fbpx

Man sunku save pamilti, jaučiuosi negraži ir save graužiu
0 (0)

jauciuosi-negraziKlausimas: Laba diena, turiu labai paprastą klausimą. Man sunku save pamilti. Jaučiuosi negraži, bandau sportuoti, sveikata sutrugdo, organizmas nepajėgia, o po to save graužiu, kad esu tokia silpnavalė. Tada vėl nutariu sportuoti. Ir vėl viskas ratu. Padėkite man. Esu jauna. 16 metų. Bet sunku, nes ašarų būna labai daug. Be to, savo miestelyje esu susipykusi su visais, todėl neturiu draugų daug. Keletas tik. Tai taip pat priveda prie ašarų, nes jaučiuosi kalta dėl visko. Taigi, gal galite man patarti, kaip man pamilti save. Labai ačiū. Vardo prašyčiau neviešinti. Pakeiskite kitu, pavyzdžiui.
Indrė (vardas pakeistas)

Atsakymas: Sveika, Indre,
Ačiū, Tau, Indre, už laišką. Girdžiu kaip Tau pačiai sunku su savimi, kaip sunku save priimti tokią, kokia esi, kaip Tau nelengva priimti savo ašaras, liūdesį, pyktį, nusivylimą…

Panašu, kad nerimauji ir jautiesi vieniša, kad turi tik keletą draugų. Tačiau aš manau tikrų draugų ir galima turėti tik keletą. Taip pat be galo kenti užsidariusi saviplakos, savikaltos, savigraužos ir bausmių rate – nemeilės sau rate.

Indre, klausi kaip save pamilti ir rašai, kad tai labai paprastas klausimas. O aš manau, kad tai pats sudėtingiausias klausimas, kuris nuolat iškyla kiekvieno žmogaus gyvenime. Save mylėti mokomės visą gyvenimą. Galbūt, tai skamba kiek pesimistiškai. Tačiau, yra gera žinia, kad mylėti save sveika meile įmanoma išmokti! Kaip ir įmanoma pažinti save, savo stiprybes ir sipnybes.

Manau Tau svarbu būtų suprasti ir priimti, kad esi netobula, tačiau unikali ir vienintelė tokia asmenybė visame pasaulyje. Ar gali įsivaizduoti kaip tai nuostabu?

Nors šiuo metu išgyveni jausmų sumaištį ir Tau sunku save suprasti, tačiau ši nelengva būsena gali Tau tapti stimulu, atspirties tašku pakilti naujai savęs pažinimo ir meilės sau kelionei. Ir Tu jau šią kelionę pradėjai! Šioje kelionėje dar bus visko, reikės daug kantrybės, ištvermės, ir…meilės sau.

Meilė sau bręs po truputį. Kuo labiau save pažinsi, priimsi – tuo labiau save ir pamilsi. Meilė sau – tai pagarba savo asmenybei, visiems savo jausmams, mintims, poelgiams. Tai savęs vertinimas ir priėmimas su savomis stiprybėmis ir silpnybėmis. Ir atmink, Indre, gyvenime nėra klaidų, yra tik pamokos… Sėkmės!

Lina Gudaitė
www.seimospsichologas.org

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Karolina parašė:

    Indre, perskaityk šiuos du straipsnius!!!
    1)http://sielosnamai.lt/?p=2015
    2)http://sielosnamai.lt/?p=2104

  2. vdas parašė:

    Tai, kad sunku save pamilti, nereiškia, kad savęs nemyli visai. Yra sunkiau pamilti labiau, nei dabar, bet kad nemyli savęs – tas netiesa. Ir yra daugybė priežasčių ir kliūčių, kodėl negali savęs mylėti stipriau.
    Paprastas, bet ne prastas pratimas – vakare prieš miegą mintyse ar ant popieriaus išdėstyti 5 dalykus, už kuriuos, na, šiandien, esi tikrai nuoširdžiai dėkinga. Tai gali būti bet kas: saulėta diena, netikėtas susitikimas, netikėtas prisiminimas, psichologė atsakė į laišką, kas nors pasisekė, radai 2 centus, pametei 10 litų ir t.t. Išvardink visa, dėl ko jauti nors menkiausią džiaugsmą ir dėkingumą. O tada, turėdama visa tai mintyse, pasakyk sau „Aš myliu save. Esu dėkinga už visa tai.” Pratimą kartok kada nepamirši, kad ir kartą per savaitę ar mėnesį. Ir imsi jausti šilumą širdies plote. O ryte veidrodyje nusišypsok kad ir pro sukąstus dantis „Aš myliu save. Moku būti dėkinga”. Gal netgi juokinga. HAHAHA :) pavaidink, juokis iki ašarų..Nėra taip buvę?
    Beprasmiška? Galbūt. Bet pradžioje reikia truputį save apgauti..nes tai neprilygsta tam melui, kurį apie save kuri.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.