Laiminga vaikystė: ugdyk kitaip (+Žaidimų knyga)
0 (0)

laiminga-vaikyste-ugdyk-kitaip-zaidimu-knygaAutorių kolektyvas „Laiminga vaikystė: ugdyk kitaip (+Žaidimų knyga)” (2013)
Išleido: leidykla „Mintis”

Tai įdomi naujausių mokslinių tyrimų ir praktinės specialistų darbo patirties mozaika, skvarbi ir švelni apysaka apie vaiko augimą. Giliai ir paprastai, jausmingai ir kompetetingai atsakoma į klausimus: kaip auginti laimingus vaikus? Kaip jiems sukurti meilės ir saugumo atmosferą? Kaip juos parengti gyvenimui?

Šią knygą parašė grupė žmonių: psichologai, pedagogai, švietimo, socialinio darbo ir gamtos mokslų specialistai. Joje aprašomi klausimai, kuriuos kelia vaikui gyvenimas nuo gimimo iki tapimo suaugusiu. Remiantis pagrindiniais kelio etapais aprašyti galimi sprendimai, paremti praktiniais patarimais ir rekomendacijomis.

Autoriai rėmėsi holistine metodika, stengdamiesi perteikti esminius šiuolaikinės sąveikos principus padėsiančius vaikui gyventi dabartiniame suaugusiųjų pasaulyje, kuriame paklausiausia prekė – šilti, draugiški ryšiai.

Tikroji šiandienos švietimo sistemos užduotis – ne tiek perduoti žinias, kiek suteikti vaikams socialinius įgūdžius, kurie padėtų jiems įveikti visuomenės susiskaldymą, įtarumą ir nepasitikėjimą.

Remiantis integraliais ugdymo principais vaikus galima auklėti, lavinti nuo pat nėštumo (prenatalinio periodo) iki brandos, t.y. tapimo suaugusiu.

Taip ugdomas vaikas išmoksta pagrindines sėkmingo gyvenimo taisykles dar mamos įsčiose, kurios užtvirtinamos per visą likusį raidos periodą. O taisyklės paprastos: bendradarbiavimas, šilti, nuoširdūs santykiai su bičiuliais, tėvais bei mokytojais, vienybė ir tarpusavio sąveika.

Vaikas išmoksta rūpintis kitais, suprasti kitų požiūrius, kaip atsižvelgti į kitų poreikius. Išmoksta į save žvelgti iš šalies, įsisąmoninti savo polėkius ir juos valdyti. Vaikas pažįsta pats save, tampa tikru psichologu. Ir tada jo savitumas natūraliai atsiskleidžia – ne kitų sąskaita, o kitų ir jo paties labui.

Knyga inspiruota ENGL (Euoropean Network for Global Learning) NVO tinklo [Re]think education projekto. Tai prieš porą metų keliose Europos šalyse pradėtas vykdyti projektas, siekiantis pateikti išsamų požiūrį į ugdymą, apibrėžti aiškią jo struktūrą bei visų švietimo sistemos dalyvių funkcijas. Bendromis visų sistemos dalyvių pastangomis (mokykla, tėvai, vaikai) siekiama užtikrinti apčiuopiamus rezultatus.

Laiminga vaikystė − tai dovana, kurią reikia atsargiai įteikti augančiai kartai, iš visos širdies, nieko neperšant, bet ir nepraleidžiant. Mūsų neapsiplunksnavusi ateitis žvelgia mums į akis, ir mes neturime teisės jos nuvilti.

Pagal knygą parengti rašiniai: Prenatalinio laikotarpio pavojai ir galimybės

Parengė:
Edvardas Šidlauskas

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.