fbpx

Kodėl naudinga mokėti kelias kalbas?
0 (0)

mokomes-kalbu

Kalbų mokymasis gali apsaugoti nuo amžinių, demencinių smegenų pakitimų

Kiek kalbų mokate? Ar norėtumėte išmokti dar vieną? O gal jau seniai svajojote tai padaryti, bet vis pritrūkdavo stimulo? Turime paruošę keletą priežasčių, galinčių jus motyvuoti išmokti naują užsienio kalbą. Mat mokėti daugiau nei vieną kalbą yra naudinga ne tik keliaujant, dirbant tarptautinėje kompanijoje, bendraujant su užsieniečiais ir kt., bet ir puikiai pasitarnauja mūsų sveikatai, ypač – gerai smegenų veiklai.

 Ne per seniausiai tyrimais Northwestern University (JAV) nustatyta, kad kalbant daugiau nei viena kalba treniruojami smegenys, paruošiami įvairioms kitoms sudėtingoms protinėms užduotims ir tiesiog tampama protingesniais, sumanesniais, gudresniais.

Tyrimo apžvalga buvo išspausdinta žurnale „Brain and Language. Mokslų daktarė Viorica Marian ir jos komanda tyrimui pasitelkė magnetinio rezonanso įrangą, kad būtų galima stebėti, kurios smegenų vietos aktyvuojamos, kai tiriamieji atlieka su kalba susijusias užduotis. Tyrimo dalyviai – daugiakalbiai ir vienakalbiai, buvo paprašyti atlikti įvairius su kalba susijusius pratimus. Pavyzdžiui, jiems ištariamas vienas žodis ir parodomi du paveiksliukai. Vienas paveiksliukas iliustruoja tą ištartą žodį, kitas – iliustruoja žodį, kuris reiškia visiškai kitą dalyką, bet yra panašaus skambesio. Nustatyta, kad dvikalbiai arba daugiakalbiai tiriamieji užduotis įveikė greičiau ir geriau. Manoma, kad taip nutiko todėl, kad jų smegenys jau buvo labiau įgudusios atlikti su kalbomis susijusias užduotis. Ypač – nekreipti dėmesio į klaidingą variantą ir išsirinkti teisingą.

Be to, žmonėms, mokantiems kelias kalbas, geriau sekasi atlikti ir kitokias darbui, mokslui ar kitoms sritims reikalingas užduotis. Tarkim, kai reikia susikaupti, susikoncentruoti, ką nors išspręsti.

Dargi mokslininkai suprato ir kitokį dalyką – mokant daugiau nei vieną užsienio kalbą, smegenys yra treniruojamos automatiškai. Jums  nereikia spręsti kryžiažodžių, dėlioti dėlionių ar užsiimti kitais smegenis lavinančiais pratimais, mat jūsų smegenys jau kontroliuoja daugiau nei vieną kalbą ir yra labiau pasiruošusios atlikti kitas protines užduotis.

Kad vienakalbiai nenusimintų

Kol daugiakalbiai ir poliglotai džiūgauja ir didžiuojasi savo išlavintomis smegenimis, vienakalbiai neturėtų baisiai nuliūsti. Kodėl? Todėl, kad smegenims naudingas bent minimalus užsienio kalbos mokėjimas bei pats mokymosi procesas. Smegenys jau „pajungiamos“ ir stipriau veikia atliekant ir kitokias užduotis.

Kita vertus, bent kiek mokančių kitą užsienio kalbą nėra jau taip ir mažai. Įvairios statistikos skelbia, kad Europoje gyvena apie 56 proc. mokančių daugiau nei savo gimtąją kalbą, Didžiojoje Britanijoje – 38 proc., Kanadoje – 35 proc., Amerikoje – 17 proc.

Ne tik kelių kalbų mokėjimas, bet ir pats mokymosi procesas puikiai lavina smegenis. Daugelis suaugusiųjų tiki, jog išmokti naują kalbą yra itin sudėtinga, tačiau viskas yra įmanoma ir nevertėtų nusiminti, jei kas nors išmoksta kalbą greičiau nei jūs. Juk kiekvieno mūsų mokymosi ir išmokimo greičiai yra skirtingi. Prisiminkime matematiką arba krepšinį – tiek pirmą, tiek antrą dalyką vieni išmoksta ir perpranta greičiau, kiti – lėčiau. Ne išimtis ir kalba. Jai išmokti reikia laiko ir nuolatinių pratybų.

