fbpx

Mano draugas geras žmogus, bet tolstam vienas nuo kito
0 (0)

poros-santykiaiKlausimas:

Sveiki.
Rašau jums su tikėjimu, kad gausiu atsakymą. Jaučiuosi labai pasimetusi. Meilės santykiai komplikuoti. O daugiausia kaltės matau… savyje. Atrodo, kad nesugebu būti laiminga, neleidžiu sau to.
Kartu esame jau daugiau negu pusę metų. Mano draugas geras ir protingas žmogus. Santykiai buvo labai geri, dabar pasikeitė. Tolstam vienas nuo kito ir nežinau kaip tai pakeisti. Esu stipri, pasitikinti savimi, linksma mergina, bet tik santykių pradžioje. Vėliau pasidarau nelaiminga, liūdna, nervinga ir visada nepatenkinta. Man atrodo, kad viskas, ką daro mano mylimasis yra blogai, kad jis manęs nemyli, nuolat kimbu prie visko, ką jis sako ar daro. Arba atvirkščiai, tyliu, laikau užgniaužusi neigiamas emocijas savyje ir dėl to tampu tik nelaimingesnė. Manau, kad esu per daug reikli ir neturiu tikro pasitikėjimo savimi, jei nuolat ieškau dėl ko būti nelaiminga… Kaip galėčiau tai pakeisti ir kaip turėčiau elgtis? Kaip mėgautis santykiais, o ne juos griauti? Pirmiausia išspręsti savo problemas, nori, kad kitas perimtų iniciatyvą

Jūratė (vardas pakeistas)

Atsakymas:

Sveika,
skaitant tavo laišką visa laiką jaučiamas stiprus pyktis bei savęs kaltinimas. Nurodei, jog romantiniai santykiai, kurie tave šiuo metu labiausiai neramina, trunka daugiau nei pusę metų. Šie, kaip ir kitokio pobūdžio santykiai persirita per skirtingus etapus. Akivaizdu, jog pirmasis įsimylėjimo, “tobulo” savęs bei kito idealizavimo etapas baigiasi. Kadangi tik susipažinę, įsimylėję kitą asmenį nesame linkę būti itin atviri, baiminamės atskleisti savo asmenybę, o ir kitą paprastai matome tik iš gerųjų pusių. Santykių pradžioje tu taip pat buvai pasitikinti savimi, linksma, besidžiaugianti kito buvimu šalia.
Vis dėlto santykiams besivystant neišvengiamai abiem pusėm tenka dėti daugiau pastangų drauge kuriant santykius, kurie netampa savaime geresni ar prastesni: mes juos tokius nulipdome.

Kadangi esi linkusi nuvertinti save, nepasitikėti savimi tau dažniausiai reikalingas pastiprinimas, įvertinimas iš aplinkos bei artimiausių žmonių. Tau norėtųsi, jog draugas kaip anksčiau visą savo dėmesį skirtų tik tau, pastebėtų bei įvertintų kiekvieną tavo žingsnį (kurį pati esi linkusi sumenkini).

Vis dėlto norėdama gauti, turi duoti. Akivaizdu, jog stengdamasi išlaikyti santykius su draugu, juos keisti, daug investuoti turėsi į asmeninius pokyčius. Pasistenk stebėti savo elgesį, reflektuoti bei racionaliai įvertinti pasiekimus ir klaidas. Vietoj savo draugo poelgių vertinimo, nepasitenkinimo jais, pati rodyk daugiau įsitraukimo, iniciatyvos santykiuose, Taip ne tik sulauksi dėmesio, pagarbos iš mylimojo, bet ir pati labiau vertinsi, būsi patenkinta savimi.

Taip pat pateikei, kad santykiuose esi linkusi užgniaužti neigiamas emocijas, kas byloja, jog neleidi savo draugui geriau tavęs pažinti, taip išties trukdai atsirasti didesniam judviejų artumui.

Daugelį problemų išsprendžia mūsų drąsa atsiskleisti, gebėjimas išsakyti savo savijautą, mintis, kurių kitas, kad ir kaip mums kartais norėtųsi, nežino, negali nuspėti.

Psichologė Indrė Kazlauskaitė
El. paštas: psichologe.indre@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Lina parašė:

    Man pries pusmeti irgi buvo panasi situacija, pradejau lankytis pas psichologa, ir man nustate, kad sergu depresija, del to toks mano elgesys, ir del to galvojau, kad tolstam vienas nuo kito, ir kad man mazai demesio skiria.. Po poros menesiu visiskai pasikeiciau, pradejau vertint kiekviena diena, ismokau valdyti pykti, emocijas, pradejau dirbti, tad demesi nukreipdavau kitur, ir viskas susitvarke. Reikia kreiptis psichologines pagalbos, kiekviename mieste yra nemokamu psichologines pagalbos centru, kur per tam tikra laika tau padetu. Linkiu didziausios sekmes, neuzgniauzk visko savyje.

  2. Greta parašė:

    Ačiū už psichologės atsakymą ir savo vardu. Lygiai tokią pat situaciją išgyvenu šiuo metu. Išgyvendavau ir praėjusiuose santykiuose, esu tikra, todėl jie ir žlugo bėgant nuo savęs ir įsijaučiant į aukos vaidmenį. Tik kaip iš to išbrist, jau nebeaišku, metų metus, vos ne pusę savo gyvenimo stengiuos keistis, bet įtariu, kaip Lina, teks į pagalbą pasitelkti gydytojus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.