Kliūtys pakeliui į sveiką mitybą
0 (0)

Grįžus į miesto aplinką, vėl patekau į srautą žinučių, raginančių “leisti sau viską”, “pasilepinti”, “patirti saldžią nuodėmę”… Na, manau, akivaizdu, kad sveika mityba vaizduojama kaip vargas, o maistui menkai tinkami, bet rimtą malonumą keliantys produktai – kaip garantuotas malonumas. (Maždaug kaip kokainas, tik anąjį reklamuoti nepopuliaru, o platinti nelegalu). Kaip taip gaunasi, kad tai, kas gera, yra ne malonumas, o vargas? Pavarčiau kokybinius tyrimus apie barjerus į sveiką mitybą, tikėdamasi rasti tokias priežastis, kokias įvardija patys žmonės.

  • Jungtinės Karalystės vyrai sako, kad sveikai maitintis jie vengia, nes ciniškai vertina valdžios platinamas žinutes apie sveiką mitybą, o be to, sveikas maistas yra neskanus ir nesotus – autoriai spėja, kad tai susiję su vyrų poreikiu būti stipriais ir nepriklausomais (t.y. nepaklusti valdžiai ir nepatirti nepritekliaus) (1)
  • Australijos vaikų ir jų tėvų interviu metu tyrėjai sužinojo, jog vienas iš svarbiausių barjerų į sveiką vaikų mitybą – prieštaringos vaikams siunčiamos žinutės (vienaip sakoma reklamoje, kitaip sako tėvai; patariama ir vengti riebalų – bet riebalai ir reikalingi; druska ir naudinga, ir kenksminga; televizija rodo ir vertingas, ir nevertingas laidas) (2)
  • Airijos paaugliai teigia, jog sveikai maitintis jiems trukdo fizinis ir psichologinis atlygis, gaunamas sveikai maitinantis, (ne)supratimas apie tai, kas yra maistas ir sveika mityba, supratimas apie prieštaringus su maistu susijusius socialinius spaudimus, ir pačios sveikos sveikos mitybos (ne)supratimas. Įdomu tai, kad pats sveikos mitybos terminas pasislepia už spaudimo valgyti nesveikai ar lieknėti (3)
  • Jungtinės Karalystės paaugliai sako, kad sveikai maitintis jiems trukdo prastas maistas mokykloje, taip pat lengvai pasiekiamas, santykinai pigus ir asmeniškai skanesnis greitas maistas. Kaip palaikantys faktoriai buvo įvardinti šeimos palaikymas, lengviau pasiekiamas sveikas maistas, taip pat noras rūpintis savo išvaizda ir valia (4)
  • Kalbėdami apie sveiką pradinių klasių mokinių, savo vaikų mitybą, tėvai nurodo, kad sveikai valgyti vaikams trukdo mokykloje tiekiamas maistas, bendraamžių vertinimas (kai kuris maistas nėra “kietas” (“cool”)), kaip netinkami valgymo elgesio pavyzdžiai buvo nurodomi broliai ir seserys, kartu negyvenantys tėvai ir seneliai. Patys tėvai retai kalbėjo apie tai, jog jų pačių elgesys yra įtakos šaltinis vaikų mitybai. Tėvai taip pat sako, jog vaikų mitybą formuoja vaikų polinkis valgyti tam tikrus maisto produktus – be to, tėvai yra įsitikinę, jog šie polinkiai yra nekintami. Galiausiai, tėvai buvo įsitikinę (tyrėjai sako, kad neteisingai), jog sveikas maistas turi būti pagamintas namuose, šviežus ir ekologiškas, todėl jis yra sunkiai pasiekiamas (5)
  • Pagyvenę britai vyrai nurodo, kad sveikai maitintis jiems trukdo negebėjimas pasigaminti valgyti ir nenoras keisti gyvenimo įpročius (6)

Tyrimų yra gerokai daugiau. Bet išvada man dėliojasi gana liūdna – esame įpratę gaminti ir valgyti taip, kaip nėra sveika, esame įpratę manyti, kad maistą reikia gauti greitai ir kad laikas, skiriamas maisto gamybai yra švaistymas (net jeigu mokomės gaminti maistą sveikai – tai laikas mokymuisi irgi nevertingas) ir tiesiog ignoruojam bet kokias ilgalaikes nesveikos mitybos pasekmes, tuo pat metu nuolat patys save viliodami akimirksniu gaunamu malonumu, net jeigu po to graušime save už tai, vėl, kasdien.

O kokia jūsų priežastis “lepintis” nesveiku maistu?

Nuoširdžiai jūsų,
Šaukštas Proto | saukstas.proto@gmail.com


  1. Barriers to healthy eating amongst men: A qualitative analysis: 660607.co.za
  2. Healthy eating, activity and obesity prevention: a qualitative study of parent and child perceptions in Australia: academic.oup.com
  3. Adolescents’ views of food and eating: Identifying barriers to healthy eating: bura.brunel.ac.uk
  4. Young people and healthy eating: a systematic review of research on barriers and facilitators: academic.oup.com
  5. Promoting healthy diet and exercise patterns amongst primary school children: a qualitative investigation of parental perspectives: onlinelibrary.wiley.com
  6. Old and alone: barriers to healthy eating in older men living on their own: liverpool.ac.uk
Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.