LEU pirmo kurso studentų tyrimas parodė, jog sprendimą renkantis specialybę jie priima patys
0 (0)

paskaita

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) pirmo kurso studentams didžiausią įtaką renkantis studijas darė jie patys. Tai parodė 2013 m. į LEU įstojusių studentų tyrimas. Antroje pozicijoje lieka tėvai, trečioje – internetas, ketvirtoje – mokytojai. Mažiausiai įtakos jų sprendimui daro draugai, reklama ir broliai, seserys.

LEU biologijos studentė Ingrida Meškinytė sako, jog studijas rinkosi pagal savo mėgstamiausią veiklą. „Kai kuriems tai skamba keistai, nes daugelis studijas renkasi pagal tėvų patarimus arba norus, o gal tiesiog pagal įsidarbinimo galimybes, bet, mano nuomone, specialybę reikia rinktis pagal tai, kas jums labiausiai patinka, nes studijuosite ir paskaitas lankysite jūs. Jeigu taip atsitiks, kad studijos nepatiks, tai jas gali tekti pakeisti jau po kelerių metų“, – sako Ingrida.

Ingridai antrina ir fiziką studijuojanti Aušra Gustainytė. Ji mano patekusi į tų laimingųjų žmonių sąrašą, kurie žino, ko nori. „Įprastai fiziko karjera tokia: gali pasirinkti, ar dėstyti studentams, ar dirbti laboratorijoje. Lietuvos edukologijos universitetas suteikė man galimybę ne tik semtis žinių iš puikių fizikos dėstytojų, bet ir tvirtą edukologijos pagrindą, kuriuo pasinaudojus galima drąsiai eiti lavinti jaunąją kartą mokykloje“, – džiaugiasi Aušra.

O štai sporto srities studijas pasirinkusi Simona Arlauskaitė sako, jog rinktis, kur studijuoti, jai buvo labai sunku, nes merginos tėvų požiūris į jos norą studijuoti kūno kultūrą nebuvo teigiamas. „Jaučiau spaudimą rinktis kitą specialybę“, – prisimena Simona.

Mergina surizikavo susipykti su tėvais. Jiems nežinant išsirinko tai, ko pati norėjo. Dabar ji džiaugiasi savo sprendimu ir tvirtina, jog dar nė vienas šeimos narys nepaprieštaravo, o ir ji pati nesigaili dėl savo poelgio. Studentė pataria kiekvienam, kuris renkasi profesiją, užduoti sau klausimą „Ko aš noriu?“ ir tik į tai atsižvelgti.

O choreografijos studentė Ana svajonių studijas atrado tik iš antro bandymo. Vilnietė sako, jog šokti pradėjo gana vėlai – 16 metų, todėl stoti į choreografijos studijas pabijojo. Ji pasirinko vokiečių filologijos specialybę. Tačiau Ana šias studijas metė ir įstojo į Lietuvos edukologijos universitete esančią šokio pedagogikos specialybę. Dabar antro kurso studentė džiaugiasi, kad studijuoja būtent tai, ko troško širdis.

LEU atliktas tyrimas taip pat parodė, kad  svarbiausi informavimo būdai, darantys įtaką renkantis studijas, yra internetas (52 proc.). Taip pat veiksminga: pokalbis su studijuojančiu ar baigusiu universitetą studentu (51 proc.); studijų mugės (34 proc.); aukštųjų mokyklų prisistatymai mokyklose (15 proc.). Tačiau tik 6 procentai studentų paminėjo reklamą spaudoje, 2 procentai – reklamą televizijoje, 1 procentas – reklamą radijuje.

Ekonomikos ketvirto kurso studentė Liucija Pūraitė sako, kad dar mokykloje domėjosi, kur galėtų studijuoti. „Skaičiau spaudoje apie universitetus, vaikščiojau į individualias konsultacijas, klausinėjau pažįstamų nuomonės, domėjausi įvairiausiomis studijų kryptimis, tačiau labiausiai mane traukė ekonomikos sritis. Nuo mažų dienų augau tokioje šeimoje, kur mačiau, su kokiais sunkumais susiduriama dirbant mokytoju. Laikui bėgant supratau, kad man ši specialybė patinka“, – savo pasirinkimą studijuoti LEU prisimena L. Pūraitė.

Vykdant šį tyrimą, studentai buvo prašomi įvertinti, kurie veiksniai darė įtaką renkantis universitetą. Visi veiksniai buvo įvardyti kaip svarbūs, nes jų vertinimas prasideda nuo 2,1 iki 3,8 iš 5 balų. Tačiau daugiausiai dėmesio sulaukė šie veiksniai: pasirinktas miestas, kuriame studijuosiu (Vilnius) – 3,8; pasirinktos specialybės karjeros galimybės (Kokias pareigas galiu užimti?) – 3,6; pasirinktos specialybės įsidarbinimo galimybės (Ar lengva susirasti darbą?) – 3,2; galimybė gauti tikslinę stipendiją – 3,1. Prasčiausiai vertinami šie veiksniai: galimybė gauti bendrabutį – 2,1; popaskaitinės veiklos galimybės (sportas, menas ir kt.) – 2,4.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.