Man nepatinka šventės
0 (0)

Christmas Presents in Toilet --- Image by © Sodapix/Corbis

„Nekenčiu švenčių.” Tai pareikšdami, žmonės nori pabrėžti savo nepriklausomybę: jie esą nelinkę dėtis prie minios. „Dažnai už to slepiasi apgailestavimas. Jie jaučiasi tokie nepanašūs į kitus, kad tarp kitų jiems nejauku”, – sako prancūzų psichoanalitikas Žeraras Liuvanas (Gerard Louvain).

Kalėdos – šeimos šventė. Jos nori nenori sugrąžina mus į vaikystę. Kartais dėl to būna liūdna. Liūdna, jei vaikystė nebuvo lengva. Liūdna, jeigu ji buvo laiminga. Palyginti su anuomet, dabartis atrodo kažkokia ne tokia…

„Praeities idealizavimas jautrius žmones gali išvesti iš pusiausvyros, ypač tuos, kurie nėra sukūrę šeimos. Laikas bėga, o kartu su juo ir gyvenimas, kuris, regis, nieko geresnio nebežada. Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams, kai visi apsikrovę maloniais rūpesčiais, vieniši žmonės dar labiau pajunta savo vienatvę. Prisiminimai apie buvusias šventes su tėvais, broliais ir seserimis sukelia kančią. Kad pabėgtų nuo šio jausmo, vienišiai dedasi abejingi šventėms”, – cituoja Ž. Liuvaną prancūzų žurnalas „Psychologies”.

Psichoterapeutas aiškina, jog nederėtų į tokius žmones žiūrėti kreivai. „Nieko keista, kad net raginami ateiti į svečius jie atsisako kvietimo. Šeimyninės linksmybės tik dar labiau paaštrina širdies gilumoje slepiamą skausmą – dėl to, kad esi svetimas, kitoks nei visi. Kas gali būti baisiau už laiką, kai visi aplink tokie laimingi, džiaugiasi gyvenimu, o tu visiškai vienas?”

Tuo metu, kai šeimos, o ypač vaikai, laukia Kalėdų, vieniši žmonės sako: „Šventės turi vieną gerą savybę: jos greitai baigiasi.”

Vis dėlto nereiktų „švenčių priešininkų” laikyti keistuoliais ir vengti. Pakvieskite juos į savo namus, tačiau ne demonstruodami gailestį ir savo dvasios kilnumą, o leisdami suprasti, kad jų apsilankymas jus pradžiugins. „Ir niekada primygtinai nereikalaukite iš šių žmonių išankstinio atsakymo”, – pataria psichoanalitikas.

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ | ve.lt
Iliustracija: © Sodapix/Corbis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

9 Responses

  1. Jonas Kulidauskas parašė:

    Taip ir man labai nepatinka šventės. Kodėl ? Todėl, kad tai prekybcentrių šventės, o ne šeimos. Visi ieško kokį kam iphone nupirkti. O kam ? Šventė turi būti šeimoje, širdyje, bet ne parduotuvėje. Visi galvoje, kad jeigu padovanos kuo „naglesnę” dovaną, tuo kitam žmogui bus geriau. O geriausia iš tikrųjų šiltas jausmas ir buvimas tarp tų, kuriems tu rūpi, ir kurie rūpi tau. O materialios dovanos, nėra šventė ir niekada nebus. Bet pasaulis ant tiek sumaterelėjo, kad niekas neįsivaizduoja šventės be dovanos. Bet ne dovanoje esmė, bet mums to nesuprasti. Čia kaip per lapkričio pirmą, visi važiuoja ant kapų, nors galima nuvažiuoti ten visus metus. Taip ir čia. Visi stengiasi pripirkti dovanų ir kuo brangesnių. O to tikro šilumos jausmo, niekas nebeturi. Net yra pamiršę kas tai yra. Mano nuomone dovanos turi būti tik vaikams. Nes jie maži, jiems norisi Kalėdų senelio ir dovanėlių. Jiems reikia stengtis sukurti šventę, kol dar maži ir parodyti tą mažą stebuklą, kuriuo kažkada tikėjome kiekvienas. O suaugęs žmogus pats gali nusipirkti visko ko jam reikia. Tai kam tie materialumai, perkant kažką. Per tas materialias dovanas, nelieka jokio šiltumo, žmogiškumo ir t.t. Dovana tai yra DĖMESYS visų pirma, o visų antra norėtųsi man tokią dovaną per kiekvienas Kalėdas gauti. Kuri būtų šilta ir miela, padaryta pačio žmogaus. Su meile. Į kurią įdėtą kažkiek širdies, džiaugsmo norint padovanoti dalelę savęs. Deja, tokių dovanų negaunu. Bet ilgiuosi to šilto jausmo, kad atėjo Kalėdos. O ne to. Nueisiu į tele2 nupirksiu IPHONE ir kažkam tai bus pilnos kelnės džiaugsmo. Pasaulis pasidarė per daug materialus ir mes pamirštame kas tai yra šventės. Čia buvo tik mano pastebėjimai, tikrai nenorėjau nieko įžeisti. Gerų jums švenčių. Tegul jos būna pačios šilčiausios.

    • Zilka parašė:

      O as linkiu viesiems kaledu proga suvogti ka Jonas turejo omenyje, linkiu kad kaledos atnestu ne daug brangiu dovanu o artuma tarp zmoniu ir dziaugsma sirdyse, ne niurzgejima kad neturi sutriausiu daigtu o padeka uz tai ka turi, jug visa tai nuperkama. O va artimas siltas bedravimas ja u tampa beficitu.

