Kodėl „neveikia“ knygos apie sėkmę?
0 (0)

knygynas

Ar esate skaitę knygą apie saviugdą? Bent vieną iš tų, kurios moko, kaip tapti sėkminga, kurti puikius tarpusavio santykius su „antrąja puse“, uždirbti milijoną ar siekti svajonių karjeros? Galbūt tokia knygelė net guli Jūsų namų bibliotekos lentynoje? Tada leiskite Jums mesti iššūkį – pasidalinkite, kaip knygoje išguldytos tiesos paveikė Jūsų gyvenimą? Kur Jūsų milijonas? Svaiginanti karjera? Ideali santuoka? Preciziškai suplanuotas laikas?

Tik nepagalvokite, kad noriu visas knygas minėtomis temomis nurašyti į makulatūrą. Toli gražu! Ir nemanau, kad jas skaitančios personos yra naivuoliai ar nevykėliai. Atvirkščiai – nuosekliai saviugda besidomintys žmonės yra smalsūs, novatoriški ir giliai mąstantys. Tai kodėl daugumos jų rezultatai tokie kuklūs?

Nekalbu apie kategoriją žmonių, kuriuos lengvai įveikia tingulys ir noras visada rinktis lengviausią kelią. Su jais viskas ir taip aišku – jiems tiesiog nerūpi pakankamai, kad imtųsi veiksmų. Palikime ramybėje ir smalsautojus. Jiems saviugda yra tik dar vienas įdomus laisvalaikio leidimo būdas, iš esmės niekuo nesiskiriantis nuo siuvinėjimo kryželiu ar skaitymo apie tolimąsias šalis – įdomu, gražu, bet tik tiek. Tačiau kas sustabdo žmogų, iš tiesų norintį keisti savo gyvenimą?

Jei dar kartą atidžiai pažvelgsite į saviugdos knygų turinį, pastebėsite, kad autoriai šalia patarimų, padrąsinimų ir pastabų užduoda labai daug klausimų, į kuriuos turėtų atsakyti pats skaitytojas. Šių užduočių paskirtis – padėti surasti sprendimą, tinkantį būtent Jums.

Štai čia ir nutinka didysis „BET“…

Autoriai gal ir klausia, bet skaitytojai retai atsako. Juk taip norisi kuo greičiau perskaityti knygą iki galo, o štai tada „būtinai būtinai!“… Galvoje kirba pasiteisinimai: „Tai per lengva, kad ką nors reikštų…“; „Ai, šita užduotis man nepatinka…“ Tačiau, jei iš tiesų norite pokyčių, būtent praktiniai pratimai ir užduotys yra svarbiausios! Nešuoliuokite per knygą pagauti azarto, bet geriau griebkite į rankas rašiklį ir pasinerkite į darbą – įsigilinkite į klausimus, suplanuokite veiksmus pagal instrukcijas ir imkitės aktyvių veiksmų.

Ar tada uždirbsite milijoną? Atvirai sakant, nežinau. Užtat galėsite bent tarp draugų pasigirti, kas skaitytoje knygoje Jums veikė, o kas ne.

Taip, tikrai ne kiekvienas gali diskutuoti pats su savimi ar logiškai analizuoti savo sprendimus. Būna, kad įvykiai gyvenime keičiasi taip staigiai, kad net galva sukasi. Ar atvirkščiai – kai kuriose situacijose jaučiamės kaip burundukai narvelyje – leki ratu liežuvį iškišus, o progreso kaip nėra taip nėra… Kur dingsta visos šviesios mintys tada, kai jų labiausiai reikia?! Tokiu atveju visada naudinga pasikalbėti su žmogumi, kuris padėtų į viską pažvelgti iš šono arba viršaus, o gal išvis netikėtu kampu. Tai gali būti giminaitis ar draugas, kuriuo pasitikite.

Kartais užtenka tiesiog kam nors garsiai išsakyti savo mintis ir staiga atsakymas rodos pats „išplaukia“ į paviršių. Svarbiausia, užfiksuokite suvoktą sprendimą. Dar geriau – užsirašykite, kad nepamirštumėte kol parbėgsite namo ir imsite įgyvendinti sumanymą. Nustebtumėte sužinoję, kiek puikių idėjų išbarstoma negrįžtamai tik todėl, kad kažkas nusprendė, jog ir taip viską atsimins… :)

Net jei nuspręsite, kad artimųjų ir mylimųjų ramybės negalite ir nenorite trikdyti savo dilemomis, išeitis vis tiek yra. Pasidairykite interneto platybėse ieškodami… koučingo specialisto. Kas čia toks? Trumpai tariant tai specialistas, kuris skatina žmogaus mąstymą, savo įžvalgomis padeda jam išsiaiškinti asmeninius tikslus bei žengti konkrečius žingsnius tikslų link. Paprastai kalbant, tai tiesiog asmuo, kuris turi gebėjimų Jus išgirsti, nori suprasti ir yra pasiruošęs kartu su Jumis leistis į kelionę ieškoti naujų galimybių.

Ar koučingo specialistas padės Jums uždirbti milijoną? Atvirai sakant, nežinau. Bet jis ar ji padės Jums suprasti, kokio galo Jums to milijono prireikė ir išsiaiškinti, ko iš tiesų Jums trūksta, kad save pavadintumėte laimingu žmogumi.

Iš esmės nėra svarbu, kurį iš čia siūlomų variantų pasirinksite: savarankišką darbą su knyga, diskusiją su draugu ar vizitą pas koučingo specialistą. Svarbiausia, užsispyrusiai ieškoti atsakymų, o pradėtus pokyčius vykdyti nuosekliai ir iki galo. Tik tada galėsite matyti ne pilnėjančią namų biblioteką, o tikrąjį savo sprendimų ir pastangų rezultatą.

Pabaigai, noriu pasidalinti senu vaikišku galvosūkiu:

Penkios varlytės tupėjo ant šakos. Keturios varlytės užsimanė nušokti. Kiek liko varlyčių ant šakos?

Atsakymas – penkios. Jos tik užsimanė, bet taip nė viena ir nenušoko…

Danguolė Kraskauskienė
MetasAugti.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.