Kaip su vyru kalbėti apie pinigus?
0 (0)

pinigai-seima

Pinigų ir bendro biudžeto tema kiša koją daugumai porų. Įdomu tai, kad ją sunku aptarti ir susituokusioms poroms, ir toms, kurios išgyvena romantišką įsimylėjimo laikotarpį. Pateikiame psichologų rekomendacijas apie pagrindines tokio pokalbio gaires.

Kodėl mums taip sunku aptarinėti pinigų temą su vyrais? Ankstyvuoju santykių laikotarpiu ši tema mums atrodo neromantiška ir mes bijome atrodyti pernelyg pragmatiškos ir siekiančios naudos. Be to, tiesiai kalbėti apie savo atlyginimą arba tikslintis, kiek uždirba mylimasis dažniausiai būna nejauku.

O kai pradedama kalbėti apie bendrą biudžetą, akcentai pasikeičia ir ankstesnį atsargumą keičia visiškai konkretus nepasitenkinimas: „Kur dingo pusė algos?“ Be to, prisideda visuomenėje gajūs stereotipai apie uždirbančius vyrus ir išlaidaujančias moteris.

Pakeisti šį modelį padės kelios paprastos taisyklės.

Išsirinkite jums labiausiai tinkantį biudžeto planavimo variantą.

Nors yra įvairiausių nuomonių ir buvo daug rašyta apie vieno bendro ir dviejų atskirų biudžeto privalumus ir trūkumus, optimaliausiu variantu specialistai vis dėlto laiko tokį, kai visos poros pajamos dalijamos į tris dalis – bendrą ir kišenines kiekvieno sutuoktinio išlaidas. Nebus neteisinga, jei jūsų kišenpinigių suma bus šiek tiek didesnė nei vyro, nes nereikėtų pamiršti apie nenumatytas išlaidas („Brangioji, rytoj sesers gimtadienis, o aš visai pamiršau! Nupirk jai kokią dovaną, prašau“).

Psichologai taip pat pataria kaupti atsargas – atidėti 20 proc. visų savo pajamų. Kam? Gerą pavyzdį pateikia Anna Jotko, moterims skirtų mokymų autorė: „Viena klientė reguliariai atidėdavo 20 proc. visų iš vyro gaunamų pinigų. Taip nutiko, kad vyro verslas žlugo, ir jis liko visai be pinigų. Iš sukauptų atsargų šeima galėjo pragyventi dvejus metus.“

Informuokite vyrą apie namų ūkio išlaidas. Ne taip ir daug vyrų linkę į buhalterinę apskaitą – dauguma jų nė neįtaria, kiek reikia lėšų kasdienėms išlaidoms. Jiems atrodo, kad už jų atlyginimą, kuris dažnai būna ne toks jau ir mažas, galima gyventi labai savęs neribojant, o jei pinigų pritrūkta, kaltina „išlaidžią žmoną“, kuri išmėtė pinigus visokiems niekams.

Todėl 1–2 kartus per mėnesį nepamirškite su juo aptarti visų būtinų išlaidų – mokesčių už būstą, už komunalinius patarnavimus, kreditus, draudimus, vaikų būrelius, visos šeimos telefonų sąskaitas. Taip vyras geriau supras realų „negandos mastą“ – ir „kiek šiais laikais kainuoja užauginti vaiką“, ir kokios sumos iš biudžeto kas mėnesį realiai reikia naujam automobiliui.

Švelniai užsiminkite apie savo pageidavimus anksčiau, nei partneris išsakys savuosius.

Pavyzdžiui, jūsų laukia didelės išlaidos – atostogos ar būsto nuoma. Nelaukite, kol partneris pasiūlys savo variantus, o tiesiai paklauskite: „Į kokią šalį norėtum važiuoti ir kokiame viešbutyje apsistoti?“, „Kokiame rajone nuomosimės butą?“

Frazės, prasidedančios „Aš noriu“, taip pat leistinos. Pavyzdžiui: „Man patinka šis viešbutis, ar mes galime sau leisti jame apsistoti?“ arba „Visada svajojau gyventi šiame rajone – ar galėsime išsinuomoti čia butą?“ Toks bendravimo būdas ypač aktualus toms poroms, kurios tik pradeda kurti bendrą buitį – kai dar tiksliai nežinome antrosios pusės poreikių ir nesuvokiame realių partnerio pajamų.

Nesidrovėkite prašyti vyro pinigų apsipirkimui. Kai kurie psichologai mano, kad tai padeda sustiprinti poros santykius: „Vyrai iš prigimties yra egoistai. Kuo daugiau jie „investavo“ į projektą, tuo labiau jį vertina, – aiškina A. Jotko. – Įsivaizduokite, kad jūs ir šeima vyrui esate savotiškas bankas, į kurį jis reguliariai investuoja.

O dabar įvertinkite iš šalies, kokio žlugusio banko jums bus labiau gaila – to, kuriame jūs laikėte pusantro tūkstančio litų, ar to, kuriame laikėte dešimt milijonų?“ Tačiau ši taisyklė netaikoma grožio išlaidoms – apie tai, kiek jūs išleidžiate, kad būtumėt patraukli, vyrui žinoti nebūtina.

Rimtą pokalbį pradėkite tinkamu metu. Aptarti einamąsias išlaidas ar pasiguosti pabrangusia elektra galima bet kada, bet pokalbius iš serijos „aš noriu“ arba „man būtinai reikia“ privalu pradėti tinkamu metu.

Savo mokymuose „Nė dienos be dovanos“ Anna Jotko aiškina, kad vyro dosnumas priklauso nuo testosterono, kurį reguliariai gamina vyro organizmas ir kurio „atsikratoma“ tik per lytinį aktą arba per agresiją. Todėl nepradėkite sunkių finansinių pokalbių kai partneris alkanas, pavargęs ar dėl kažko susinervinęs. O teisingą argumentaciją tokiam pokalbiui galima nusimatyti išsiaiškinus, kokiam psichotipui priskirtinas jūsų mylimasis.

Pavyzdžiui, aiškindama kinestetikui, kodėl jums būtini nauji kailiniai, sakykite, kad su jais žiemą jums bus šilta ir patogu, o vizualas geriau supras, jei pasakysite „Su jais aš būsiu tokia graži!“

Tinkamai formuluokite. Nuolat priekaištaudama vyrui dėl mažo atlyginimo rizikuojate likti viena. Nes posakis: „Už kiekvieno sėkmingo vyro stovi protinga moteris“ ne visada pasitvirtina. „Žinoma, yra vyrų, kurie pasiekė sėkmę dėl to, kad už jų nugaros stovėjo moteris su botagu ir juos ragino. Bet dažnai po to moteris lieka tik su botagu, be vyro“, – aiškina psichologas Valerijus Bo.

Pasiekę užsibrėžtą tikslą ir sulaukę sėkmės vyrai dažnai palieka tas, kurios matė juos „silpnus ir nuogus“. Todėl jei jūsų netenkina partnerio pajamų lygis, geriau ramiai su juo tai aptarkite ir kartu pamėginkite rasti problemos sprendimą. Nėra galimybių padirbėti papildomai? Galbūt jums derėtų apsvarstyti investavimo variantus arba peržvelgti išlaidas.

Šaltinis: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Taip, kiekvienoje poroje, o tuo labiau šeimoje, labai svarbus reikalas yra šeimos finansai ir buhalterinė apskaita. Apie pinigus mes su vyru kalbame atvirai ir be baimės. Žinoma dažniausiai ginčai ir nesutarimai kyla būtent dėl to, tačiau vertinu tai kaip normalų dalyką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.