Kaip pavydus vyras tampa žmogžudžiu? Kalba psichologai
0 (0)

Nusikaltimas iš meilės, kai du vyrai nepasidalija moters, todėl ji miršta. Meilės trikampyje gyvas nelieka ir moterį gynęs jos naujasis draugas – daug įvairių versijų tiria pareigūnai, apsilankę Kauno pakraštyje, ramioje Giraitės gyvenvietėje esančiame privačiame name. Kraupios dramos atomazga kainavo gyvybę televizijos žurnalistei Viltei Stankutei-Butkienei (31 m.). Tuose pačiuose namuose aptikti ir 37 metų vyro palaikai.

pavydasPirminiais duomenimis, šiuo nusikaltimu įtariamas buvęs moters sugyventinis Kaišiadorių rajono gyventojas Nerijus Kalaušis (36 m.), su kuriuo ji išsiskyrė prieš kelias savaites.

Vilniaus moterų namų vadovė psichologė Lilija Henrika Vasiliauskienė teigė, jog dvigubos žmogžudystės priežasčių neįmanoma paaiškinti apakinta meile.

Nors tokie siužetai sudaro ir pasaulinių šedevrų ašį, tai nieko bendra neturi su meile, pasiaukojimu, savęs išsižadėjimu, nes tik šie dalykai suteikia meilei nepakartojamos sielos šviesos.

– Kada pavydas tampa kerštu? Kada jis tampa pavojingas? – paklausiau psichologės L.Vasiliauskienės.

– Pavydas ir meilė neturi nieko bendra. Pavydas nuo pradžių yra smurtas, nes tai kontroliuojamoji žala, tai psichologinė prievarta. Kiekviena moteris, susidūrusi su vyro pavydu, turi suprasti, kad prieš ją yra smurtaujama, kad varžoma jos laisvė. Sakyčiau, jog pavydas – viena pavojingiausių psichologinio teroro formų, tai – žalojamoji kontrolė.

– Jei vyras myli, jam gali atrodyti, kad dėl savo mylimosios pasiryžęs paaukoti net savo gyvybę. Kaip atsitinka, kad jis lengva ranka atima mylimajai gyvybę?

– Viskas priklauso nuo to, kaip mes suvokiame aukojimąsi. Ar mylimosios atstumtas vyras meldžiasi ir visą gyvenimą stengiasi jai padėti? Ar atsiduos tarnauti jai visą gyvenimą? Ar jis stengsis jai padėti, ją globoti? Turime labai aiškiai apibrėžti, kas yra meilė.

– O kas iš tikrųjų yra meilė?

– Meilė padaugina gyvenimą. Meilė – žiburys, kuris apšviečia kitą asmenį auksine mūsų sielos šviesa. Ta auksinė šviesa išryškina ir padaro mylimą žmogų ypatingą, nuostabų, iškelia jį iš kitų žmonių tarpo. Padaro jį tokį, koks tik Dievas gali jį regėti.

Meilės priešybė – žmogaus pavergimas, sudaiktinimas, jo savasties naikinimas. Žmogus tampa negyvu daiktu, kurį galima laikyti tam tikroje vietoje. Jis tampa mylinčiojo nuosavybe.

Tai nėra meilė, o laisvės varžymas. Tai trukdymas kitam žmogui būti savimi, varžymas jo teisių, saviraiškos naikinimas, nuolatiniai priekaištai, su kuo ir kada moteris gali bendrauti, kalbėtis. Tai nieko bendra neturi su meile.

Kitas klausimas, kad tokie veiksmai žaloja patį smurtautoją, nes visa tai sugrįžta bumerangu.

– Dėl kokių priežasčių gali kentėti pavydus žmogus? Galbūt jis triumfuoja, o ne kenčia įvykdęs savo pažadą?

– Įvykdęs savo grasinimus, pavydus žmogus susiduria su savo elgesio pasekmėmis. Tada jis praregi, jį ima graužti sąžinė. Tokios moralinės pagirios būdingos daug kam – juk ir daug dienų gėręs alkoholikas taip pat sielojasi. Pagirios – baisus dalykas.

Pagirios paliečia ir visuomenę, kuri dažnai atsipeikėja tik tada, kai taikomas Baudžiamasis kodeksas. Ir tai dar ne iš karto.

Manau, visuomenė turi turėti teisingą požiūrį – jei žmogus verčiamas kentėti, yra persekiojamas ir kontroliuojamas, tai nieko bendra neturi su meile. Tai ne meilė, o smurtas.

Smurtautojai gali bandyti save apgauti ir teisintis, kad visa tai – iš didelės meilės. Tuo nereikia tikėti, juk nuo alkoholio priklausomi žmonės taip pat stengiasi rasti pasiteisinimą, kodėl jie taip elgiasi, tad nesileiskime būti apgaudinėjami.

– Ko galima išmokti iš genialių kūrinių? Otelas žudo iš keršto, Faustas prievartauja penkiolikametę, Traviata išlaiko alfonsą, atiduodama jam savo brangenybes… Kodėl vis nukenčia moterys?

– Norėjau apie tai parašyti straipsnį, kurio tema būtų, kiek smurto prieš moteris yra sankcionuota. O kas toks yra Faustas? Pedofilas ir žudikas. Ar jis gali būti genialus filosofas, mąstytojas? Susižavėjęs mergaite, kuriai buvo vos penkiolika metų, jis nunuodijo jos motiną, nužudė jos brolį.

