Malonus būdas atsikratyti streso, kurį naudoja būsimi kosmonautai
0 (0)

pluduriavimas

Šiame technologijos amžiuje, kai vis daugiau kalbama apie psichinę žmonių sveikatą, išsekimą, stresus darbe, didėjant sergančiųjų depresija skaičiui, mokslininkai kartu su medikais ieško vis naujų būdų kaip padėti žmonėms tvarkytis su nuovargiu, stresu ir įtampa. Tyrinėdami žmogaus psichiką mokslininkai padarė daug atradimų ir surado naujų būdų kaip lengvai išlaikyti psichinę sveikatą ir greitai atsipalaiduoti.

Vienas iš tokių būdų – plūduriavimo terapija. Kas tai yra? Tai procedūra, skirta giliam fiziniam ir psichiniam atsipalaidavimui bei organizmo gyvybinių jėgų atstatymui. Plūduriavimo terapija labai populiari Europoje ir yra žinoma pavadinimu floating therapy.

Moksliškai įrodyta, jog gilus atsipalaidavimas grąžina fizinį ir protinį našumą, stiprina organizmo funkcines sistemas bei atstato emocinę pusiausvyrą. Plūduriavimo bakai (taip pat žinomi kaip izoliavimo bakai) buvo sukurti dar1954 metais gydytojo, psichoanalitiko, filosofo ir rašytojo, John C. Lilly, kuris tyrė sąmonės prigimtį.

Lilio tyrimų metu buvo padarytas atradimas, kad plūduriavimo metu buvo pasiektas toks atsipalaidavimo lygis, kuris prilyginamas giliai meditacijai. Tokia gilaus ir visapusiško atsipalaidavimo būsena gali būti pasiekta tada, kai fizinis kūnas „atjungiamas“ nuo centrinės nervų sistemos. Tai ypatingi veiksniai, kurių poveikis žmogaus organizmui yra neišsemiamas.

Tokių ypatingų veiksnių visuma gali būti sukuriama tik specialiame įrenginyje – Plūduriavimo terapijos kameroje. Plūduriavimo kameroje pašalinami visi išorės dirgikliai, todėl smegenys negauna informacijos apie aplinkinį pasaulį, išlaisvinama energija, ir smegenys pagaliau gali skirti daugiau dėmesio organizmui sureguliuoti. Procedūros metu jaučiama, kaip staiga išnyksta nemalonūs pojūčiai ir pan.

Moksliniai tyrimai patvirtina faktą, jog minėtas įrenginys yra itin efektyvi priemonė ypatingai atsipalaidavimo būsenai pasiekti, o tuo pačiu fiziniam, protiniam ir emociniam potencialui atstatyti bei traumų, skausmų, priklausomybių ir kai kurių sveikatos sutrikimų produktyviam gydymui užtikrinti. Plūduriavimo terapija šalina įtampą nugaroje, malšina kaklo skausmą ir leidžia jausti ypatingą kūno lengvumą. Procedūros metu jaučiama nesvarumo būsena.

pluduriavimo-terapija

Plūduriavimo metu atsipalaiduoja visi kūno raumenys, todėl į kraują patenka daug vadinamųjų „laimės hormonų“ – endorfinų, o streso hormono kortizono lygis gerokai sumažėja. Atsipalaidavimo, kurį jaučia žmogus tokios procedūros metu, beveik neįmanoma pasiekti kokiu nors kitu būdu. Norint pasiekti tokį rezultatą klasikinės meditacijos metodais, reikia daugelio metų nuolatinių pratybų. Šiuo metu plūduriavimas laikomas labiausiai atpalaiduojančia procedūra pasaulyje.

Plūduriavimo terapija yra unikali tuo, kad yra naudinga visiems žmonėms, o ypač nėščioms moterims. Daugelis moterų mano, kad beveik neįmanoma jaustis patogiai šiuo laikotarpiu. Tačiau nėščios moterys gali išvengti pridėtinio kūdikio svorio spaudimo plūduriuojant, nes būdami nesvarumo aplinkoje visi svoriai ir kūno deformacijos yra pašalinamos.

Plūduriavimas nėštumo metu ypač naudingas stuburui ir dubens kaulams, o Australijos sportininkai naudoja plūduriavimo terapiją, norint padidinti jų efektyvumą ir paspartinti atsigavimą po traumų.

Australijos sporto instituto psichologai pabrėžia, kad sportininkams plūduriavimas reikalingas dėl trijų pagrindinių tikslų: organizmo jėgų atstatymo, traumų reabilitacijos ir neuro – raumenų programavimo.

Plūduriavimo terapija yra didelis žingsnis į priekį, ieškant būdų greitai pašalinti stresą ir darbingumui atstatyti. Su darbu susijęs stresas yra viena iš pagrindinių priežasčių, lemiančių didžiausias gyventojų sveikatos problemas.
Beje, NASA taip pat naudoja plūduriavimą nesvarumo būklės imitacijai rengiant kosmonautus.

Plūduriavimas ypatingai aktualus:

  • esant būtinumui greitai atstatyti jėgas;
  • kai darbas ir gyvenimo būdas susiję su nuolatine įtampa;
  • ruošiant ir reabilituojant profesionalius sportininkus;
  • esant skausmams, gydant atraminį – judėjimo, nervų, širdies kraujagyslių ir imunines
  • sistemas, reabilitacijoje po ligų, traumų ir t.t.;
  • norint natūraliai atsikratyti kenksmingų įpročių ir priklausomybių;
  • kai užsiimama greituoju mokymu, ieškant ir priimant sudėtingus sprendimus;
  • užsiimant joga, medituojant;
  • unikalus atsipalaidavimas ir poilsis.

Plūduriavimas poilsiui ir sveikatingumui komerciškai pradėtas naudoti jau 1980 m. ir jo populiarumas vis didėja. Šiomis dienomis yra Plūduriavimo centrai visame pasaulyje, plūduriavimo kameras taip pat galima rasti sveikatos centruose, ligoninėse ir kurortuose.

Šaltinis: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.