Kodėl jaunas vaikinas kelia prieš mane ranką?
0 (0)

smurtasKlausimas: Sveiki, esu Greta, man 20 metų. Turiu draugą, jam 24, draugaujam 3 metus. Per šį draugystės laiką buvo visko, džiaugsmo, pasitenkinimo, bet netrūko ir pykčių bei ašarų. Taigi, mane labai domina jūsų, kaip specialisto nuomonė, kodėl toks jaunas vaikinas kelia prieš mane ranką? Tokių atvejų buvo ne vienas, neužtektų ir rankos pirštų suskaičiuoti, tačiau aš vis nesugebu padėti taško, galvodama, jog bus geriau, tačiau, be abejo – taip nebūna… Vis galvoju, kas tą pykčio proveržį sukelia? Lyg ir šeimoje pas jį to nebuvo, ir nėra. Taigi, kodėl jis taip elgiasi? Svarbiausia, kad pirmais kartais jis verkdamas atsiprašinėdavo, pripažindavo savo kaltę, sakė, kad jam reikia pagalbos, po to, laikui bėgant, aš kaip kvailutė per daug nusileisdavau, bijojau likti viena, todėl ilgą laiką jo poelgius toleravau. Galiausiai, po skaudžių padarinių jis jau nebeištardavo net atsiprašau“.
Greta (vardas pakeistas)

Atsakymas: Sveika, Greta. Džiaugiuosi, kad parašei, kad kreipeisi, kad klausi, nes tai rodo, kad pati matai, jog „čia ne viskas gerai“.

Uždavei klausimą „kas sukelia Tavo draugo pykčio proveržį ir kodėl jis taip elgiasi?“. Pirmiausia reikėtų įvardinti Tavo draugo elgesį. Tu tai vadini „kėlimu prieš Tave ranką“, tačiau tai vadinama smurtu. Atsakymas į klausimą kodėl vyras smurtauja – yra daugialypis. Priežasčių gali būti įvairių. Smurtaujama, nes smurtautojas nori dominuoti, kontroliuoti ir patirti savo galią. Iš tikrųjų dažnai tokie smurtautojai jaučiasi menkaverčiai ir žemos savivertės ir tam, kad tą jausmą kompensuotų, griebiasi smurto prieš arčiausiai esančius žmones, kad pažemintų jų savivertę, tuo pasikeldami savąją, nes tai yra lengviausia. Smurtas prieš moterį jiems pateisinamas dalykas, nes dažniausiai jie „randa pasiteisinimų“, kad moteris pati kalta, pati to nusipelnė, pati jį privertė taip pasielgti. Tai atsakymas apie smurtautoją.

Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį į Tave, Greta. Tai, kad ieškai jo elgesio pateisinimo priežasčių rodo, kad faktas, kad „jis tai daro“ Tau yra menkesnis negu tai, „kodėl jis tai daro“. Greta, niekas neturi teisės žeminti kito žmogaus. Niekas, net ir pikčiausias svetimas žmogaus, jau nekalbant apie artimą, neturi teisės skriausti, užgauti, įžeidinėti, juo labiau mušti. Labai svarbu pačiai suprasti, kad toks elgesys yra netinkantis ir jį būtina nutraukti. Yra keletas priežasčių kodėl moterys gyvena su smurtaujančiais vyrais. Tai baimė likti vienai, finansinė priklausomybė, neturėjimas kur eiti ir t.t. Greta, išeitis visada yra. Tai, kad parašei šį laišką galėtų būti pirmasis žingsnis keičiant savo gyvenimą, juk esi dar tokia jauna ir tikrai gali viską pakeisti. Nebijok prašyti pagalbos. Jei gali, kreipkis į tėvus, draugus, pagaliau specialistus. Kiekvienas žmogus yra vertas būti branginamas, mylimas ir gerbiamas. To nuoširdžiausiai Tau, Greta linkiu.

Rekomenduoju perskaityti knygą „Atsisveikinimas su aukos vaidmeniu. Gyventi savo gyvenimą“. 2002 m., autorė Verena Kast.

Sėkmės!
Psichologė Jurgita Skiparienė
El.paštas: jurgita.skipi@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.