Kuriose srityse šimpanzės gudresnės už žmogų? (Video)
0 (0)

Jau seniai yra žinoma, kad šimpanzės pasižymi geresne trumpąja atmintimi nei žmonės, tačiau neseniai atlikto tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad šie primatai mus lenkia ir kitose srityse.

simpanze

Kioto universiteto primatų tyrimų instituto mokslininkai atliko eksperimentą, kurio metu išmatavo šimpanzių gebėjimą vystyti sudėtingas užduotis. Paaiškėjo, kad jos už žmones dar ir žymiai geriau strateguoja.

Tyrimo metu buvo naudojamas virtualių slėpynių žaidimas, kurio metu, susidūrus su konkurencine kova, reikia pasirinkti geriausią strategiją. Jį žaidusios šimpanzės turėjo nuspėti kitą žingsnį, kurį atliks priešininkas. Oponentai buvo atsisukę vienas į kitą nugaromis, todėl tarp jų nebuvo jokios komunikacijos. Laimėjusi šimpanzė buvo apdovanota užkandžiais.

Vietiniai gyventojai ir studentai taip pat dalyvavo šiuose bandymuose. Tačiau nugalėję varžovą, kaip paskatą, gaudavo finansines premijas. Jiems taip pat nebuvo leista kalbėtis bei su kitais žaidėjais užmegzti jokio kontakto.

Iš viso tyrime dalyvavo 16 žmonių bei 6 šimpanzės. Kiekvienas dalyvis kovojo su tos paties rūšies varžovu. Jie galėjo rinktis iš dviejų blokų, ir kiekvienas žaidėjas turėjo atspėti, kurį iš jų taip pat pasirinks oponentas. Šis paprastas žaidimas reikalauja tokių pačių įgūdžių, kurių reikia tiek verslo pasaulyje ir laukinėje gamtoje.

„Įdomiausias šio tyrimo dalykas yra tai, kad žaidimų teorija leidžia jums visose situacijose sugalvoti savo strategiją“, – teigia tyrimo bendraautorius Rahul Bhui.

Matematikas John Forbes Nash sukūrė teoriją, vadinamą Nešo pusiausvyra. Pagal jo idėją, nesvarbu, kaip gerai kažkas žaidžia vieno ar kito tipo žaidimus, nė vienas žaidėjas negali padidinti savo laimėjimo vienpusiškai pakeitęs savo sprendimą, todėl reikalingas bendras žaidimo dalyvių pasirinkimas. Ir šiame eksperimente šimpanzės pademonstravo arti geriausio galimo teorinio rezultato.

„Pasirinkdamos šimpanzės geriau prognozavo ir labiau reagavo į pasirinkimų istoriją bei pokyčius, nei bandyme dalyvavę žmonės“, – tyrėjai komentavo savo straipsnyje.

Ankstesni tyrimai jau buvo atskleidę, kad lyginant su žmonėmis, šie mūsų artimiausi giminaičiai turi geresnius trumpalaikės atminties įgūdžius. Mokslininkai tiki, kad šie gebėjimai, kombinuojami su regėjimo aštrumu ir greitu atpažinimu, galėtų būti atsakingi už naujojo eksperimento metu pasiektus stebėtinus rezultatus.

Beždžionės taip pat yra gerokai konkurencingesnės nei žmonės, kurie yra labiau linkę veikti bendradarbiaujant, kas taip pat galėjo daryti įtaką šimpanzių pranašumui.

logo

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.