Leiskite sau miegoti ilgiau
0 (0)

Couple sleeping in bed, wearing sleep masks --- Image by © A. Green/Corbis

Ilgesnis miegas savaitgaliais gali kompensuoti jo trūkumo žalą, susikaupusią darbo savaitės metu, – teigia “Diabetes Care”.

Miego trūkumas yra rimta problema, kuri kelia rimtą grėsmę visuomenės sveikatai. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad miego sutrikimai ne tik gali sąlygoti daug nemalonumų kasdieniame gyvenime, bet ir didinti riziką susirgti diabetu.

Tačiau nepulkite į paniką. Jei jūs per darbo savaitę neturite galimybių išsimiegoti, neseniai atlikto mokslinio tyrimo išvados gali jus nuraminti. Nedidelės apimties eksperimentu buvo nustatyta, kad ilgiau pamiegojus savaitgalio rytais galima išvengti nemalonių miego trūkumo pasekmių bei apsaugoti savo sveikatą.

Kolorado universiteto mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo 19 jaunų ir sveikų vyrų. Pirmame tyrimų etape daliai vyrų keturias naktis iš eilės buvo leista miegoti po 8,5 valandos, kitai daliai – tik po 4,5 valandos. Po keturių dienų vyrams, kurie miegojo po 4,5 valandos, leista dvi naktis miegoti net po 10 ar 12 valandų. Visais tyrimų etapais buvo tikrinamas vyrų jautrumas insulinui, insulino atsakas į gliukozę bei polinkio į diabetą indeksas.

Kaip ir tikėtasi, buvo nustatyta, kad neišsimiegojimas sumažino tiriamųjų jautrumą insulinui ir padidino diabeto riziką. Tyrimai taip pat atskleidė, kad dviejų naktų kompensacinio miego dėka jautrumas insulinui ir rizikos lygmuo sugrįžo į pirminę normą.

Tyrimui vadovavusi J. Broussard perspėja, kad šių išvadų nereikėtų taikyti visiems. Vyresnio amžiaus žmonėms ar tiems, kurie jau balansuoja ant ribos susirgti diabetu, dviejų naktų kompensacinio miego tikrai nepakaktų. Be to, buvo tyrinėtas tik vienas miego suvaržymo ir atstatymo ciklas. Chroniško miego trūkumo, trunkančio po kelias savaites iš eilės, pasekmes atitaisyti gali būti daug sunkiau.

Vis dėlto mokslininkai labai optimistiškai vertina eksperimento atradimus ir drąsina stiprinti savo sveikatą ilgiau pasilepinant miegu savaitgaliais.

Parengė vlmedicina.lt

© A. Green/Corbis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.