Kiek tikra tavo sėkmė?
0 (0)

4602805654_db8b6569fb_b

Ok, pripažinsiu, šitas sintetinės laimės ir butaforinės sėkmės cirkas mane pradeda erzinti. Ne, tai neatsitiko staiga – šlamšto kiekis socialinėje erdvėje augo nuosekliai jau kuris laikas. Iš pradžių stebino, paskui kėlė šypseną, bet kai tai tapo nacionaliniu produktu, tapo nebejuokinga.

Kalbu apie sėkmės, laimės ir finansinės laisvės mokytojus bei įvairius saviugdos guru, kurie atrado inovatyvų būdą įtikinančiai prabilti į potencialų savo klientą – vizualiai priblokšti savo sėkme.

Ir prisipildė socialinių tinklų bei spaudos pasaulis vaizdais kaip jie vairuoja prabangius automobilius, sėdi ant egzotinių jūrų kranto ar „žaidžia“ su aparatu, kuris klykia apie naujausius technologijos pasiekimus.

Kartais vaizdelio negana ir „sėkmės paliesti“ žmogučiai įrašinėja video, kurio esmė – kokia puiki diena, kokia puiki vieta ir aš to-o-oks nuostabus! Būtinai bus pridėta keletą skambių, jau kažkur girdėtų, frazių, šūksnių apie neribotą tavo potencialą ir tavęs laukiančius turtus, “jei tik tikėsi savimi“. Žinoma, koks video be patarimų? Primityviu iki skausmo, pavyzdžiui, kad jei norite būti sėkmingi ir daugiau nuveikti, kelkitės su saule.

Kažkur girdėta?

Supraskite teisingai – savaime visi šie dalykai nėra blogi. Atvirkščiai! Džiugu, kai žmonės gali keliauti po pasaulį, kai domisi ir naudoja technikos naujoves, o į gyvenimą žiūri pozityviai. Galų gale, mėgautis atostogomis bei dalintis nuotraukomis irgi legalu. Man tai taip pat patinka! Į idiotizmo viršūnę šią situaciją kelia tai, kad daugeliu atveju viskas, kas pateikiama kaip pasiektos sėkmės įrodymai, iš tiesų tėra… iliuzija.

Nežinia ar juoktis, ar verkti, kai akivaizdu, kad „sėkmės kūdikių“ vairuojamas prabangus automobilis yra nuomotas pusvalandžiui (ar net tiesiog stovintis automobilių salone!), kad nuotraukos iš prabangios kelionės ir kavos puodelio su Eifelio bokštu fone iš tiesų susideda iš skrydžio pigiausiu reisu ir nakvynės nušiurusiame hostelyje valgant savo sumuštinius; prabangi suknelė ar kostiumas – skolinti, o užrašas „nuostabi pažintis su ponu xxx ar ponia zzz“ po asmenuke su įžymybe, tėra tos įžymybės sutikimas nusifotografuoti su beveidžiais savo gerbėjais ir tokių „pažinčių“ ji per dieną turi po keliasdešimt.

Jei žiūri video, kur kažkas kylančios saulės fone aiškina, kad jis ar ji daugiau nuveikia, nes (kaip ir visi sėkmingi žmonės) keliasi anksti ryte, neskubėk žavėtis. Gali būti, kad ši persona tiesiog nespėjo užbaigti kokio nors projektėlio ir turi pasivyti grafiką. Tiesiog prispaudė neįvykdyti darbai ir įsipareigojimai, todėl kelis rytus keliasi anksti, o paskui… pasiaiškinimą sugalvos. Ir jokios mistikos, pompastikos, jokių kilnių tikslų.

Įdomiausia, kad faktas, jog sėkmės elementai yra butaforiniai, visiškai netrikdo pačių sėkmės pardavėjų. Jie rašo knygas, pozuoja reportažams, žingsniuoja į studijas ir žarsto patarimus, kaip tapti tokiais pat „sėkmingais“, kaip ir jie. Jie žino sėkmės paslaptį ir už nedidelę sumą pasidalins ja su kitais. Tik spauskite „patinka“, „dalintis“, kvieskite draugus, užsiregistruokite, pirkite…

O blizgučių apakinta minia stebi šį cirką užgniaužusi kvapą, pavydžiai nuščiuvusi ir pasiruošusi pirkti receptą, kuris padarys juos laimingais. Kai kurie dėkoja už tai, kad pamatė, kokie yra lūzeriai , kad jaučiasi gavę „stiprų spyrį į užpakalį“ ir kad dabar viskas bus kitaip… tikriausiai. Kažkas bando sekti sėkmingojo guru pavyzdžiu ir niekaip nesupranta, kodėl nei po metų, nei po kitų taip ir nepavyko susikurti absoliučios finansinės nepriklausomybės, kodėl vis dar tenka dirbti 8, 12, o ne žadėtas 4 valandas per dieną. Bet į sėkmę investuota tiek daug, kad gėda prisipažinti. Belieka irgi apsimesti, kaip viskas gyvenime super.

