Maisto produktai, mažinantys stresą ir nerimą
0 (0)

maistas

Šiuolaikinis gyvenimas jau tampa neįsivaizduojamas be streso. Kažkas sako: „Šiek tiek streso yra gerai, jis verčia judėti į priekį“. Bet iš tiesų stresas yra įvairių ligų pradžia – pirmiausia vėžio ir širdies ligų – neleidžianti džiaugtis kiekviena diena. Žvilgsnis visad nukreiptas į rytojų, kitą savaitę ar kitą mėnesį. Juk nėra laiko dabar imti ir sustoti, apsidairyti, įkvėpti, išeiti pasivaikščioti į parką ir perskaityti mėgstamą knygą. Visą, o ne penkis puslapius.

Žmogaus kūnas yra nuostabus kūrinys, kuris taip pat turėtų puikiai susidoroti su stresu. Tik stresas, kurį patiriame dabar yra kitoks, nei tas, kuriam organizmas buvo pritaikytas. Išgyvenimui skirta streso būsena, kada mūsų protėviai stodavo akis į akį su grobuonimis, labai skiriasi nuo to, ką patiriame šiandien, susidurdami su priekabiu viršininku, erzinančiais vairuotojais ar besibaigiančiais darbų atlikimo terminais. Mūsų kūnas praranda balansą, išsiderina, nes jis niekada nebuvo pritaikytas kovoti su modernaus pasaulio nerimo šaltiniais.

Ramybę ir jėgas galima sugrąžinti tinkamai maitinantis, medituojant, sportuojant ir, svarbiausia, pakankamai miegant. Gydytojas M. Platt, giliai tyrinėjantis hormonų veiklą bei propaguojantis natūralią mediciną, siūlo tam tikrus maisto produktus, padėsiančius organizmui lengviau pakelti stresą, atstatyti balansą.

  1. Kokosų aliejus yra geriausias energijos šaltinis širdžiai ir smegenims. Juo galima pakeisti daržovių aliejų, sviestą ar margariną. Jis puikiai pakeičia brangius drėkinamuosius kremus, palikus per naktį ant plaukų veikia kaip stiprinanti ir nuo galiukų skilinėjimo apsauganti kaukė. Kokosų aliejus jau seniai užsitarnavo gerą vardą kaip vienas sveikai mitybai ir gyvensenai reikšmingiausių produktų.
  2. Žalios spalvos daržovės yra geriausias cukrus smegenims. Špinatai, žaliosios pupelės, brokoliai padeda gamintis dopaminui, malonumą sukeliančiam cheminiam elementui, kurio dėka mes tampame ramesni. Tyrimai teigia, kad daugiau žalių daržovių vartojantys žmonės turi mažesnę riziką susirgti depresija, o studentai jaučiasi ramesni, laimingesni ir labiau energingi tomis dienomis, kada vartojo daugiau daržovių ir vaisų.
  3. Geltonos spalvos daržovės ir vaisiai. Tai ne tik pozityvią nuotaiką pažvelgus į spalvingą lėkštę sukuriančios daržovės. Geltonos spalvos daržovės ir vaisiai turi daug vitamino A ir C bei antioksidantų, padedančių stiprinti imunitetą, širdį, regėjimą, gerinti virškinimą. Jie taip pat skaistina odą, stiprina kaulus ir dantis, mažina blogojo cholesterolio kiekį, gerina rūgščių balansą. Tad nepamiršk į racioną įtraukti morkų, batatų, moliūgų, aguročių, kukurūzų bei geltonosios paprikos.
  4. Juodos pupelės, avižinė košė, rudieji ryžiai – tai natūralūs magnio šaltiniai, padedantys kovoti su nerimu ir depresija. Magnis skatina seratonino gamybą, o šis gerina nuotaiką ir pakelia energijos lygį.

Silpnumo akimirką paguodos ieškome valgydami dažniausiai traškius, kaloringus produktus, kurie ramina tik tol, kol juos kramtai. Tačiau papildžius savo kasdienę mitybą minėtais produktais, bus galima džiaugtis ilgalaikiais rezultatais be staigių energijos, nuotaikos ir silpnumo šuolių. Juk visai nedaug tereikia, kad dieną pradėtum nesislėpdamas po antklode su viltimi, jog dienos rūpesčiai čia tavęs nepastebės, o pasaulis nustos sukęsis.

Be viso šito stresą numalšinti galima pasinaudojant papildomomis priemonėmis:

  • Levandų aromatai ramina ir atpalaiduoja, tad itin tinkami prieš miegą, malšina galvos skausmą ir nemigą.
  • Ramunėlių arbata seniai žinoma kaip raminanti.
  • Švediškas kūno arba paprasčiausias savarankiškas pėdų masažas stimuliuoja atitinkamus taškus, dėl kurių atsipalaiduoja ir kūnas, ir protas.
  • Po treniruotės sporto klube taip pat labai verta užsukti į pirtį ar sauną. Ne naujiena, kad patiriant stresą raumenys būna labiau įsitempę. Šiluma padeda šiems atsipalaiduoti, o tuo pačiu mažinamas nerimas ir žymiai pagerėja nuotaika.

Veiklių žmonių taip mėgstama kava, deja, tik didina stresą, tad siekiant susigrąžinti harmoniją jos kiekį reikėtų mažinti arba pakeisti žaliąja arbata, kuri taip pat suteikia žvalumo, tačiau savo naudingosiomis savybėmis yra kur kas pranašesnė už kavą.

Šaltinis: http://althealthworks.com/5700/eight-foods-that-help-the-body-to-heal-casses-of-adrenal-fatigue/

Parengė: Ieva Vaiginytė / sveikuoliai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. goldenSEA parašė:

    geras straipsnis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.