Kas kenkia poros santykiams?
0 (0)

Važiuodami namo galite būti nusiteikę draugiškam pokalbiui su savo antrąja puse apie tai, kokia buvo jo ar jos darbo diena. Vis tik kartais vos įėjus pro duris vietoje bučinio jus pasitinka piktas priekaištas dėl to, ko nepadarėte, ar to, ką padarėte blogai. Galbūt pamiršote užsukti į parduotuvę, o gal išrinkote ne tuos prieskonius, kokių reikėjo.

Tokie barniai įprasti visoms poroms, teigia Vašingtono universitete dirbantis psichologas Johnas Gottmanas. Pyktis dėl smulkmenų yra visiškai normalu. Kur kas svarbiau, kaip poros elgiasi po to, rašoma Independent.co.uk.

Pagalvokite, ar išreiškę priekaištą dėl nupirktų prieskonių išklausote savo antrąją pusę, kuri galimai mėgina jums paaiškinti, kad tiksliai neįvardijote, kokių prieskonių prašote parvežti. Psichologo teigimu, labai svarbu, ar supratę, jog pykstate be reikalo, atsiprašote, ar tęsiate ginčą toliau, mėgindami parodyti, jog tik visiškas idiotas nesuprastų, kokie prieskoniai tinkamiausi mėsai marinuoti.

Jei dažniau elgiatės būtent taip, parodote savo antrajai pusei panieką, o tai labai kenkia santykiams.

Panieka, kuri apima pyktį ir pasibjaurėjimą, yra kur kas pavojingesnė nei paprastas nusivylimas ar negatyvus požiūris. Paniekindami kitą parodote, jog vertinate jį ar ją kaip menkesnį, o ne lygiavertį.

J. Gottmanas kartu su psichologu Robertu Levensonu atrado, jog toks elgesys kartu su kritika ir gynybiškumu gali padėti numatyti skyrybas net 93 proc. tikslumu.

Panieka, anot J. Gottmano, yra tarsi „mirties bučinys“ santykiams. Jausdamiesi geresnis už kitą, jūs kur kas rečiau norėsite įsijausti į kito žmogaus jausmus ir jį suprasti.

Jei pastebite, kad panieka jūsų santykiuose nesvetima, nepulkite į paniką. Suprasti, kad elgiesi klaidingai, yra pirmasis žingsnis, siekiant pokyčių. Paieškokite būdų, kaip išvengti tokio elgesio, arba pakeiskite jį pozityviu.

Parengė alfa.lt
Iliustracija: Frida Yáñez

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

4 Responses

  1. Monika parašė:

    Kaip vertinti, jei antra pusė nekreipia dėmesio, kuomet sieki paaiškinti, kodėl priekaištaujama? Nepaisant to, kad priekaištai yra pelnyti, yra gaunami priekaištai atgal, kad problemos yra vaikiškos.

    • Anonimas parašė:

      Tai ne priekaištai atgal, tai tik atsakymas.

    • All parašė:

      Mes turetume apie ka pakalbeti :)

    • Jaunas bet patyręs parašė:

      Vienas kito nesiklausimas yra priekaištai, jai vyras suprastu jam kas sakoma ramiu ne įsakmiu balsu arba kaip prašymas kažką padaryti jis padarys bet jai pakeltas tonas ar reikalavimas tai jo smegenis blokuoja tokius garsus ir jis tik atgal atsikerta priekaištu..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.