KORA
0 (0)

KORAAndrzej Szczeklik „Kora. Apie ligonius, ligas ir medicinos sielos paieškas“
Leidykla: Mintis

Dar Herakleitui siela buvo sunki mįslė. Jis nuolat žvalgėsi jos savyje, kaip gyvos būtybės pagrindo, kaip jos esmės.

Pasak senovės graikų, sielą mažos mergaitės pavidalu galima išvysti akies vyzdyje. Ir iš kur jie taip taikliai galėjo žinoti, kad vyzdys, graikiškai kora arba mergaitė, yra vienintelis langas, atveriantis vaizdą tiesiai į smegenis?

Būti žmogumi – tai ir klausti apie gyvenimo prasmę, apie sielą, apie begalybę. O tai reiškia būti amžinai nepatenkintu, būti nuolatiniuose filosofiniuose ieškojimuose, kurie gali virsti ir tam tikra mokslinių tyrimų tema bei statybine medžiaga. Būtent tokia ir yra Kora, labai asmeniškas autoriaus vadovas po mediciną ir humanistiką.

Šiuolaikiniai medicinos mokslo laimėjimai tikrai pribloškia, bet ar jie leidžia geriau pažinti sielą? Nelabai tikėtina. Juk kaip pažinti tai, ką išvijome iš kalbos ir proto į nebūtį, nepalikę teisės egzistuoti?

Apžvelgdamas visą eilę aktualių šiandienos visuomenei sveikatos problemų, pasitelkdamas gausybę meniškai apipavidalintų istorinių bei mokslinių faktų, autorius išveda taiklius apibendrinimus siekiančius filosofijos lygį.

Andžėjus Ščeklikas medicinos mokslų profesorius, daugelio prestižinių apdovanojimų laureatas turi dar ir puikų humanitarinį išsilavinimą. Garsioje jo klinikoje buvo gydomi paprasti žmonės ir žinomi menininkai. Andžėjus gydęs ir Česlavą Milošą, prisimena turtingus įžvalgom judviejų pokalbius.

„Moksle susitarimai neturi jokios reikšmės. Jeigu yra susitarimai, nėra mokslo. Taškas.“

„Galingas jausmas be atsako pagimdo kiekvienam iš mūsų būdingų klausimų apie gyvenimo prasmę, apie gėrį, apie meilę.“

„Ligonis neturėtų staiga išgirsti iš gydytojo visą tiesą. Ji apakina, užmuša viltį. O viltį visi puoselėjame. Ji yra galinga jėga, kuri leidžia priešintis ligai.“

„Jeigu tiesa gali tapti nuodais, reikia dozuoti ją po truputį kaip chemioterapiją – vaistus nuo navikų, kurie, paskyrus per didelę dozę, irgi žudo.“

„Paracelsas teigė, kad tarp žmogaus ir kosmoso yra sąskambis. Liga yra tos harmonijos pažeidimas, disonansas. Gydytojo uždavinys – atkurti pažeistą harmoniją, suderinti ligonį su visatos ritmais.“

Knygos pagrindu publikuoti rašiniai ir ištraukos:
Paliatyvioji globa: kaip palydėti į paskutinę kelionęBergerio telepatijos tyrimai, Dunkano Makduglo eksperimentas: sielos svoris, Babinskio diagnostinis metodas: ar sergi nervų ligomis?

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.