Lengvas kelias į laimę
0 (0)

Kinų filosofas Lao Tzi klausė: “Ar gali kas nors drumstą vandenį padaryti skaidriu?” – ir atsakė: “Jei paliksit jį ramybėje, jis pats taps skaidrus.”

Leiskite chaosui nurimti

Pamokslas: sunkių sprendimų nepriimkite skubotai, nešvaistykite savo laiko ir energijos nereikalingoms neigiamoms emocijoms, palikite vietos pozityvui.

Būna dienų, kai užpuola begalė emocijų vienu metu. Mums moterims tai ypatingai aktualu, nes mūsų organizmas taip subalansuotas, kad tam tikru mėnesio laiku išskiria vienų hormonų daugiau ar mažiau ir tai veikia visą organizmą, kartu ir emocinę būklę.Jeigu moteris bent šiek tiek užsiima savistaba, pradeda pastebėti savo emocijas, kada ir kaip jos keičiasi, pradeda suvokti nuo ko jos priklauso. Tai labai svarbus faktorius norint geriau suprasti savo poreikius ir pradėti sąmoningą gyvenimą žingsnelis po žingsnelio. Jau ne paslaptis, kad emocijos pirmiausiai kyla nuo minčių, todėl savistaba pirmiausiai turi prasidėti nuo jų – Jūsų minčių.

Ką reiškia užsiimti savistaba?

Tai yra noras pažinti save, suprasti savo kylančias emocijas ir jų sukeliamus tolimesnius veiksmus. Savistabos nauda yra akivaizdi: pradėjus geriau pažinti tam tikrus savo emocijas į tam tikrus žmones ar jų elgesį, gali padėti išvengti nemalonaus bendravimo ir padažninti susitikimus su tais žmonėmis, kurie teikia džiaugsmą. Tiesiog tampa lengviau atsirinkti dalykus, kurie išprovokuoja neigiamas emocijas ir tuos, kurie veikia maloniai. Daugiausiai naudos duos savo minčių savistaba, ir jei būsite atidžios suprasti kokios mintys, kurias emocijas ir veiksmus išprovokuoja.

Tokia akivaizdi tiesa, kad laimė prasideda nuo mūsų minčių yra akivaizdi ir paskutiniu metu labai dažnai visur publikuojama ir atrodo tokia lengva ir neverta dėmesio, kad daugelis žmonių jos net neišbando. O galbūt vertėtų?

Užsiimti savistaba – tai yra stengtis gyventi gyvenimą ne chaotiškai taškant savo energiją ir emocijas, o suvokiant iš kur ir kodėl jos kyla. Tai yra panašus mokslas, kaip vaikai mokosi skaičiuoti ar skaityti, tik kažkodėl žmogaus savęs suvokimas yra nuvertintas. Čia kaip ir vaikai, kol moka skaičius, bet nemoka sudėti ar atimti negali pilnavertiškai naudotis skaitmenimis. Taip ir žmogus, kol pažįsta save tik iš išorės, negali pilnai įgyvendinti savo svajonių ir suprasti savo poreikių, o svarbiausia valdyti ir suprasti savo kylančias emocijas. Žinoma, pasakyti yra gana lengva, bet tai tikrai reikalaujantis laiko, energijos ir ryžto darbas, kuris kiekvieno žmogaus gyvenime turėtų užimti vieną iš svarbiausių vietų.

Todėl nešvaistykime laiko chaosui savo gyvenime. Mums duotą laiką, galima skirti mokinantis pažinti savo elgesio priežastis ir emocijas, ir jas sukeliančias mintis.

Gyvenimas labai įdomus ir iš tiesų lengvas, jei supranti, kad visos situacijos, kurias gauni yra tam, kad galėtum pakeisti savo reakcijas į jas ir daugiau nebereikėtų erzintis.

Jeigu neveikia visa tai, ką darau, gal reikėtų pabandyti ką nors naują?

Kiek daug susirūpinusiais veidais žmonių sutinkame rytais, kai žmonės turėtų dar tik šypsotis ir džiaugtis nauja diena? Dauguma atsakytų, kad daug, o gal net patys pripažintų, kad jau iš ryto keliaudami į darbą „kuria“ naujas istorijas apie laukiančias problemas darbe, konfliktą su tam tikru žmogumi, susierzina parduotuvėje stovėdami eilėje. Dažnai pamirštame labai svarbų dalyką gyvenime: kaip būti laimingam? Kodėl yra žmonių, kurie sugeba pasidžiaugti smulkmenomis ir atrodo, kad jiems viskas ir visada puikiai sekasi, o man ne?  Teigiamos mintys, emocijos ir šypsena – pagrindas džiaugsmingo gyvenimo, nuo to prasideda kelias į turtingą ir laimingą gyvenimą. Tokia akivaizdi tiesa, kad laimė prasideda nuo mūsų minčių yra akivaizdi ir paskutiniu metu labai dažnai visur publikuojama, kad atrodo tokia lengva ir neverta dėmesio, kad daugelis žmonių jos net neišbando. O galbūt vertėtų? Juk atsipalaidavusi ir save suprantanti moteris kuria malonius santykius su antra puse, leidžia kitam būti savimi, bet nepamiršta ir savų poreikių.

Straipsnio pavadinimas būtent ir atspindi tai, kad kelias į laimę yra lengvas, bet dažnas žmogus ieško sudėtingesnių kelių, nes tai kas lengva atrodo nereikšminga. Žinoma, žodis „lengva“ gali būti suprantamas skirtingai, bet čia jo reikšme labiausiai žymi tai, kad asmeninė laimė yra priklausoma nuo mūsų pačių, todėl ji gali būti ir lengva ir sunki, priklausomai nuo pačio žmogaus. 

Užduotis:

Pradėjus erzintis, bambėti ar mintyse „kurti“ neigiamus scenarijus pirmiau pagalvoti, ar šios mintys tikrai verta MANO laiko ir energijos? Ar tai MAN naudinga? Ar AŠ galiu savo neigiamomis mintimis kažką pakeisti? – Ne?

Tokiu momentu geriausiai padeda dėmesio nukreipimas į visai kitą veiklą (žurnalo skaitymas, kambaryje esančių daiktų stebėjimas, piešimas ir visa kita), svarbiausia yra laiku suprasti kylančias mintis ir jas sustabdyti – nuo čia ir prasideda pirmieji savistabos žingsniai.

Gražių minčių,

Parengė Aiva Jokubauskaitė

Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė | charizmatiskamoteris.lt
Iliustracija: Abigail Keenan

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.