fbpx

Kasdienis Dao
0 (0)

DaoDeng Ming-Dao „Kasdienis Dao: darnaus gyvenimo menas” (2006)
Išleido: Trigrama

Tiesiogine prasme Dao reiškia gyvybės pulsavimą. Jis sklinda visur. Jei atsidūrėme upėje, verta pasinaudoti jos srove. Žengę Dao taku sukaupsite daugybę gyvybės jėgų ir neįkainojamos patirties. Tai dvasinio džiaugsmo, įžvalgos ir gilios minties kelias.

Pradėti darniai gyventi, pagal Dao principus, galime visi. Dao sekėjai gyvena paprastai, neeikvoja jėgų niekams, atsižvelgia į kitus ir mokosi iš gamtos. Jiems paprastai nerūpi visuomenės reikalavimai, mados, politiniai judėjimai ar net įprastinė moralė. Tiesiog jų elgesys plaukia iš kur kas gilesnio lygmens. Užuot stengęsi tapti kažkuo kitu, jie išnaudoja savuosius privalumus.

Gyvenimas su Dao – tai paprastumas, pastabumas bei sugebėjimas atlikti tinkamą veiksmą, tinkamu metu. Kas pažįsta Dao ir panyra į jo tėkmę – apčiuopia tiesioginį ryšį su gyvybės šaltiniu ir pajunta visiškos pilnatvės jausmą.

Kai žmogus susidomi Dao, jis ima skaityti išminčiaus Lao Dzi šeštajame amžiuje pr. Kr. parašytą „Dao De Dzing”. Tada galima studijuoti „I Dzing”, kuri supažindina su daoizmo kosmologija, Džuang Dzi ar Ge Hongo darbus. Populiarūs knygų „Karo menas”, „Aukso gėlės paslaptis”, „Nefrito ašis” vertimai. Esama ir daugelio kitų raštų.

„Kasdienio Dao” pamatas – visi šie išvardinti raštai. Knyga tęsia mūsų laikus pasiekusią tradiciją. Jos tikslas – panagrinėti pačius Dao pagrindus, prasiskverbti per klasikinių tekstų klodus ir apčiuopti pačias esmines Dao sąvokas, tikintis, kad fundamentaliausi dėsniai kartu bus ir patys universaliausi.

Knyga suskirstyta į penkiolika dalių. Kiekviena dalis skirta gamtos, mokslo, savasties, strategijos, saviugdos, santykių ir kitoms praktiškai kiekvienam žmogui aktualioms gyvenimiškoms temoms. Kiekviena tema suskirstyta į keliolika nedidelės apimties skyrelių. Kiekvienas skyrelis prasideda pavadinimą atitinkančiu raštmeniu, užrašytu pačiu seniausiu kinų „Mažojo antspaudo” stiliumi. Kartais skaitytojas gali tiesiog apstulbti pamatęs, kaip giliai galima suprasti skyriaus sąvoką kontempliuojant ideogramą. Išvydęs pačią kiekvienos sąvokos užuomazgą, puikiausiai išsiverti be visokiausių teorinių abstrakcijų.

Knygoje daug kur pasakojamos įvairios trumpos pamokomos istorijos, sutinkamos Dao mokytojų įžvalgos gimusios iš kasdienio gyvenimo.

Knygos ištraukos:
Saulė, Žemė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Besparnis parašė:

    Labai jau netikslu. Ne tik pirmas sakinys: pulsuoja tik tai, kas gyva, o Dao yra žymiai daugiau. Ne pačiam geriausiam lietuviškame (oficialiai vieninteliame) „Dao De Dzing“ vertime yra pakankamai gerai apibrėžta, kas yra Dao. Perspėjimas: lietuviško „Karo menas“ vertimo geriau neskaitykit, būsit suklaidinti labai blogo vertimo (https://www.llvs.lt/?item=362&lang=lt).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.