fbpx

Kuo pasižymi sveiki poros santykiai?
0 (0)

Iliustracija: rawpixel.com

Puikūs santykiai nėra laimingas atsitiktinumas. Tam reikia, kad du netobuli žmonės būtų pasiryžę stengtis dėl geros partnerystės, rašoma portale huffingtonpost.com. Psichologai ir santykių ekspertai turi tvirtą nuomonę apie tai, kuo pasižymi sėkmingi ir sveiki poros santykiai.

1. Turite realistiškus lūkesčius. „Įsimylėti yra paprasta, bet likti įsimylėjusiems – visai kitas dalykas. Ilgalaikiai santykiai sunkūs! Juose yra labai daug kliūčių, kurias reikia įveikti. Apie stiprius santykius byloja žinojimas, kad iššūkiai neišvengiami, o taip pat planai, kaip su tuo susitvarkyti“, – Michele Weiner-Davis, terapeutė.

2. Nepriimate smulkmenų asmeniškai. „Sveikais santykiais pasižyminčios poros nesureikšmina erzinančių smulkmenų ir klaidų. Partneris užmiršo pasiimti drabužius iš valyklos? Automobilio nepapildė degalais? Vietoje to, kad galvotų „Ji nesirūpina manimi…“ arba „Jis visiškas savanaudis“, sėkmingos poros galvoja: „Net labiausiai mylintys partneriai kartais suklysta“, – Winifreda M. Reilly, santuokos ir šeimos terapeutė.

3. Jūs elgiatės kaip komanda, ne varžovai. „Varžytis darbe ar sporto varžybose puiku, tačiau negerai, kai tarpusavyje vienas su kitu konkuruoja pora. Verčiau mėgautis vienas kitu ir palikti varžymąsi kitoms gyvenimo sritims“, – Douglasas C. Brooksas, sekso terapeutas.

4. Prisiimate atsakomybę vietoje to, kad kaltintumėte kitą. „Abu partneriai turi pažvelgti į iškilusią problemą iš savo perspektyvos. Jei yra finansinių rūpesčių, dera savęs paklausti – „Kam išleidau per daug pinigų?“ Jei nesibaigia darbai namuose – „Ką praleidau, ko dar nepadariau?“ Retai kada būna kaltas tik vienas iš poroje esančių partnerių, tačiau sveikos poros pasižymi tuo, kad kiekvienas pirmiausia pagalvoja apie save, o ne kaltina kitą. Nesėkmingoms poroms būdingas badymas pirštu į kitą ir bėgimas nuo atsakomybės“, – Ryanas Howesas, psichologas.

5. Santykiuose jaučiatės saugiai, nes pasitikite vienas kitu. „Abu partneriai pasitiki vienas kitu ir jaučiasi užtikrinti, santykiuose nėra pavydo ar įtarinėjimų. Sveiki santykiai reiškia, kad abu partneriai jaučiasi mylimi ir nėra apsėsti paranoiškų minčių. Ir vienas, ir kitas žino, kad prireikus abu stengsis dėl judviejų santykių“, – Pepperis Schwartzas, sociologijos profesorius.

6. Kartais pasiaukojate ir nusileidžiate. „Gyvename laikais, kai milžinišką svarbą turi asmeninis pasitenkinimas ir „sekimas savo širdimi“. Tačiau nuolatinis savo asmeninių norų tenkinimas ir nedėmesingumas partneriui – nesėkmės formulė. Tokie dalykai, kaip vakarienė su nemėgstamais vyro / žmonos tėvais turi naudos poros santykiams, nes išreiškia reikalingą abipusį palaikymą“, – M. Weiner-Davis.

7. Galite visiškai atvirai kalbėti apie viską. „Seksas, pinigai, troškimai, nusivylimas… Sveikus santykius palaikantys partneriai gali išklausyti viską vienas apie kitą, net jei tiesa ir atvirumas nėra patys maloniausi“, – W. M. Reilly.

8. Laikui bėgant jūs keičiatės ir leidžiate keistis partneriui. „Sutikę savo išrinktąjį, pamilstate jį ir džiaugiatės, tačiau metams bėgant visi žmonės keičiasi. Galima arba to nepriimti, arba džiaugtis. Sveikos poros pajunta vienas kito pokyčius ir priima taip kaip neišvengiamą gyvenimo dalį. Jie skatina naujus pomėgius, karjeros posūkius, interesus. Žinoma, normalu jausti baimę, jei nauji partnerio norai ar planai kelia riziką susikurtam gyvenimui, tačiau apie tai galima kalbėtis ir bandyti koreguoti tiek, kiek reikia“, –  R. Howesas.

9. Kai pykstatės, darote tai teisingai. „Sėkmingos poros sugeba ginčytis neprarasdamos pagarbos vienas kitam. Jei pradedama tyčiotis vienas iš kito, negali būti nė kalbos apie normalią komunikaciją. Sveiki santykiai reiškia sugebėjimą pyktis neįžeidžiant kito jausmų“, – P. Schwartzas.

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.