Kaip teisingai paaiškinti vaikui apie jo gimimą?
0 (0)

Mano šešerių metukų dukrytė vis dažniau ima klausinėti kaip ji atsirado pilvelyje…
Išgirdusi tokį klausimą dažniausiai pasimetu ir pasakau, kad apie tai pašnekėsim rytoj, nes dažniausiai ji šito klausia vakarais, kai atsigula į lovą ir nori pasikalbėti.
Pati esu baigusi socialinės pedagogikos studijas, atrodo visko ten mokė, bet kaip teisingai vaikui paaiškinti tokius dalykus nežinau.
Patarkite man ką turėčiau dukrelei pasakyti, o ko ne, kaip teisingai paaiškinti, kaip ji atsirado mano pilvelyje.
Ačiū už atsakymą.

Komentuoja psichologė Vaiva Juškevičiūtė

Jau nuo 3-4 metų vaikai pradeda klausti tėvų apie intymiąją gyvenimo pusę. Šie vaikų klausimai yra įprasti ir raidos procese parodo natūralų vaikišką smalsumą, tačiau tėvelių yra dažnai pervertinami, nors vaikams klausimas „iš kur aš atsiradau“ reiškia tiek pat, kaip ir „kodėl šviesoforas turi raudoną, geltoną ir žalią spalvas“.

Užduodamas klausimą apie gimimą, vaikas parodo Jums savo pasitikėjimą Jumis ir tiki, kad galite atvirai ir tiksliai atsakyti į užduotą klausimą.

Išgirdus klausimą svarbiausia nepasimesti, natūraliai ir tiesiai atsakyti į tai, kuo ir kiek domisi vaikas. Šioje vietoje pasitikėkite savimi – Jūs esate pajėgi atsakyti į visus vaiko klausimus. Atsakinėkite ramiai ir švelniai, aiškinkite subtiliai, venkite grubumo. Pajutusi, kad jos klausimų tema yra tabu, kad kažkas nepadoru ar slepiama, dukra gali prarasti pasitikėjimą Jumis ir nustoti klausti jai svarbių klausimų, dalintis.

Paprastai kažko klausdamas vaikas jau turi šiek tiek žinių apie klausiamą sritį ir nori žinoti, ką apie tai žinote ir galite pasakyti Jūs. Jei bijote, kad atsakymas gali sukelti naujų klausimų, galite pasiteirauti dukters: “O kaip tu pati manai?”, “ O kas tau taip aiškino?”, tuomet sužinosite, ką vaikas žino ir ką jau žino jūsų vaiko bendraamžiai.

Kaip vaikas atsidūrė Jūsų pilvelyje? Paaiškinkite Jūsų vaikui suprantamais žodžiais. Jaunesniems vaikams tėvai dažnai pasakoja istoriją, jog tėvelis ir mamytė labai norėjo mažo kūdikėlio ir tėvelis mamytės pilvelyje pasėjo sėklytę. Atsakydami jie pasitelkia pavyzdžius iš gamtos: sėklytė pasėta žemėje užauga į augaliuką, taip ir pilvelyje tėčio pasėta užaugo į mažą kūdikėlį. Greičiausiai vėliau seka klausimai, kaip tėvelis sėklytę pasėjo pilvelyje, tada patariama vaikui paaiškinti plačiau, nepamirštant vartoti tų žodžių, kuriais šeimoje vadinate lytinius organus. Pasakojant svarbu sakyti tiesą, nes vaikas anksčiau ar vėliau ją sužinos ir klaus „Kodėl tu man melavai?“.
Atsakydama vaikui stebėkite jo reakciją: iš gudrios šypsenos ar susimąstymo suprasite, kad jūsų atsakymas yra prastas, pasistenkite paaiškinti suprantamiau.

Jei jaučiate, jog apie intymiąją gyvenimo sritį Jums kalbėti yra drovu ir nepatogu, išeitis gali būti viena iš apie tai pasakojančių knygelių, skirtų vaikams. Tokios knygelės skaitymas gali būti puiki pagalba mamai atsakant į dukters klausimus skaitymo procese, kai jie iškyla spontaniškai iš skaitomos medžiagos.

Taigi aiškiai, paprastai, jai suprantama kalba, nesijaudindama ir atsakydama tai, ko esate klausiama stiprinsite ryšį su dukra, leisite jai pasitikėti Jumis. Esu tikra, geriausiai pažindama savo vaiką tai padaryti galite puikiai :)

Psichologė Vaiva Juškevičiūtė | Psichologė Vaiva Juškevičiūtė
Tel.: +37061443790, el.p.: vaiva.juskviciute@gmail.com
Iliustracija: Nicole De Khors / Burst

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.