fbpx

Mūsų vidiniai konfliktai
0 (0)

musu-vidiniai-konfliktaiKaren Horney „Mūsų vidiniai konfliktai” (2012)
Išleido: Apostrofa

Karen Horney (1885-1952) – XX a. psichologijos klasikė, viena talentingiausių psichoanalizės kūrėjo Sigmundo Freudo sekėjų, artima Ericho Fromo bičiulė. Horney pasiūlė konstruktyvią neurozės koncepciją ir pateikė humanistinę perspektyvą, pabrėžiančią kultūrinius ir socialinius veiksnius, žmogaus savirealizaciją.

Neurozės, tai savotiškos žmogaus sielos nuospaudos, kurios neišvengiamai atsiranda dėl kietų ir šaltai abejingų it monolitas civilizacijos normų ar nuostatų kiekvieno konkretaus individo atveju.

Siekdama prisitaikyti žmogaus asmenybė gali keistis, lankstūs būna ne tik maži vaiki. Sugebėjimą keistis, net fundamentaliai, mes išsaugome visą gyvenimą.

Tačiau egzistuoja tam tikri žmogiškojo gyvenimo elementai, kuriais remiasi psichinė sveikata ir jei jau taip nutinka, kad jų pasidaro pernelyg mažai – ištinka bėda.

Ši knyga pranoksta vien techninius dalykus ar abstrakčias psichologines teorijas ir gali būti naudinga tiek psichologinio konsultavimo, psichoterapijos specialistams, tiek ir visiems tiems kas norėtų geriau suprasti, pažinti save, siekia tobulėti.

Gyvendami sudėtingoje civilizacijoje, esame įsipainioję į konfliktus kurių neretai nė nenumanome. Didelė jų dalis aprašyta bei sistematizuota šioje Horney knygoje, o juos iliustruojantys pavyzdžiai, gal net pasitarnaus kaip viena kita užuomina ar išganingas atsakymas.

Suprantama, kad savaime knygų skaitymas nieko tikra dar nežada ir sunkesnių neurozių atveju dera kreiptis į specialistus. Kita vertus, Horney skatino savianalizę ir buvo įsitikinusi, kad tie, kurių problemos palyginti nedidelės, gali padėti sau patys.

„Laimė, analizė nėra vienintelis būdas išspręsti vidinius konfliktus. Pats gyvenimas yra labai efektyvus gydytojas. Kiekvieno žmogaus įvairiopa patirtis gali būti pakankamai pamokoma, kad sukeltų asmenybės pokyčius.“

Turbūt reikėtų atminti ir tai, kad patirtis nors ir geriausias mokytojas, bet už paslaugas ima gana brangiai, tad kitą kart, galima gerokai „sutaupyti“ tiesiog apsilankius psichoterapjoje.

Kaip teigia Horney, neurotinių konfliktų šerdis yra neviltis, kažkokia užduotis, svajonė ar klausimas į kuriuos individas nematė, nerando ar nesugebėjo rasti atsakymo. Nematė ir jau nebesitiki.

Konfliktus galima išspręsti keičiant išorines sąlygas arba/ir asmenybės charakterio struktūrą, sako Horney.

Tai antroji klasikės knyga lietuvių kalba ir yra savotiškas pirmosios („Neurotiška mūsų laikų asmenybė” jau sulaukė naujo leidimo) tęsinys. Knyga gali tapti puikia kišenine ar stalo knyga siekiant suprasti kasdienių situacijų konfliktus tiek specialistui, tiek ir neprofesionalui.

Kelios citatos:

„… konfliktų rūšį, mąstą ir intensyvumą daugiausia nulemia civilizacija, kurioje gyvename. Jei civilizacija stabili ir saistoma tradicijų, galimybės rinktis būna ribotos, o galimų individualių konfliktų sfera siaura, nors net ir tokiais atvejais jų netrūksta … Tačiau jei civilizacija yra sparčiai besikeičianti, kai itin prieštaringos vertybės ir skirtingi gyvenimo būdai egzistuoja vieni šalia kitų, individui tenka daryti įvairius ir sunkius pasirinkimus.“

„Turime suvokti, ko norime ir, dar svarbiau – ką jaučiame. Ar mums tikrai patinka tas žmogus, ar mes manome, kad patinka, nes jis turėtų mums patikti? „

„Visais laikais poetai ir filosofai žinojo, kad psichikos sutrikimų auka tampa ne rami, gerai subalansuota, bet vidinių konfliktų draskoma asmenybė. Šių dienų terminais kalbant, kiekviena neurozė, kad ir koks būtų jos simptomų paveikslas, yra charakterio neurozė. Tad savo teorinėmis ir terapinėmis pastangomis turime siekti geriau pažinti neurotiško charakterio struktūrą.“

„Galiausiai praradę viltį asmenys gali tapti destruktyvūs, bet tuo pat metu mėginti tai kompensuoti gyvendami pakaitinį gyvenimą … Emocinė nauda įgyjama gyvenant pakaitinį gyvenimą. Būti sadistiškam reiškia gyventi agresyviai ir daugiausiai destruktyviai, per kitus asmenis. Bet tai yra vienintelis gyvenimo būdas, įmanomas šitaip visiškai pralaimėjusiam žmogui.“

Knygos pagrindu parengti rašiniai:
Konfliktai ir Karen Horney neurozių teorija

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.