  2. acijunges parašė:

    IPHONE’O TELE2’SE NENUPIRKSI :))

    • Jonas Kulidauskas parašė:

      Nusipirkti nusipirksi. apple-iphone-6-16gb Bet ne tame esmė. Esmė ne dovanose. Dovanos yra žmonės, kurie mus gerbia, kuriems esam reikalingi. Geriau smulkmena nuo mielo širdžiai žmogaus. Negu Iphone’s nuo bet ko. Apskritai, man materialios dovanos nėra priimtinos. O emociją žmogui gali dovanoti kasdien. Pasakyti gerą žodį, apkabinti ir pasakyti, kad jis mums labai brangus. O ne prie kapo duobės tą prisimenam. Ko nepasakėm, ko nepadarėm, bet tada jau būna tikrai per vėlu. Teisingai kažkas rašė, kad Valentino diena kvaila šventė. Bet taip yra ne tik su Valentino diena, o apskritai su visomis šventėmis. Atseit pirkit visokį „šlamštą” neškit mums pinigus. Materialios tos visos šventės dabar. Aišku kitaip nebus, nes žmonės materialūs, bet juk pasvajoti tai galima.

      • aura parašė:

        Sutinku su jumis.Gyvename sumaterialėjusiame pasaulyje ir darome tą,ką visi daro,bijodami,kad mus pasmerks ir atstums ar išjuoks.Gyvename su kaukėmis,po kuriomis slepiasi visuotinis susvetimėjimas,abejingumas.Bijome parodyti savo tikrą veidą ir elgtis kitaip,nors daug ką darome per prievartą.Visos šventės pasipelnijimo šaltinis kažkam,net mirus žmogui kažkieno suplanuota kaip viskas turi vykti,o jei pasielgsime kitaip,tai busime pasmerkti.

  3. Ingrida parašė:

    p.Jonui: Kaip gera, kai yra bendraminčių. Ir kaip liūdna, kai jų nedaug…

  4. simpl parašė:

    Sutinku su gerb. Jonu. Tikrai lėkštumo ir bukumo šventėse daug – sumaterialėjimas padidėjusiomis išlaidomis, bukos akcijos, tradiciškai buki filmai ir liūdna muzika, plius dar apsivalgymas ir alkoholis.
    Taip ir norisi paklausti KODĖL šventės prarado savo šventiškumą? Kaip taip nutiko, kad Kristaus atėjimo – Jėzaus Advento – kalendoriai vaizduoja monstrus, ponius ir zombius? Kur dingo šventiškumas?

    Man atrodo visų pirma reikia atsakyti – kokia yra Kūčių ir šv. Kalėdų prasmė. Jug tai dvejopa šventė – senovės baltams tai susiję su žiemos saulėgrįža, kai ima keistis gamta, krikščionims – tai Jėzaus gimimas. Pašalinę tikėjimo akcentą iš šventės, beždžioniškai išsipuošę namus ir save, gauname eilinį beprasmį pasisėdėjimą prieš TV.

    Tai paprasčiausiai lėta degradacija. Nes būtent prasmės ieškojimas kas suteikia šventei prasmę. Ir jeigu kam nors kyla klausimas – kokia to prasmė – DAR NE VISKAS PRARASTA! :)

    Klauskite – ir bus atsakyta. Belskite ir bus atidaryta.
    Prasmingų švenčių visiems!

  5. Jurgita parašė:

    Kai yra už ką pirkti ir žinai, kad tai pradžiugins tau brangius žmones, kurie patys sau negali nusipirkti, o gal nenori išlaidauti, tai, manau Kalėdos puiki proga savo artimuosius palepinti ir DUOTI. Paprastai dovanojimas suteikia džiaugsmą ne tik dovanas gaunančiam, bet ir jas dovanojančiam. Nemanau, kad ponui Jonui ir jo bendaminčiams nemalonu gauti dovanas, t.y. jas IMTI. Nebent nemalonu jas dovanoti dėl psichologinių ar finansinių priežasčių, dėl ko bandandoma savo elgesį pateisinti išsigalvotomis prekybos centrų rėmimo teorijomis. Išties manau, kad šie žmonės yra nelaimingi, nes negali atverti savo širdies džiaugsmui. Beja, dovanos dovanojamos ir gimtadienio priga ar rada irgi galvojate, kad remtu verslą yra blogai? Pabandykite ne tik IMTI bet DUOTI iš širdies, patikėkit nuostabus jausmas.

    • Gina parašė:

      Va va laaabai pritariu Jurgitai👏 O nuo saves pridursiu, kad pasaulis labai ivairus ir kai kazkas mus erzina visgi tai atspindi musu vidu. Patikekite vieni dovanoja,kiti ne, vieni smulkmenas,kiti prabangias dovanas,dar kiti dovanoja nematerialius dalykus, ir aplamai visi remiasi savo supratimu. Išvardijote daug dalykù kuriais piktinates ar smerkiate.O aš jusu paklausciau kaip šventes suprantate jus, kokiu norite😉Kas jums Svarbu, su Tokiu nusiteikimu ir eikite I zmones. Taip yra sansu kad busite nesuprastas,bet tada bus šansas jums suprasti kaip svarbu pasirinkti rata zmoniu su kuriais jums yra gera😊

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.