fbpx

Krizė. Kuria kryptimi pasukti?
0 (0)

„Po skyrybų išgyvenu depresiją, ieškau pagalbos. Internete daug kas siūlo užsiimti pozityviu mąstymu, joga, kvėpavimo pratimais, kviečia į pamokas, kaip atsikratyti streso, įtampos, nusivylimo, organizuojami „koučingo“ seminarai, kursai, „gyvenimo mokyklos“… Kaip žinoti, ar man labiau padės asmeninio tobulėjimo treneris ir panašūs specialistai, ar eiti pas psichologą?“

Jeigu esate patenkintas savo psichikos funkcionavimu, bet jaučiate turįs nerealizuoto potencialo, – galite eiti į vadinamuosius „koučingo“ (asmeninio efektyvumo) kursus – jie padės jūsų norą tobulėti paversti konkrečiais žingsniais ir planais, susidėliosite gyvenimo prioritetus, išsigryninsite poreikius, tikslus, sėkmės kriterijus ir pan.

Jeigu jaučiate nerimą, jus persekioja įkyrios mintys, ir visa tai trukdo dirbti, kurti, palaikyti gerus santykius su žmonėmis, jaučiatės nusivylęs savimi ir gyvenimu, – tuomet verčiau eikite pas psichoterapeutą.

„Koučingas“ neužsiima psichoterapija.

Išmokti „pozityviai mąstyti“, esant kritinei gyvenimo situacijai, nėra išeitis. Tai placebas. Tikėjimas, kad savo pozityviomis mintimis galima keisti pasaulį, priskirtinas prie „magiško mąstymo“, būdingo vaikystės stadijai. Įvairūs „guru“ parduoda būtent magiško mąstymo pamokas: įsivaiduok, ko nori, ir tai atsiras, o jei neatsiras, vadinasi, blogai įsivaizdavai – pakartok kursą.

Pozityvus mąstymas – koncepcija, atsiradusi vystantis psichologijos mokslui ir atmesta kaip klaidinga. Tai dirbtinis minčių ir jausmų filtravimas, siekiant ignoruoti negatyvius gyvenimo reiškinius. Pasitelkiant įvairias savitaigos technikas, kaip antai vizualizacija, afirmacija, žmonės mokomi programuoti save. Pozityvus mąstymas nėra žalingas, vizualizacija stimuliuoja kūrybinį mąstymą, – visa tai naudinga sveikiems žmonėms, tačiau visa tai nepadeda esant giliems asmenybės sutrikimams.

Psichoterapeutė Vilma Mažeikienė | Ve.lt
tel. 8 685 78601, klauskite@ve.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.