Laikas = Gyvenimas
0 (0)

laikas

Vienas mėgstamiausių pasiteisinimų – nėra laiko.

Praėjusią savaitę rašėme apie tai, kad visi mėgstame pasakoti sau istorijas (dažniausiai absurdiškas), kas ir kodėl mums trukdo siekti savo tikslų. Vienas mėgstamiausių visų laikų pasiteisinimų yra „NETURIU LAIKO“.

Turbūt teko tūkstančius kartų girdėti sakant ar pačiam kartoti: „visada norėjau išmokti groti (piešti, kalbėti prancūziškai, gaminti), bet visai neturiu laiko…“.

Laiko yra.

Laikas iš tiesų yra vienas vertingiausių mūsų turimų resursų. Ir jis iš tiesų yra ribotas. Nežinome, kurią valandą mūsų turimas laikas baigsis. Bet geroji naujiena ta, kad laiko tikrai YRA.

Kiekvieną dieną dovanų gauname naujas 24 val., kiekvieną savaitę – 7 dienas, o ir kiekvienam metuose duotas vienodas dienų skaičius. Galime ilgai sau porinti, kad tai yra mažai ir kaip mums trūksta laiko, bet daugiau jo nebus. O trumpesnė diena vieną rytą tikrai išauš.

Svarbu, kam jį skiriame.

Taigi LAIKO YRA. Svarbiausia atsakyti sau į klausimą, kam pasirenkame jį skirti. Artimiausiems draugams ar šiaip pažįstamiems iš mandagumo? Nemylimam darbui ar mėgstamam užsiėmimui? Barniui ar švelnumui? Facebook‘ui, el. paštui, televizoriui, knygai, pasivaikščiojimui, poilsiui, indų plovimui, tėvams, mylimam žmogui, savo katei…?

Gal matei filmą „In Time“? Man labai patinka pagrindinė jo idėja – už viską mokame savo gyvenimo laiku: už maistą parduotuvėje, už bilietėlį troleibuse. Vieni šio turto turime labai daug, o kitiems likusios vos kelios sekundės: „trys, du, vienas… NULIS“. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai tiesiog gera metafora, bet geriau pagalvojus – visai ne.

Rinkis sąmoningai.

Viskas, ką pasirenkame dabar veikti, negrąžinamai tirpdo mūsų sekundes, minutes, valandas ar net metų metus. Pasirinkti kam skirti laiką nėra lengva. Kiekvieną kartą renkantis vieną alternatyvą, tenka atsisakyti daugelio kitų. Pavyzdžiui, jei mokysiesi groti, tuo metu negalėsi būti su savo draugais. Jei pasirinksi būti su vienu draugu, tuo metu negalėsi būti su kitu. Jei pasirinksi gyvenimą nugyventi su vienu mylimu žmogumi, teks atsisakyti kitų.

Kartais žmonės taip nenori nieko atsisakyti, kad nusprendžia nesirinkti. Bet ir tai yra pasirinkimas. Deja, toks pasidavimas gyvenimo tėkmei nepadeda pasiekti to, kas Tau svarbu. Tuomet sprendimus priima kiti. Tokius, kokie jiems patogūs.

Taigi nors laiko turime ribotai, tačiau visada galime pasirinkti, kam jį skirti. Linkiu mokytis skirti savo gyvenimo laiką tam, kas Tau tikrai reikšminga.

Ar šią dieną pragyventum taip pat, jei pradėtum sąmoningai rinktis?
— Parašyk komentaruose.

Parengė:
Antanas Mockus
Klinikinis psichologas
www.psichologineparama.lt
psichologine parama logo -psichika.eu

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.