O kas yra Violeta, operos „Traviata“ herojė? Kokie vyrai ją supa? Vienas – alfonsas, kurį ji išlaiko, pardavinėdama savo arklius ir brangenybes, o kitas – to alfonso tėvas, kuris apeliuoja į jos sąžinę, prašydamas pasitraukti nuo sūnaus, nes jam dar reikia gyventi. Tėvas skundžiasi, kad jis dar turi dukterį, kurią reikia ištekinti. Ar tai nėra sisteminis smurtas prieš moterį?

Nors „Traviatos“ siužetas toks siaubingas, pastatyta geniali opera.

Kiek domėjausi, italų kompozitorius Giuseppe Verdi rašė operą „Traviata“, prašomas savo sugyventinės, kuri žinojo, ką reiškia būti vyrų apgaudinėjamai. Ją vedęs kompozitorius pritarė, kad tokia opera būtina, jis jautėsi socialiai atsakingas.

Ši opera atskleidė vyrų veidmainystę, parodė, kieno rankose iš tikrųjų yra valdžia, nes vyrai laužo moteris kaip žaislus. Tuo metu tikriausiai nieko daugiau ir nebuvo galima padaryti dėl moterų, tik paviešinti tuos dalykus, apie kuriuos buvo kalbama pusbalsiu.

Williamas Shakespeare’as eiliavo XVI amžiuje, yra abejojama, ar tai darė jis pats, ar kas nors kitas. Mums tai nėra tiek svarbu, tais laikais Anglijos elitas manė, jog žydai yra blogis, todėl dramoje „Venecijos pirklys“ pasakojama, kaip apgauti žydą ir dar priversti jį atsisakyti savo religijos. Tai – taip pat smurtas prieš kitatikius, laimei, ši pjesė dabar retai statoma pasaulio scenose.

Kas yra Otelas? Šioje pjesėje taip pat kalbama apie smurtą prieš moteris, kuris pateisinamas vyro kompleksais, susijusiais su valdžios troškimu ir kitomis nesąmonėmis.

– Dažnai moteriai rodantis dėmesį vyras atrodo labai draugiškas. Kaip atpažinti smurtautoją?

– Visos merginos ir moterys turi žinoti, kad pavydas – pavojingas dalykas. Jei vyras siekia viską žinoti apie moterį, kuria domisi, jis greitai neatstos. Jis apipila moterį klausimais. Kur buvai? Ką valgei? Kaip miegojai? Su kuo susitikai? Kas tavo tėvai? Kokios tavo pajamos?

Blogas ženklas, jei vyras prašo moterį būti iki galo atvirai, išpažinti kiekvieną savo nuodėmę, jei jis siekia žinoti kiekvieną akimirką, kur moteris yra, ką ji veikia.

Sunerimti reikia ir tada, kai vyras nuolat skambina telefonu savo mylimai merginai ir tai daro penkiskart ir daugiau per dieną, jei jis prašo pasiteisinti, kodėl mergina neatsiliepė, kai jis skambino.

Pastebėjusi tokių požymių, moteris turi nutraukti santykius, ji neturi savęs apgaudinėti, kad ilgainiui santykiai pagerės.

Ji turi sustoti ir pagalvoti, kad bendrauja su smurtautoju. Su voru, kuris ją kaip musę apraizgo savo tinklais, kad vėliau sužinojęs kokias nors mažas silpnybes arba tiesiog jas sukūręs, turėtų gerą progą smogti.

– Ar moterys nebūna kerštingos? Ar jos nesigriebia smurto? Galbūt jos nekyla į atvirą kovą, bet keršija iš pasalų?

– 98 proc. visų smurtautojų būna vyrai, tai susiję su jėgos ir galios pasiskirstymu visuomenėje. Vyrui, net labiausiai nusmurgusiam, yra žinoma, kad moteris – jo grobis.

Nors vyras gali būti tikras kvailelis, jis vis tiek mano, jog yra visa galva protingesnis už moterį, todėl turi jai komanduoti.

Moteris gundydami vyrai susikuria valdžios ir jėgos iliuziją. Suprasdami, kad realią valdžią turi bankai, valstybinės institucijos, vyrai stengiasi atsigriebti, laikydami po padu savo moteris.

– Kodėl išnaudojamos moterys nepabėga nuo jų?

– Moterys išnaudojamos kilniausių jausmų pagrindu. Ištikimybė, atsidavimas, meilė, šeimos išsaugojimas, kito žmogaus sielos žaizdų gydymas – yra daugybė priežasčių, kodėl moteris negali nutraukti ryšio su pavydžiu vyru.

Jaunos moterys neturi praryti šio jauko. Kiekvienas vyras, kuris kėsinasi į moters priimamus sprendimus, yra smurtautojas. Toks vyras yra labai pavojingas moters gyvenimo kelyje, nes jis turi gerą patarėją iš šalies, tai – visuomenė, kuri pritaria tam, kad vyras valdytų moterį.

– Ar seksas gali būti moters pavergimo priemonė?

– Yra dar vienas labai svarbus dalykas – smurtaujantys vyrai, susipažinę su moterimis, labai anksti siekia sekso, nes nori jas kuo greičiau supančioti.

Jie žino, kad moteris stipriai įsipareigoja, kai pradeda intymius santykius. Visuomenė taip pat jai daro spaudimą: „Pasiaukok.“ Sulaukęs tokio pritarimo vyras pradeda drąsiai persekioti ir kankinti moterį, o pavyzdžiai rodo, kad tokios dramos pabaiga – moters žūtis.

Šaltinis: lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.