Kaip puoselėti ryšį su vaiku antraisiais jo gyvenimo metais?
0 (0)

Neseniai išleistoje trijų amerikiečių autorių – Karynos Brand Purvis, Davido R. Crosso, Wendy Lyons Sunshine knygoje „Ryšys su vaiku“ pateikiama ne tik naujausių mokslinių tyrimų duomenimis grįstų žinių, padėsiančių geriau suprasti savo atžalas, bet ir gausybė praktinių patarimų, kaip auginti įvaikintus ar globojamus vaikus, kurti ir palaikyti tvirtą ryšį su jais, kaip suprasti, kas slypi už vaiko elgesio. Ji kupina vilties, kad meile ir globa paremtas ryšys padės kiekvieno vaiko gyvenimo žaizdoms gyti.

Vaikų ir paauglių psichiatrių, TBRI® (Pasitikėjimu grįstų santykių intervencijos) praktikių Jovitos Anikinaitės ir Monikos Misevičės teigimu, „tai privalomas skaitinys visiems, kurie yra įvaikinę ar globoja vaikus. Knyga bus naudinga ir savo biologinius vaikus auginantiems tėvams bei su vaikais dirbantiems specialistams.“

Dalinamės knygos ištrauka apie tai, kokių iššūkių kyla įsivaikinusiems ar globojantiems vaikus antraisiais jų gyvenimo metais bei kaip puoselėti ryšį su mažuoju šeimos nariu, kad pelnytumėte jo pasitikėjimą.

Antrieji gyvenimo metai

Per antruosius gyvenimo metus vaikas išbando ribas. Jis instinktyviai stengiasi išsiaiškinti, kas namuose yra atsakingas. Sveikoje aplinkoje vaiko tyrinėjimas tik įrodo, kad suaugusieji yra atsakingi ir jais galima pasitikėti. Kai vadovauja tvirti, mylintys ir atsakingi tėvai, vaiko smegenys gali vystytis didžiuliais šuoliais, mokantis tinkamai suvokti kalbą ir socialines situacijas.

Jeigu vaiko globėjai yra nerūpestingi arba jį skriaudžia, jis greitai išmoksta pasitikėti tik savimi. Dėl to nukenčia socialiniai įgūdžiai, jis neišmoksta gerbti ribų. Apleisti ir sužaloti vaikai gali taip pat susidurti ir su akivaizdžiais fiziniais pavojais. Pavyzdžiui, jeigu susierzinęs suaugusysis stengiasi nutildyti verkiantį kūdikį purtydamas ar jį mušdamas, vaikas gali patirti negrįžtamus smegenų pažeidimus.

Tyrimas atskleidė, kad vaikai, patyrę tėvų netektį ar atstūmimą, gali jausti tikrą fizinį skausmą dėl šios socialinės atskirties. Vaikai, kurie reguliariai ir saugiai nebuvo imami ant rankų ir liečiami, gali tapti atsiskyrę ir susvetimėję nuo kitų žmonių, o augdami elgtis vis agresyviau.

Supraskite vaiką

Jeigu įvaikintas vaikas, turintis specialiųjų poreikių, būtų:

  • buvęs dažnai laikomas ant rankų ir mylimas;
  • buvęs reguliariai maitinamas ir prižiūrimas;
  • ankstyvaisiais gyvenimo metais turėjęs suaugusįjį, kuris buvo neabejingas jo rodomiems ženklams;
  • ankstyvaisiais gyvenimo metais turėjęs suaugusįjį, kuris gerbė jo ribas;
  • ankstyvaisiais gyvenimo metais turėjęs suaugusįjį, kuris buvo linkęs bendrauti ir rodyti atsaką.

Jūsų vaikas būtų įgijęs saugų prieraišumą ir sugebėjęs:

  • įsipareigoti ir užmegzti ryšį su šeima;
  • tinkamai reaguoti į suaugusiuosius;
  • susidraugauti ir socialiai bendrauti su kitais vaikais;
  • entuziastingai žaisti ar atlikti užduotis;
  • mokytis ir paprašyti pagalbos.

Tam kad išugdytume prieraišumo įgūdžius, jūsų vaikui reikės:

  • daug papildomos meilės ir švelnumo;
  • tinkamų taisyklių, režimo ir ribų;
  • įvairių pratimų ir jutimo organų funkcijas stimuliuojančių užsiėmimų;
  • apkabinimų, maitinimo ir supimo;
  • pamokų, kaip šeima tampa komanda ir laikosi kartu;
  • pamokų, kaip maloniai ir pagarbiai elgtis su žmonėmis.

Praeities įtaka ateičiai

Tėvų meilė, rūpestis ir dėmesys nuo ankstyvųjų vaiko gyvenimo metų yra gyvybiškai svarbūs darniam jo organizmo ir asmenybės vystymuisi. Neįmanoma, kad vaikai augtų fiziškai ir protiškai sveiki, neužmezgę artimo ryšio su kitu žmogumi ir nepatyrę jo rūpesčio. Jaunuolio, kuris iš pat pradžių nepatyrė tinkamos priežiūros, vystymosi trajektorija visiškai skiriasi nuo tų, kurie nepatyrė kenksmingo toksinių medžiagų poveikio ar bado, izoliacijos, nepriežiūros, smurto ar traumos.

Jeigu šie vaikai būtų buvę liūliuojami ant motinų rankų, mylimi, apkabinami ir gerai prižiūrimi iš pat pradžių, jie būtų tinkamai pasirengę mokytis, mylėti ir augti. Jūsų, kaip tėvų, pareiga – padėti vaikams patirti tai, ko jie nepatyrė prieš atsirasdami jūsų namuose, tam kad galėtų pasveikti ir išnaudotų visą savo turimą potencialą.

Karyn Brand Purvis, David R. Cross, Wendy Lyons Sunshine „Ryšys su vaiku“, leidykla VAGA, 2019 m.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.