Kaip sukurti gražesnį šeimyninį gyvenimą?
0 (0)

Asociatyvi iliustracija: Gabby Orcutt / Unsplash

Per keletą ar daug bendro šeimyninio gyvenimo metų mes prie daug ko įprantame, dalykai tampa kaip visada. Atrodo nuobodu, bet pažįstama ir saugu, todėl patogu. Kam ką nors keisti? Nubodu, bet patogu – nėra pats geriausias šeimos narius jungiantis dalykas. Tačiau tai pakeisti yra mūsų valioje, kai pasiryžtame veikti.

Ką Jūs norėtumėte pakeisti savo šeimos gyvenime? Neišsigąskite, jei noras atrodo neaprėpiamai didelis. Viskas padaroma pažingsniui darant. Štai keli dalykai, kurie jums gali padėti:

Drauge aiškiai apsibrėžkite ką norite pakeisti. Svarbu skirti laiko diskusijoms ir pamąstymams atsakant į klausimą: ką norime pakeisti, patobulinti, pagerinti savo šeimos gyvenime? Norėtumėte daugiau praleisti laiko kartu? Norėtumėte išgyventi daugiau smagių akimirkų? Norėtumėte, kad vaikai būtų mažiau įlindę į įvairius įrenginius, o daugiau laiko praleistų su tėvais, visi kartu? Skirkite tam laiko, išdiskutuokite, nuspręskite ko norite ir tada judėkite toliau. Suprasti ko sieki yra pokyčio pamatas.

Susidarykite mažų žingsnelių planą. Kuo didesnis tikslas, tuo įdomiau. Tik svarbu, kad tą tikslą suskirstytumėte į gabalėlius, kurie būtų padaromi, negąsdintų savo sudėtingumu ir dydžiu. Tarkime, jūsų tikslas yra kartu praleisti daugiau laiko smagiai. Apsibrėžkite, kas yra konkrečiai kiekvienam jūsų tas smagiai? Kokia veikla yra smagi visiems šeimos nariams arba bent jau daliai šeimos narių smagi, o kitiems – neutrali? Veiklos gali būti nebūtinai sudėtingos ir užtrukti ilgai laike. Maži dalykai, trumpos bendros veiklos, smulkmenos dažnai būna tokios pat svarbios kaip ir kažkas grandiozinio ir ilgai užtrunkančio laike. Susiplanuokite, ką nuveiksite iš veiklų sąrašo jau artimiausiomis dienomis. Stenkitės laikytis plano. Atlikę tai, ką buvote numatę, aptarkite, kaip jums sekėsi, kas kam patiko, ką dar galima padaryti, kad būtų visiems dar smagiau? Kokių idėjų kyla iš tos veiklos, kuri tik ką buvo? Taip judėsite pirmyn ir greitai įgausite pagreitį bei pradėsite mėgautis kūrybiniu procesu.

Švęskite pergales. Labai geras stimulas tęsti veiklas – pasidžiaugti tuo, ką nuveikėte, padėkoti vienas kitam už idėjas ar organizavimą, būti aktyviu dalyviu toliau siekiant kartu išsikelto tikslo. Pasistenkite reguliariai garsiai įvardinti kas ką gražaus padarė, įdomiai sugalvojo, kas turi kokią stiprybę. Mus įkvepia, kai įvardiname ir džiaugiamės tuo, kas vyksta gražaus mūsų gyvenime. Tai padeda įveikti sunkumus, kai jie iškyla, nes žinome, kad jie kartu bus įveikti.

Imkitės atsakomybės ir veiksmo. Niekas neįvyks, jei nedarysite. Lengva nuleisti rankas, jei atsiranda šeimos narys, kuris kartoja: „tai nuobodu“, „aš nenoriu ten eiti“… Nepasiduokite. Paklauskite to šeimos nario, ką jis/ji siūlo. Neleiskite išsprūsti su atsakymu „nežinau“. Kritikuoti galima tik tuomet, kai ką nors pats pasiūlai. Sutarkite, kad šįkart visi darome tai, ką pasiūlėte jūs, o kitą kartą darysite tai, ką pasiūlys šis šeimos narys. Taip pamažu įtrauksite į aktyvią kūrybinę veiklą visus. Daug įdomiau būti ne nuolatiniu niurzga, o aktyviu nariu, kuris siūlo ir visi atsižvelgia į tuos pasiūlymus.

Kurkite komandą. Dažniausiai kažkuris vienas šeimos narys aktyviausiai inicijuoja pokyčius. Tačiau tai tikrai nereikškia, kad tik tas vienas žmogus turi viską daryti. Skatinkite kitus narius siūlyti savo idėjas, diskutuokite, aptarinėkite, klausykite, visi darykite išlygas, ieškokite susitarimų. Tai jūsų komandinis tikslas.

Būkit nuoseklūs. Jei jūsų tikslas gražesnis šeimyninis gyvenimas ilgam laikui, sujunkite pokyčius, naujoves, veiklas su savo šeimos kasdiene rutina. Jūs juk norite, kad jūsų tikslas būtų pasiektas ne vienam mėnesiui. Gražaus, smagaus, įdomaus, darnaus šeimyninio gyvenimo siekiame ilgam. Paverskite tai smagia kūrybine užduotimi visiems šeimos nariams ir pats aktyviai tame dalyvaukite. Tai sustiprins jūsų šeimyninius ryšius, geriau pažinsite vienas kitą ir padėsite vienas kitam atsiskleisti.

Vietoje to, kad leistumėte aplinkybėms ar kitiems žmonėms įtakoti, lemti jūsų šeimos ryšius ir likimą, planuokite ir aktyviai kurkite savo šeimos gyvenimą, santykius patys.

Psichologė Giedrė Skupienė | gyvenimoraktas.com
El. p.: giedre@gyvenimoraktas.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.