Mane nuolatos kankina blogos mintys, nerimas ir baimė
0 (0)

7048568277_1c97c7299a_b

Klausimas: Sveiki. Mane nuolatos kankina blogos mintys, nerimas, baimė. Labai daug dalykų savo gyvenime riboju, nes bijau, kad jeigu nueisiu „ten”, jeigu padarysiu „tą”, man kažkas atsitiks, pasidarys negera, apalpsiu ir dar šimtai kitų dalykų, kurie ateina į mano galvą visiškai be ryškios priežasties. Niekada nesu nualpusi ar manęs niekada nėra supykinę, bet šių dalykų bijau. Vengiu viešų vietų, kur būtų žmonių spūstys, nes įsivaizduoju, kad man truks oro ir pan. Nežinau kaip susitvarkyti su tomis mintimis, nes jos neapsakomai prastina mano gyvenimo kokybę. Nenoriu amžinai sėdėti tarp keturių sienų ir bijoti. Stengiuosi nuvyti mintis, įtikinti save, kad to tikrai nebus, bet vis tiek lieku nugalėta…  Svajoju keliauti, dalyvauti renginiuose, bet mano mintys mane stabdo. Labai prašau, padėkite man, jei yra koks nors sprendimas! Iš anksto dėkoju.

Komentaras: Labas, Viktorija. Dėkoju už laišką, kuriame daliniesi stipriu nerimu, kylančiu, kaip pati rašai, be ryškios priežasties, įvairiausiose situacijose. Įsivaizduoju, kaip Tau yra sunku, kai iš vienos pusės, nori dalyvauti renginiuose, svajoji keliauti, o iš kitos – įkyrios mintys ir stiprus nerimas tave nuo viso to stabdo ir laiko tarp keturių sienų.

Laiške nerašai, ar jau seniai susiduri su šia problema: ar visada buvai linkusi vengti viešų vietų, ar šis nerimas atsirado kaip kokio nors reikšmingo, sukrėtusio įvykio pasekmė. Nerimo priežasčių atpažinimas galėtų padėti jį įveikti.

Dėl įtempto gyvenimo būdo, nuolatinio skubėjimo, spaudžiančių terminų, daugybė žmonių patiria stresą ir jaučia nerimą. Tam tikrose situacijose stresas gali būti naudingas, pavyzdžiui, kai jauti įtampą ir nerimą prieš kokį nors svarbų įvykį (pavyzdžiui, egzaminą), tu mobilizuoji savo jėgas ir dedi pastangas (ruošiesi, mokaisi, kad gautum aukštą įvertinimą). Lygiai taip pat jėgas mobilizuoja ir baimė: susidūręs su realia grėsme ar pavojumi, žmogus sukaupia jėgas ir pasiruošia bėgti arba gintis. Tačiau nerimas, priešingai negu baimė, nėra susijęs su realiu pavojumi. Žmogus bijo kažko konkretaus, o nerimas kyla tada, kai žmogus galvoja, kad kažkas blogo, grėsmingo gali nutikti. Jis gyvena su įkyriomis mintimis, kad kažkas negero ten ar ten gali nutikti, nors su jokiu realiu pavojumi tai nėra susiję. Kaip ir tu, Viktorija, rašai, kad bijai viešų vietų, kuriose yra daug žmonių, nes galvoji, kad tau ims trūkti oro ar kad apalpsi, nors ir žinai, kad iš tikrųjų taip nenutiks. Nuolat galvoje besisukančios tokios įkyrios mintys sukelia stiprią įtampą, kuri ilgainiui gali atsiliepti ir įvairiais fiziniais negalavimais.

Sau pagelbėti gali išbandydama įvairius atsipalaidavimo, kvėpavimo pratimus, savitaigą, meditaciją. Tačiau Tavo nerimas, kaip suprantu iš laiško, yra labai stiprus, susijęs su konkrečiomis situacijosmis (vietomis, kuriose yra daug žmonių) ir trukdantis tau džiaugtis gyvenimu bei daryti tai, ką nori (nes dėl stipraus nerimo tu pati save varžai ir neleidi sau išeiti ten, kur norėtum), todėl rekomenduočiau Tau kreiptis į psichologą, su kuriuo galėtumėt išanalizuoti nerimo priežastis, išsiaiškinti, kokie neišreikšti ar užslopinti jausmai po juo slepiasi ir pamažu, žingsnelis po žingsnelio, mokytis jį įveikti.

Tikiu, kad stiprus noras ir pastangos įveikiant savo sunkumus, kartu su profesionalia specialisto pagalba, padės Tau sustiprėti ir įgyvendinti savo svajones.

Sėkmės!

Psichologė Lina Batutytė | El. paštas: batutyte.lina@gmail.com
Foto: Sodanie Chea

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Vaida parašė:

    Labas vakaras, skaiciu straipsni apie nerima tas pats dalykas kankina ir mane i mano mintis ieina taip pat blogos mintys niekur nesinori eiti nei kazka daryti atrodo sukasi galva kad numirsiu ir pasijuntu blogai niekur nesinori eiti is namu kazka daryti nezinau kas su manimi darosi atrodo kad nieko nebenoriu nei eiti nei daryti kazka buna dienu kad ir nuotaikos nebuna kita karta norisi kazka pasidarbuoti namuose bet atrodo taip kad neturiu jiegu ir kazko issigastu gal galietumete kazka patarti kaip atsikratyti tokiu minciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.