Man važiuoja stogas… Ar Tau visi namuose?
0 (0)

feng-shui-167813_640

Foto: Alexander Stein

Šnekamojoje kalboje „įaugusios“ frazės bene geriausiai atspindi tai, kaip suvokiame save ir mus supantį pasaulį. Turbūt dažnai tenka išgirsti, kad kažkam „važiuoja stogas“ arba kad kam tai „ne visi namuose“. Šitaip apibūdinamos būsenos gali ištikti bet ką ir bet kada – kai pervargstame, kažko neatlaikome, ar kai kvailiojame, šėlstame. Esmė, kad taip sakydami save ar kitą asmenį perkeltine prasme prilyginame namo, namų vaizdiniui.

Ir atvirkščiai, mūsų namai dažnu atveju atspindi mūsų pačių vidinį pasaulį. Tai, kaip ir kur gyvename, mūsų namų eksterjerai ir interjerai, taip pat namuose esantys daiktai gali daug pasakyti apie tai, kokie esame. Ir tikėtina, jog kuo labiau namų erdvė atliepia mūsų vidinį pasaulį, tuo geriau savuose namuose jaučiamės.

Carl Gustav Jung knygoje „Atsiminimai, vizijos, apmąstymai“ aprašo, kaip jis statė Bokštą Bolingene (Šveicarija), kuris tapo jo vidinio pasaulio atspindžiu. Iš pradžių C. G. Jung pradėjo statyti vienaukštę trobelę, primenančią pirmykščių žmonių buveinę. Statybų eigoje ši trobelė iškilo į dviaukštį Bokštą, kuriame buvo galima gyventi. Po kelių metų buvo pristatytas dar vienas korpusas ir bokštelis, tada dar vienas priestatas, dar vėliau atsirado tvora aptvertas kiemelis. Kaip rašo C. G. Jung: „Nuo pat pradžių Bokštas man tapo brendimo vieta – tarytum motinos įsčios ar motiniškas pavidalas, kur aš vėl galėjau būti tuo, kas esu, buvau ir būsiu. (…) Namą stačiau atskiromis dalimis, vadovaudamasis tik esamais konkrečiais poreikiais. (…) Tik vėliau pamačiau, kaip visos dalys susijungė į prasmingą pavidalą ir tapo psichinės visumos simboliu. (…) Bolingene aš jaučiuosi gyvenąs patį tikriausią savo gyvenimą, kur viskas atitinka mano esmę.“

Galbūt ir kiekvienas iš mūsų, patys to nesuprasdami, intuityviai kuriame savo namus, po truputį vis labiau atspindinčius mus pačius. Pasak mano jau minėtos Clare Cooper Marcus, nors retas iš mūsų statome ar statysime sau skirtą namą, tačiau tikėtina, kad visi susikuriame kažkokią erdvę šiame pasaulyje, kuri atspindi mūsų vertybes. Namų interjerą – spalvas, baldus, paveikslus, įvairius daiktus pasirenkame sąmoningai galvodami apie jų funkcionalumą ar estetinę prasmę. Tačiau šalia gali slypėti ir kita, pasąmoninga jų prasmė, apie kurią nebūtinai pagalvojame, bet kuri leidžia mums jaustis namuose būtent taip, kaip juose jaučiamės.

Psichologė Irma Skruibienė / namuterapija.ltskruibis.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.