fbpx

KŪNAS MENA VISKĄ
0 (0)

Bessel Van Der Kolk „KŪNAS MENA VISKĄ: kaip išgydyti kūno, proto ir sielos traumas“ (2020)
Išleido: Liūtai ne avys
Vertė: Diana Urbonė
Puslapiai: 640
ISBN: 9786098254303

Šiame New York Times bestseleryje novatoriškų pažiūrų tyrinėtojas pakeičia mūsų suvokimą apie traumas ir pasiūlo naują, drąsią paradigmą, kaip pasveikti.

Traumos – tai gyvenimo faktas. Kariūnai ir jų šeimos susiduria su skaudžiais kovų padariniais; kas penktas amerikietis buvo tvirkinamas; kas ketvirtas užaugo su alkoholikais; viena iš trijų porų patiria fizinį smurtą.

Vienas žymiausių pasaulyje traumų specialistų dr. Besselis van der Kolkas daugiau kaip tris dešimtmečius dirbo su traumas patyrusiais žmonėmis. Knygoje „Kūnas mena viską: kaip išgydyti kūno, proto ir sielos traumas“ jis pasitelkia naujaisius mokslinius pasiekimus ir parodo skaitytojams, kaip trauma tikrąja žodžio prasme pakeičia ir kūną, ir smegenis, pablogina traumuotų žmonių gebėjimą justi malonumą, domėtis įvairia veikla, kontroliuoti save ir pasitikėti. Autorius tyrinėja naujoviškus gydymo būdus – nuo nervinio grįžtamojo ryšio ir meditacijos iki sporto, dramos ir jogos, kurie atveria naujas pasveikimo galimybes, suaktyvindami natūralų smegenų neuroplastiškumą. Knyga „Kūnas mena viską: kaip išgydyti kūno, proto ir sielos traumas“, pagrįsta dr. B. van der Kolko ir kitų įžymių specialistų atliktais tyrimais, parodo didžiulę mūsų santykių, kurie ir žaloja, ir gydo, jėgą bei suteikia naują viltį atgimti kitokiam gyvenimui.

Gydytojas Besselis van der Kolkas yra Traumų centro, esančio Brukline, Masačusetso valstijoje, įkūrėjas ir direktorius medicinos klausimais. Taip pat jis yra Bostono universiteto Medicinos mokyklos psichiatrijos profesorius ir Nacionalinio kompleksinių traumų gydymo tinklo direktorius. Kai nekeliauja po visą pasaulį mokymo tikslais, dr. van der Kolkas dirba ir gyvena Bostone.

Atsiliepimai

„Kūnas mena viską – jaudinanti, suprantamai parašyta knyga, papildyta nepaprastai įdomiomis tikromis istorijomis, todėl nuo jos tiesiog neįmanoma atsiplėšti. Van der Kolkas, žymus traumų gydymo impresarijus, kurio profesinė veikla susijusi su įvairiausių traumų specialistų ir gydytojų praktikų subūrimu draugėn, įgyvendinant jų idėjas ir pačiam reikšmingai prie to prisidedant, knygoje pasakoja apie, be abejonės, svarbiausius laimėjimus psichikos sveikatos srityje per pastaruosius trisdešimt metų. Žinome, kad psichologinė trauma suardo smegenis. Šioje knygoje matome, kaip psichologinė trauma suardo ryšius ne tik smegenų viduje, bet ir ryšius tarp proto ir kūno, sužinome apie jaudinančius naujus metodus, kurie padeda žmonėms, patyrusiems pačias sunkiausias traumų formas, pradėti gyvenimą iš naujo.”
– Norman Doige, knygos (The Brain That Changes Itself) autorius

„Tai nepaprastai išsamių žinių ir didžiulio nuoširdumo pripildytas šedevras, viena iš protingiausių ir naudingiausių mano skaitytų knygų apie traumas. Dr. van der Kolkas pateikia puikią sintezę, sudarytą iš klinikinių atvejų, neuromokslo žinių, galingų priemonių ir rūpestingo žmogiškumo, pasiūlydamas daugybei nuo traumų kenčiančių žmonių visiškai naują jų gydymo lygmenį.”
– Jack Kornfied, knygos „A Path with Heart“ autorius

„Šioje knygoje pateikiamas neįtikėtinas kiekis informacijos apie beveik kiekvieną traumos potyrių aspektą, tyrimus, intervencijas ir teorijas, […] akivaizdžiai juntamas holistinis požiūris. Knygos pavadinimas leidžia spėti, kad joje bus pasakojama, kaip kūne įsirėžia ir išlieka traumų pėdsakai. Tačiau knyga atskleidžia gerokai daugiau: joje gilinamasi į tai, kokią įtaką smegenims padaro pribloškiantys trauminiai įvykiai, pateikiami skyriai apie neuromokslą, kuriuose aprašyti paties autoriaus ir jo kolegų atlikti tyrimai. Be to, knygoje tiriamos nepalankių, vaikystėje patirtų prieraišumo modelių, smurto prieš vaikus ir įsisenėjusio bei ilgalaikio smurto pasekmės. […] Ši knyga – tai tikra informacijos „aukso gysla”.”
– European Journal of Psychotraumatology

„[…] Nepaprastai plati tematika. Šis vertingas darbas […] įkvepia vilties milijonams traumas išgyvenusių aukų ir jų šeimų, ieškantiems efektyvaus gydymo ir išsivadavimo iš nuolatinio traumos keliamo skausmo.”
– Library Journal (geriausių atsiliepimų apžvalga)

„Ši įkvepianti knyga, kurioje organiškai persipina klinikiniai stebėjimai, neuromokslas, istorinė analizė, menas ir asmeninis pasakojimas – tai dr. van der Kolko parašytas patikimas vadovas apie traumos pasekmes ir išgijimo būdus. Knyga kupina išminties, žmogiškumo, užuojautos, mokslinių įžvalgų, surinktų iš klinikinės praktikos, mokslinių tyrimų potrauminio streso srityje ir erudicijos. Tai privaloma knyga psichikos sveikatos specialistams ir kitiems sveikatos apsaugos darbuotojams, išgyvenusiems traumas žmonėms, jų mylimiesiems ir visiems, ieškantiems klinikinių, socialinių ar politinių sprendimų, kaip išsivaduoti iš uždaro traumų ir smurto rato mūsų visuomenėje.”
– dr. Rachel Yehuda, Ph. D., psichiatrijos ir neuromokslo profesorė, Sinajaus kalno medicinos mokyklos (Niujorke) Potrauminio streso tyrimų skyriaus direktorė

„Atimančios žadą tematikos ir masto knyga Kūnas atsimena viską – reikšmingas vieno geriausių traumų tyrimo ir gydymo pradininkų darbas. Šioje svarbioje knygoje sujungiamas besivystantis traumų tyrimų neuromokslas, kylanti terapinių gydymo būdų, pirmiausia gydančių kūną, banga bei tradicinės proto ir kūno praktikos, kurios visos kartu sukuria gerokai daugiau, negu vien tik palengvina simptomus, ir susieja mus su mūsų gyvybine energija bei buvimu čia ir dabar.”
– dr. Peter A. Levine, knygos „In an Unspoken Voice: How the Body Releases Trauma and Restores Goodness“ autorius

PAVARTYTI knygą galima čia >>

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.