniausiai yra labiau gerbiami nei minkštadūšiai kolegos. Jei mokate pasakyti „ne“, liks daugiau laiko, jėgų savo darbui, pareigoms, nereikės aukoti laisvalaikio.

Parengė: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.