fbpx

Manipuliacija santykiuose: 12 dažniausių būdų
0 (0)

Couple silhouette breaking up a relation

„Nepaisant savo noro būti autentišku ir atviru savo partneriui, daugelis iš mūsų naudojame tam tikrus elgesio metodus ir būdus tam, kad gautume iš savo partnerio ar kito žmogaus ko norime tuomet, kai tiesioginiai prašymai nesuveikia. Tai ir vadinama manipuliacijomis“, – portalui „Psychology Today“ sako 40-ties metų darbo patirtį turinti psichologė ir santykių terapeutė Randi Gunther.

Anot specialistės, naudodami manipuliacijas dažniausiai išnaudojame kitus žmones siekdami gauti naudos sau ir nors manoma, kad tai vyksta už poros santykių ribų, iš tiesų manipuliacijos technikos labai dažnai pasitaiko ir tarp vienas kitą mylinčių žmonių – tik arba jie patys to nesupranta, arba nepripažįsta jas taikantys.

„Net ir labiausiai vienas kitą mylintys partneriai reguliariai naudoja manipuliacijos technikas, kad priverstų mylimą žmogų daryti tai, ko šiaip jis nebūtų linkęs daryti. Tai visiškai natūralu, juk gyventi pagal tam tikras strategijas išmokstame dar vaikystėje.

Kiekvienas vaikas greitai supranta, kaip ir kada prašyti, kad gautų to, ko nori, ir dažniausiai šiuos strateginius manevrus išmoksta jie po to, kai tiesioginiai prašymai nesuveikia. Tad nenuostabu, kad išmoktas technikas naudojame ir vėlesniame savo gyvenime.

Pamenu vieną savo vidutinio amžiaus pacientę, kuri buvo pasiryžusi išsaugoti santuoką su savo ganėtinai dažnai jai neištikimu vyru. Kartą ji man parodė nuostabaus grožio apyrankę, kurią jai padovanojo jos vyras. Moteris be galo mėgo papuošalus ir jos vyras greitai išmoko tinkamus papuošalus jai dovanoti tinkamu laiku. Tai buvo neišsakyta strategija, kuri, atrodo, tiko jiems abiems.

Kartais šios manipuliacijos technikos santykiuose gali virsti tokiu įprastu įpročiu, kad be jų net neįsivaizduojamas poros gyvenimas ir dar dažnesniais atvejais šis manipuliacinis elgesys dar labiau sustiprėja – po to, kai paaiškėja, koks jis veiksmingas.

Deja, santykiams tai gali sukelti labai dideles problemas. Manipuliacinio elgesio išaiškinimas gali gerokai sukrėsti pasitikėjimą vienas kitu ir labai stipriai sugadinti santykius. Būtent dėl to svarbu save stebėti ir atkreipti dėmesį, ar nenaudojate šių dažniausiai pasitaikančių manipuliacijos strategijų santykiuose. Labai dažnai pasitaiko, kad manipuliacijas naudojame net patys to nesuprasdami“, – tikina psichologė Randi Gunther.

12 dažniausių manipuliacijų technikų santykiuose

1. Kaltė. Dažnai žmonės jaučiasi kalti, kuomet neišpildo jiems svarbių žmonių lūkesčių arba jiems neįtinka. Jei puikiai žinote, dėl ko jūsų partneris prastai save vertina, ir šias žinias naudojate tam, kad iš jo išgautumėte tai, ko norite, vadinasi, prieš savo partnerį naudojate emocinį šantažą.

2. Kankinio dalia. Jei reguliariai savo partneriui duodate labai daug (rūpesčio, meilės, savo pastangų), gali būti, kad bandote prieš savo partnerį susikurti „emocinį kreditą“ ir versti jį jaustis įsipareigojusiu prieš jus – tam, kad kai jūs ko nors užsinorėsite, jis privalėtų už visas jūsų pastangas „atsidėkoti“, net jei to ir nenorėtų daryti.

3. Manipuliacija per kitus. Tai atvejis, kuomet kiti žmonės ar pavyzdžiai iš jų gyvenimo naudojami tam, kad būtų „parduodama“ jūsų idėja: „Mūsų draugai tai visuomet atostogų važiuoja į užsienį…“, „Jos vyras tai daug dažniau nuperka jai gėlių…“.

4. Slepiate savo klaidas. Jei bijote savo partnerio kritikos ar nusivylimo jumis, natūralu, kad slėpsite tai, ką padarėte blogai. Tai labai dažna praktika santykiuose, tačiau kartu – ir vienas iš manipuliacijos būdų. Tokiu atveju, dažniausiai laukiama tinkamos nuotaikos, aplinkybių, ir tiesa išsakoma jau gerokai po fakto, taip tikintis sušvelninti jos „efektą“.

5. Neutralizavimas. Pasakojate perdėtas, padidintas ar išgalvotas jūsų elgesio priežastis, kad neutralizuotumėte galimai blogas savo partnerio reakcijas į tą elgesį. Jei buvote „pagautas“ darantis kažką, kas nuvylė jūsų partnerį, sukuriate tam tikrą istoriją, kad kiek palenktumėte partnerį į savo pusę. Manote, kad jei jis supras, kad tam tikromis aplinkybėmis jūsų elgesys buvo „teisėtas“, tai sumažins neigiamą jo reakciją.

6. Drama. Sukuriate dramą, kad savo partnerį priverstumėte jaustis blogai dėl savo emocijų. Tai tipinis būdas sumažinti neigiamą savo partnerio reakciją.

7. Dovana partneriui, dovana sau. Savo partneriui kažką pristatote kaip dovaną, nors iš tiesų tai dovana jums patiems.

8. Apsimestiniai pasiteisinimai. Ieškote netikrų priežasčių, kaip išsisukti iš tam tikros veiklos, kurios nepadarėte ar nenorite daryti: „Man skauda galvą“, „Buvo labai sunki diena, gal geriau rytoj“, „Atsiprašau, aš tiesiog pamiršau, galva užimta aibe reikalų“.

9. Pasyvus/agresyvus elgesys. Sutinkate su partnerio prašymu, kad nenuviltumėte ar nenuliūdintumėte jo tą momentą, tačiau to prašymo nevykdote arba nuolat nuo jo išsisukinėjate. Jei dažnai šią strategiją naudojate, rizikuojate prarasti savo partnerio pasitikėjimą jumis.

10. Rodote meilumą dabar, kad vėliau gautumėte, ko norite. Tai vienas dažniausių manipuliacijos būdų. Daugelis partnerių puikiai žino, kaip pamaloninti savo antrąją pusę, kad ateityje jis neatsakytų į prašymus.

11. Padidinate prašymą, kad gautumėte to, ko iš tiesų norite. Naudodami šią strategiją savo partnerio prašote daug daugiau nei norite, tam, kad gautumėte iš jo pažadą šį norą įgyvendinti su sąlyga, kad jis kiek sumažės.

12. Slepiate padarytas klaidas, tikėdamiesi jas ištaisyti, kol partneris apie jas nesužinojo. Tai irgi viena dažniausių manipuliacijos technikų.

Parengė Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.