fbpx

Karen Horney asmenybės teorija
5 (3)

Seahorsevector / Premium license

Horney nesutiko su Froido teiginiu, kad mergaitė jaučia penio pavydą [Elektros kompleksas]. Jos teigimu, moterys jaučiasi menkavertės, nes yra priklausomos ekonomine, politine ir socialine prasme nuo vyrų. Moterys siekia būti panašios į vyrus todėl, kad vyrai turi visuomenėje daugiau laisvių ir teisių.

Horney

Horney teigimu, asmenybės vystymuisi didelę įtaką daro sociokultūrinė aplinka, o neurozė suprantama, kaip tarpasmeninių santykių sutrikimas.

Vaikystėje svarbūs du poreikiai:

  • Biologiniai poreikiai: maisto, miego ir pan.
  • Saugumo poreikis, t.y. poreikis būti mylimu ir apgintu nuo išorinio pasaulio.

Jei tėvai myli vaiką, tai jis užaugs sveika asmenybe. Jei tėvų elgesys nėra šiltas, tai didelė tikimybė patologiniam asmenybės vystymuisi. Negatyviais tėvų elgesio pavyzdžiais galėtų būti patyčios, pažadų nesilaikymas, neteisingi priekaištai, per didelis dėmesys kitiems vaikams šeimoje.

Vaikas gali iškęsti daug sunkumų, jei jaučia, kad tie sunkumai yra teisingi. Frustraciją dėl neteisingo auklėjimo jaučiantis vaikas atsiduria tarsi tarp dviejų ugnių: jis priklausomas nuo tėvų, iš kitos pusės pyksta ant jų. Horney tai vadino baziniu priešiškumu.

Mūsų kultūroje priimta vaikui įteigti, kad negalima jausti nepasitenkinimo savo tėvais, todėl vaikai jaučia kaltę, jei pyksta ant tėvų.

Auklėjant vaiką gąsdinimu arba perdėtu meilumu ugdomas vaiko nesavarankiškumas.

Nesaugumas, pastovi baimė ir nenoras jausti kaltę, kad nemyli savo tėvų, veda prie pykčio išstūmimo į pasąmonę. Vėliau šis pyktis pasireiškia veikdamas santykius su kitais jau suaugusio žmogaus gyvenime.

Išstumtas pyktis pasireiškia baziniu nerimu – intensyviu nesaugumo pojūčiu. Horney manymu, viskas, kas santykiuose su tėvais griauna vaiko saugumo jausmą, sukelia bazinį nerimą.

Vaiko bazinis nerimas veda prie neurozės suaugusiame amžiuje.

Neurotinė asmenybė

Neurozės pagrindą sudaro nerimas ir gynyba nuo jo. Nerimas yra vienas iš labiausiai kankinančių afektų, todėl žmogus daro viską, kad jo išvengtų. Tam, jog nerimas nepasiektų sąmonės, žmogus susikuria vidinius draudimus – sąmoningai ar nesąmoningai nesugeba daryti, jausti ar galvoti apie tam tikrus dalykus, sukeliančius nerimą.

Horney aprašė 10 gynybinių strategijų skirtų išvengti nerimo ir pavadino jas neuroziniais poreikiais.

1. Meilės ir pagyrimo. Didelis noras, kad aplinkiniai žavėtūsi ir mylėtų, padidintas jautrumas bet kokiai kritikai.
2. Vadovaujančio partnerio. Didelė priklausomybė nuo kitų, baimė likti vienatvėje, atsakomybės už savo gyvenimą perdavimas kitam, meilės pervertinimas, manymas, kad meilė gali viską išspręsti.
3. Griežtų apribojimų. Poreikis būti nereikliu, nepastebimu, savo siekių ribojimas, savęs nuvertinimas, baimė reikalauti.
4. Valdžios poreikis. Poreikis kitus kontroliuoti, dominuoti, kitų niekinimas, noras primesti savo valią.
5. Kitų išnaudojimas. Žmonių vertinimas pagal tai, kiek jie gali būti naudingi.
6. Visuomenės pripažinimas. Visko vertinama tik pagal tai, kiek tai suteikia prestižo. Savivertė priklauso nuo viešo pripažinimo.
7. Žavėjimasis savimi. Stengiamasi save pateikti iš geresnės pusės, neigiant savo trūkumus. Komplimentų ir pataikavimo poreikis.
8. Pirmavimas. Noras būti geriausiu bet kurioje srityje, nekreipiant dėmesio į pasekmes, nesėkmės baimė.
9. Nepriklausomybė. Bet kokios atsakomybės vengimas. Artumo vengimas, distancijos išlaikymas.
10. Tobulybė. Perfekcionizmas, pranašumo prieš kitus jausmas, baimė suklysti, kritikos ir priekaištų baimė.

Daugiau: Konfliktai ir neurozių teorija

Įvertinkite!
[Balsavo: 3 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.