Kokią dar naudą gauname?

Švedų mokslininkai nustatė, kad mokantis užsienio kalbos smegenys gali tiesiog padidėti. Tiksliau, padidėja tam tikros smegenų dalys, kurios yra įtraukiamos į kalbos mokymosi procesą. Nors nėra nustatyta, koks ilgalaikis tokio smegenų padidėjimo poveikis mūsų protinei veiklai ir ar tas padidėjimas išlieka ir toliau, pastebėta, kad mokantis naują kalbą ir padidėjus tam tikroms smegenų sritims, pagerėja kitos kognityvinės funkcijos. Pavyzdžiui, atmintis, kūrybiškumas, orientacija vietos ir laiko atžvilgiu, dėmesingumas ir t.t.

Tyrimų Kanadoje metu nustatytas ir dar vienas svarbus dalykas. Užsienio kalbos mokymasis gali mus apsaugoti ir nuo amžinių, demencinių smegenų pakitimų. Pavyzdžiui, nuo Alzheimerio ar Parkinsono ligos. Ir jei šių ligų vis dėlto nepavyktų išvengti, kalbos mokymasis suaktyvina tam tikrus smegenų centrus taip, kad demenciniai procesai bent jau atidedami kuriam laikui.

Panašių išvadų priėjo ir Edinburgo universiteto mokslininkai. Jie irgi nustatė, jog užsienio kalbos mokymasis ir mokėjimas gali atidėti demencinius pakitimus. Bet to, nauda smegenims gaunama nepriklausomai nuo amžiaus. T.y. nesvarbu, ar mokysitės kalbos būdami 1,  ar 70 metų. Žinoma, skirsis tik išmokimo greitis. Edinburgo mokslininkai taip pat pagrindė ir faktą, kad dvikalbiams arba daugiakalbiams žmonėms lengviau sekasi atlikti pratimus, susijusius su dėmesiu, koncentracija.

Kas dar galėtų motyvuoti ir paskatinti mokytis naują kalbą? Tai, kad daugiakalbių smegenyse pilkosios medžiagos tankis (šioje medžiagoje esti neuronų kūnų telkiniai) yra didesnis, jie lengviau gali atlikti kelias užduotis iš karto, jų mąstymas analitiškesnis, planavimo įgūdžiai geresni, jiems netgi geriau sekasi spręsti konfliktus.

Kaip lengviau išmokti naują kalbą?

Kone kiekvienas gali išmokti naują kalbą, jei turi motyvacijos ir yra  disciplinuoti. Yra nemažai patarimų. Vienas jų – nors po truputį prisėsti prie pasirinktos kalbos mokymosi kiekvieną dieną. O jei kokia diena ar kelios atkrenta ar nepavyksta suplanuoti pamokos, nenuleiskite rankų ir nemeskite visko iš karto.

Stebėkite, kas jums veikia geriausiai. Jei mėgstate klausyti – daugiau klausykitės užsienio kalbos tekstų. Jei mėgstate skaityti, skaitykite garsiai. Jei mėgstate bendrauti su žmonėmis, užsirašykite į kalbos kursus.

Praktikuokite kalbą ir kitais būdais: klausykitės muzikos, užsienio radijo stočių, žiūrėkite filmus ta kalba, naršykite po interneto puslapius ta kalba arba susiraskite draugų iš tos šalies, kurios kalbą mokinatės. Stenkitės, kad kalbos mokymosi ir taikymo procesas būtų kuo smagesnis, malonesnis, o ne katorga.

Niekada ne vėlu pradėti mokytis.

Taigi Parlez vous francais? Parla italiano? Sprechen Sie Deutsches?Hablas español? Do you speak English? Snakker du norsk?..

Audrė Bartaševičiūtė
Šaltinis: vlmedicina.lt

Šaltiniai
http://www.theguardian.com/education/2014/sep/04/what-happens-to-the-brain-language-learning
http://www.bbc.com/news/health-27634990
http://www.livescience.com/46048-learning-new-language-brain.html
http://www.brainfacts.org/sensing-thinking-behaving/language/articles/2008/the-bilingual-brain/
http://www.medicaldaily.com/bilingual-benefits-how-learning-another-language-keeps-your-mind-sharp-no-matter-your-310308

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Puikios mintys. Kaip straipsnyje ir minima, mokytis užsienio kalbų ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms – išmokti anglų, vokiečių, norvegų ar kokią nors retesnę kalbą – niekada ne per vėlu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.