Atsakant į klausimą „Kur bėga laikas?“
0 (0)

Ar kada nors domėjotės, ar stebėjotės užsiduodami sau klausimą – „kur bėga laikas?“. Dažnai jis kyla atsiradus išoriniams veiksniams, dėl kurių suprantame, jog laikas jau praėjo. Tai neretai susiję su metų laikais, atostogomis, gimimo datomis, jubiliejais arba su fiziniais veiksniais, tokiais kaip žmogaus augimas ir raukšlės, rašoma portale Psychology Today.

Laikas gali būti suvokiamas trumpais periodais, tokiais kaip minutės, valandos, dienos ir atvirkščiai, ilgesniais laiko intervalais,  tokiais kaip savaitės, mėnesiai, metai. Įvairaus amžiaus žmonės turi savybę nujausti laiką bei tuo stebėtis. Pavyzdžiui, vaikas, kuris negali patikėti, kad vasaros atostogos jau baigiasi arba pora, kuri praleidus gerą laiką pasimatyme, supranta, kad jis eina į pabaigą.

Tačiau laikas ne visuomet lekia. Gali atrodyti, kad jis tęsiasi amžinai. Kaip, pavyzdžiui, per aklą pasimatymą, kuris vyksta ne taip sklandžiai, kaip tikėtasi arba kaip per vaiko atostogas, kurias jis leidžia be draugų, taip nieko smagaus ir nenuveikdamas. Dažnai žmonės linkę pervertinti laiką tokiose situacijose kaip:

  • Neįdomių pokalbių klausymasis
  • Darbas, kuriame yra daug laisvo laiko ar mažai iššūkių
  • Kupini įtampos momentai, pvz.: svarbaus susitikimo praleidimas ar užstrigimas automobilių spūstyje.

Akivaizdu, kad laiko trukmės suvokimas yra subjetyvus. Tai susiję su individualiais asmens lūkesčiais apie tai, kiek truks, ilgiau ar trumpiau, kažkoks konkretus procesas ar įvykis. Taip pat įtakos gali turėti tokie papildomi veiksniai kaip depresija, nuovargis, jaudulys, stresas ar kitos emocinės būsenos.

Daugelyje mokslinių tyrimų buvo nagrinėtas laiko suvokimas skirtingose žmogaus raidos amžiaus tarpsniuose. Vyresni žmonės teigia, jog laikas lekia greičiau, nei tai atrodo jaunesniems asmenims. Tai gali lemti žmogaus požiūris į „ateities laiką“. Vyresni žmonės suvokia, kad jo lieka vis mažiau, tad teigia jį tekant greitai, o kai jaunimas galvoja apie savo laiką, jiems dažniausiai jis atrodo beribis.

Pavyzdžiui, du gerontologai, Dennis John ir Frieder R. Lang (2015), tyrė santykį tarp amžiaus ir laiko suvokimo. Jie nustatė, kad labiau tikėtina, jog vyresni suaugusieji suvoks laiką einant greičiau, nei jaunesni suaugusieji, kai užsiims kažkokia produktyvia veikla (pvz., darbu ar kita kasdienine veikla), kuri „atsipirks” ne išsyk, kaip valgymas ar gėrimas, o tik ateityje. Riboto ateities laiko vaizdinys bei uždelsto atlygio veiksniai darė akivaizdžią įtaką jų subjektyviam laiko suvokimui.

Per lėtai ar per greitai bėgančio laiko suvokimas turi neigiamą poveikį. Tai gali sukelti nepasitenkinimą, apmaudą ar diskomfortą. Vienas pagrindinių nepasitenkinimo sukėlėjų yra mintys apie švaistomą laiką, pavyzdžiui:

  • Kai nėra prisiminimų apie tam tikrą gyvenimo laikotarpį
  • Kai manoma, kad praėjęs laikas galėjo būti produktyvesnis
  • Kai suvokiama, jog laikas slenka vėžlio žingsniu, tačiau nieko nedaroma, siekiant išvengti nuobodulio, nusivylimo ar bejėgiškumo jausmo.

Tai įprastos reakcijos į mūsų praleidžiamo laiko suvokimą. Tačiau yra keli dalykai, kurie gali sušvelninti situaciją:

  • Stenkitės būti labiau dabartyje. Išnaudokite visus savo pojūčius ir pažintinius gebėjimus, kad kuo pilniau išgyventumėte savo dienas (ir naktis). Ne kiekviena diena bus įsiminta, bet bent jau išties suvoksite, kad gyvenate savo gyvenimą.
  • Kai įsitraukiate į įvykius, kurie, jūsų manymu, yra verti prisiminti, pasakykite sau tuo metu, kad visa tai būtinai prisiminsite vėliau. Atlikite viską tuo metu, kas tik įmanoma, kad kuo giliau pasinertumėte į tą akimirką. Atkreipkite dėmesį į detales, kvapus ir savo jausmus, nuskenuokite visus juslinius registrus ir būkite dėkingi už tą jums suteiktą patirtį.
  • Kai patiriate jus liūdinančius ar sekinančius įvykius, perjunkite bėgį ir valdykite savo emocijas bei elgesį. Pavyzdžiui, raskite gerų dalykų nuobodžioje paskaitoje, įsijunkite mėgiamą muziką, kai patenkate į automobilių spūstį. Visuomet giliai įkvėpkite ir pagalvokite, kad „ši situacija galiausiai pasibaigs” arba tiesiog pasitraukite iš nemalonios situacijos, jei yra galimybė ir matote reikalą.

Nėra prasmės neigti, kad laikas eina ir mes turime ribotą savo gyvenimo dienų skaičių, kurias galime kuo geriau išnaudoti arba ne. Rekomenduojame rinktis pozityvumą. Ugdykite sąmoningumą ir stenkitės gyventi pilnavertį bei įsimintiną gyvenimą be jokio apgailestavimo. Tačiau būkite budrūs, kai gerai leidžiate laiką, jis skrieja labai greitai.

Parengė Sandra Šalčiūtė
Iliustracija: Curtis MacNewton / unsplash.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.