Cirkas tęsiasi ir gausėja dalyviais. Netapk jo dalimi!

Jei jau nori sėkmės ir laimės savo gyvenime, tebūnie ji TIKRA.

Priimk save tokį, koks esi dabar. Realų. Tikrą. Nenupudruotą. Tik tada žinosi, ką ir kaip nori keisti. Jei nuolat visur bandai save pagražinti, meluoji sau ir kitiems apie savo gyvenimą, nieko keisto, kad jautiesi toks sutrikęs ir susipainiojęs savyje.

Prieš neriant visa galva į tikslų ir planų jūrą, įsitikink, kad sieki realių dalykų, kurie iš tiesų yra svarbūs ir vertingi TAU. Sėkmės ir laimės suvokimas yra be galo individualus. Kai vienas puikiai jaučiasi karjeros viršūnėje apsuptas prabangos, kitam ta prabanga lenda per gerklę dėl vienatvės ir netikrų draugų. Kažkas džiūgauja atradęs ramybę ir paprastumą užmiestyje, o kitam kaimas kelia alergiją savo prasčiokiškumu.

Nėra ir niekada nebus universalios sėkmės. Ir tai puiku – eik ir sukurk savo versiją!

Jei nusprendei savo gyvenimo kelyje turėti mokytoją, vedlį (-ę), įkvepėją – puikus sprendimas. Tik vėlgi, pirmiausiai įsitikink, kad pats mokytojas gyvena taip, kaip moko. Tikras mokytojas dėsnius pirmiausiai tikrina ant savojo kailio, o mokinio / kliento gerove rūpinasi labiau nei savo garsumu ir populiarumu. Tikri profesionalai būna paprasti, nes žino praradimo ir nesėkmių skonį, puikiai atsimena, kuo kvepia baimė, todėl nesmerkia, kai tu bijai. Jie tavęs neskubina daryti rizikingų sprendimų, kuriems nesi pasiruošęs, nes žino, kad žaizdas teks gydytis tau. Jie padeda suvokti savo ritmą, surasti savo kelią ir savo receptus.

Susitaikyk su tuo, kad tikri dalykai neateina lengvai, pigiai ir be tavo pastangų. Kad ir koks galingas būtų Visatos traukos dėsnis, vargu ar jis pritrauks tavo prabangų „užsakymą“ iki sofutės, ant kurios vartaisi. Nenori dėti pastangų? Nedėk – tai tavo gyvenimas. Tik vat ir „užsakymą“ teks drastiškai mažinti. Dėsniai yra dėsniai ir nieko čia nepadarysi.

Pabaigai pasidalinsiu tikra istorija:

Prieš keletą metų diskutavome su paskutiniųjų klasių moksleiviais apie tai, kas jiems yra sėkmė, ko jie trokšta savo gyvenime. Vienas jaunuolis išsakė, kad jis kuo greičiau nori turėti didelį namą užmiestyje, vairuoti prabangų BMW, kurti savo verslą, todėl pasirengęs sunkiai dirbti. Tai buvo energingas ir veiklus jaunuolis, dievinantis intensyvų miesto ritmą. Kalbėjome apie tai, kokia veikla ir gyvenimo būdas jam patinka, o tada užklausiau „Jei tau patinka veiksmų laisvė ir galimybė suktis mieste, kam tau reikia didelio namo kaime, kuriame reiks valyti dulkes ir kas savaitę pjauti žolę?“ Vaikinas susimąstė, nutilo. Po to nusijuokė ir atsakė – Man jo tikrai nereikia! 

Pagalvokite, ar nešvaistote savo laiko ir energijos siekdami dalykų, kurių Jums visai nereikia. Kartais valanda apmąstymo gali sutaupyti keletą metų žingsniavimo ne ta kryptimi.

Nuoširdžiai,
Danguolė Kraskauskienė | MetasAugti.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.