fbpx

Kodėl šiuolaikinė moteris pametė laimę?
0 (0)

moteris

Šiuolaikinėje visuomenėje moterys beveik be kliūčių save realizuoja: kopia karjeros laiptais, tampa įvairių sričių profesionalės, skleidžiasi kūryboje. Tačiau vis dažniau kelia klausimą, ar jos yra laimingos?

Pasak psichologės psichoterapeutės Genovaitės Petronienės, šiandienis tempas ir didžiulė perkrova – viena pagrindinių priežasčių, kodėl daug moterų jaučiasi nelaimingos, nemylimos, nepatenkintos.
„Dirbančios ir šeimą turinčios moters pečius užgula daugybė įsipareigojimų. Kaip ir anksčiau vaikai, namų aplinka, tvarka daugiausiai tebėra mamos rūpestis. Taip pat ji privalo pasirūpinti savimi, puoselėti grožį. Tad ką jau kalbėti apie laisvalaikį ir pomėgius…“ – šiuolaikinės moters gyvenimą apibūdino psichologė.

Vyresnėms moterims dar prisideda rūpesčiai dėl senstančių tėvų. Taigi kiek moteris gyvena vien rūpindamasi kitais… „Jos jaučiasi pažemintos ir neįvertintos. Dabar dažnai tiek moteris, tiek vyras uždirba panašiai, o pareigų po lygiai abu prisiimti nenori“, – sakė G.Petronienė.

Pavargusios tempti bendrą šeimos naštą moterys neretai pasirenka gyventi vienos, net ir nepaisydamos to, kad bus finansiškai prasčiau. Statistika rodo, kad beveik 80 proc. skyrybų Lietuvoje inicijuoja moterys. Kita vertus, jei moteris yra nesukūrusi šeimos, ji jaučiasi nelaiminga, vieniša. Tai gimdo ir nevisavertiškumo, savęs nerealizavimo jausmą.

Auksinių santykių kaina – auksinė
Vienas paprastas būdas spręsti problemą – moteriai aiškiai išsakyti savo lūkesčius ir tiesiog paprašyti pagalbos. „Reikia mokėti pakovoti už save. Klaidinga manyti, kad jei vyras myli, pats susipras. Stiprioji lytis užuominų nesupranta. Jiems nuo pat pradžių reikia nustatyti tam tikras taisykles, skirti pareigų. To ypač reikia lepiau auklėtiems vyrams“, – pastebėjo psichologė.

Kita vertus, moterys neretai pačios pakliūna į aukos poziciją. Anot G.Petronienės, jos nemoka būti vienos bei sunkiai pakelia kritiką. Tad stengiasi neišsišokti, kad visi būtų laimingi, nesupyktų. Bet jei siekiama auksinių santykių, tuomet ir auksinę kainą už juos gali tekti sumokėti.

Trukdo ir pasenusio mąstymo stereotipas, kad ištekėjusi moteris turi pasiaukoti vien vyrui ir vaikams. Nes neva priešingu atveju ji bus egoistė, nemoteriška ir pan.

Psichologė Loreta Vaičaitytė pabrėžė, jog nelaimingumo būsena kyla iš to, kad šiandien merginų niekas nemoko tikrojo moteriškumo, lankstumo. Dabar pagrindinis dėmesys – išorei.

„Šiuolaikiniai vyrai tapo per daug moteriški, o moterys – labai vyriškos. Tai padeda joms siekti karjeros, tikslų. Juk ir darbe reikalingos būtent vyriškos savybės. Tai nėra blogai, tačiau būtina išlaikyti balansą. Juo labiau kad pati moteris, užlipusi karjeros laiptais, vadovaujanti, gaunanti dideles pajamas, dažnai nėra iš tiesų laiminga“, – kalbėjo psichologė.

Vyriška moteris nebežino, kaip auginti vaikus, iš kur semtis jėgų ir sveikatos, kaip kurti harmoningus tarpusavio santykius.
„Kad galėtum kitiems suteikti džiaugsmo, pirmiausia pačiai reikia išmokti džiaugtis, palepinti save. Be to, svarbu nelaikyti emocijų, nes vėliau jos ligomis, nerimu ar depresija gali pasireikšti“, – patarė psichologė.

Tačiau ji pastebėjo, kad meilė sau dažnai yra suvokiama neteisingai. Ji pirmiausia pasireiškia ne paviršiniais dalykais – suknele ar makiažu. Tai – tikrosios savivertės jausmas, kurį reikėtų ugdyti nuo mažų dienų.

„Moteris gali ir sijono nenešiodama spinduliuoti vidinį moteriškumą. Kaip ir apsivilkus suknelę nebūtinai tampama moterimi. Ji tik tuomet gebės atjausti kitą, būti neabejinga vaiko skausmui, kai pati mokės susidurti su vidiniu skausmu“, – sakė L.Vaičaitytė.
Vidinį moteriškumą atskleisti padeda ryšys su gamta, žeme. Terapiškai veikia bendravimas su gyvūnais, bet kokia kūryba.

Aigustė Tavoraitė | lsveikata.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

4 Responses

  1. Vyras parašė:

    Labai teingas straipsnis. Ypac sios problemos isryskeja pas jaunas merginas, kurios ruosiasi seimyniniam gyvenimui. Save suvokia tik per isore, soliariumai, kirpejai, manikiurai, taturuotes…o vertybiu ir tikrojo moteriskumo prado labai mazai…

  2. PaKLAUsYK parašė:

    Sutinku -teisingai parase Vyras zmogus kuris pakomentavo,visos nori buti plastikinemis ir ne viena nepagalvoja apie ta tikra moteriskuma is vidaus ne is isores.Beda ta ,kad dauguma veikia ziniasklaidos,zurnalai ir iskraipytos vizijos,moteriskumo -0, o vaiksciojanciu plastikiniu,pripuciamu lupu,priaugintu nagu,plauku,blakstienu,pripustu lupu,papu ir uzpakaliu -slykstu ziureti,kaip tikrieji zmones nyksta!!! Ne bereikalo sako-naturali moteris-nykstanti rusis…..

  3. Moteris parašė:

    O i tuos grozio etalonus, kalnus makiazo,isorini grozi vyrai gi patys tik tai ir vertina ir pagal tai renkasi…. patys uzkelet moterims tokias karteles…
    Kai nera vyrisku vyru, o tik reikalaujantys demesio, rupescio, meiles, gulintys ant sofos vyrai- vaikai, kurie patys nepadeda, nesistengia, nerodo demesio, neempatiski ir nesupratingi. Kas tada laikys visus namu kampus? Ar atsigult salia ir gulet- kas kuri ilgiau pragules?… uz tai ir moterys vyriskos darosi… atlieka daugelis vyrisku darbu.

    • Sapnas parašė:

      Nes šiuolaikines moterys padeda vyrams uz tai ir tamapa vyriškėnemis. O vyrai kartu gauna maziau kruvio ir tampa moterisi haha

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.