Kur reikia kreiptis dėl prisiminimų ištrynimo?
0 (0)

prisiminimaiKlausimas:

Norėčiau gauti patarimą. Dėl esamos sudėtingos situacijos jaučiu kaip grimztu į depresiją. Ji nebeleidžia normaliai gyventi, nesusikaupiu, vis ta dažna liūdna nuotaika…
Taigi, einant prie esmės: Kur reikia kreiptis vienų ar kitų prisiminimų ištrynimui?
Kaip studentą domina kaina/laikas. Koks terapijos laikas bei kaina? Jei siūlytumėt tai būtų nuostabu pigiausias įmanomas variantas.
Na, o gal neverta? Iš tikro pats nesuprantu to jausmo. Atrodo lyg ir nepakartojama patirtis, apima didžiulė palaima kad visa tai patyrei, nėra žodžių tam jausmui apsakyti (vos ne romantinės dramos filmo žanro verti išgyvenimai) bet iš paskos seka dar didesnis liūdesys kuri tiesiog užgožia laimę…
Net nežinau kaip psichologiškai tai pavadinti. Jausmų miksas tiesiog. Esu pasimetęs, lyg sustojęs laike ir nerandu visiškai jokio kelio. Ką daryti tokiu atveju?

Atsakymas:

Labai gaila, kad savo laiške nepateikei tave jaudinančios situacijos, nes būtent su ja reikėtų dirbti, išsiaiškinti, kas labiausiai, kodėl tave skaudina, ką galima būtų padaryti, kad viskas bent šiek tiek pajudėtų į priekį bei keistųsi.

Pastebėjau, kad visas tavo laiškas, kaip ir jo pagrindinis klausimas persmelgtas skubėjimo, noro kaip įmanoma greičiau užbaigti kentėjimą ir… ištrinti nemalonias mintis, prisiminimus. Gaila, jog kalbant apie vidinius išgyvenimus, patirtis sunkiai pritaikomos kainos/laiko sąvokos. Negalime nusipirkti greito bei pigaus prisiminimų ištrinimo parduotuvėje ar kitoje įstaigoje. Kaip, tavo paties manymu, turėtų atrodyti prietaisas ar paslauga vienodai, automatiškai ištrinanti visų skirtingų žmonių prisiminimus?

Sugrįžtant prie realybės akivaizdu, jog tau ir pačiam ramybės neduoda klausimas, bet ar reikia, ar verta ištrinti prisiminimus? Tikrai neverta ištrinti, pamiršti prisiminimų. Juk visi tavo prisiminimai, patirtis – esi tu, toks, kokį dabar tave mato kiti, toks, koks per ilgą laiką susiformavai.

Taip, galbūt nesėkmės, nemaloni patirtis dabar labai skaudina, trugdo, neleidžia kasdien įprastai funkcionuoti. Kiekvieną iš mūsų labai erzina, neramina sutrigdyta vidinė pusiausvyra bei nuolat siekiame, kuo greičiau ją atstatyti. Deja, niekas nėra apsaugotas nuo sunkumų, kliūčių, praradimų ir be tavęs dar daugybė žmonių lygiai taip pat susimąsto apie prisiminimų panaikinimą.

Tačiau tau efektyviausia dabar būtų neneigti, nestumti nuo savęs ambivalentiškų jausmų, tačiau juos priimti ir duoti sau laiko juos išgyventi. Nes šiandien, šią savaitę išstūmęs neigiamus prisiminimus, vėliau juos gali išgyventi dar skaudžiau. Todėl leisk sau pabūti su išgyvenimais, o jei itin sunku pasikalbėk su žmogumi, kuriuo pasitiki, pasidalink savo mintimis, išsakyk savijautą, kad taptumei stipresne, sunkiau pažeidžiama asmenybe. Aiškumas, savo jausmų, situacijos suvokimas, įvardijimas visad labai stiprus žingsnis link geresnės savijautos bei pokyčių.

Psichologė Indrė Kazlauskaitė
El. paštas: psichologe.indre@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

3 Responses

  1. Izė parašė:

    Sveiki,
    Jūsų laiškas privertė susimąstyti, koks gi būtų mano gyvenimas, jei ištrinčiau visus skausmingus prisiminimus. Patirtis yra mano turtas, ji formuoja mane. O stipri patirtis, tiek neigiama, tiek ir teigiama, formuoja stipriai, sukurdama vidinę motyvaciją. Tik tokiu būdu žinau kas man patinka, kas ne ir ko aš dar norėčiau, o ko jau nebenorėčiau. Tiesa sakant, be šio vidinio žemėlapio nežinočiau kaip gyventi, kur judėti, ar kokia būti. Jei ištrinčiau visus prisiminimus, tai reikėtų Kažko, kas nuolat kuždėtų ką daryti. Manau didelė dalis žmonių, pabėgusių nuo traumuojančių prisiminimų, o ne juos įprasminusių kokia nors veikla, kad jiems ir niekam kitam daugiau to patirti netektų, praranda labai daug. Praranda visų pirma laisvę, nors pamiršdami jie kaip tik ir siekia išsilaisvinti. Praranda laisvę girdėti save, o ne glamūrinių žurnalų diktuojamą stilių, ar ant bangos esančias temas. Ir, aišku, čia koks nors filosofas pastebėtų, kad anokia čia laisvė, jei ją sąlygoja stiprios patirtys, kurios taip pat gali būti sukuriamos socialinio programavimo entuziastų. Galbūt. Kelias į tikrą gyvenimą kaip plonytis siūlas, kurį veja atmintis, suvokimas ir patirčių įprasminimas.
    O jei Jums pasisekė ir patyrėte stiprią abipusę meilę, tai šio susitikimo prisiminimas gali šildyti dar ilgai, galbūt visą likusį gyvenimą, galbūt net tą, kas bus šalia Jūsų ar dar daugiau.

  2. Vyt parašė:

    Kaži ar kas trins tamstos prisiminimus. Lobotomijos laikai jau praėjo senokai.

  3. Izė parašė:

    Na tikrai, lobotomija nepadės, kaktinė sritis ir taip striginėja… O jūs, matau, labai išsamiai susipažinęs su galimomis pagalbos formomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.