Meditacija kaip jėgas atkurianti priemonė
0 (0)

meditacija

Visa eilė mokslinių tyrimų įrodė meditacijos naudą. Ji veiksminga daugelyje sričių, pavyzdžiui, mažina kraujospūdį, padeda atgauti jėgas ar mesti rūkyti. Visa tai susiję su vidinio dialogo, kuris kone visą laiką vyksta mūsų galvose, nuraminimu.

Meditacijos galima išmokti tam skirtuose užsiėmimuose arba klausantis meditacinių įrašų. Galima ir paprasčiausiai patogiai atsisėsti, užsimerkti bei pabandyti nuraminti mintis.

Vienas iš būdų tai padaryti – skaičiuoti nuo vieno iki kiek įmanoma daugiau, kol jūsų mintys jus išblaškys. Daugeliui retai kada pavyksta pasiekti daugiau nei tris, tad nesijaudinkite dėl savo rezultato. Visai normalu, kad įvairios mintys ateina į galvą. Tiesiog leiskite joms ateiti ir išeiti, jei reikia – atsikratykite jomis ir pradėkite viską nuo pradžios.

Kai šį vakarą valysitės dantis, neleiskite savo mintims klaidžioti, o vietoje to susitelkite į dantų valymą, į visus tuo metu jaučiamus pojūčius ir garsus aplink jus. Ši technika turbūt jums jau žinoma ir vadinasi gyvenimu šia akimirka (mindfulness), kas yra tiesiog buvimas dabarties momente ir atsidėjimas pojūčiams. Galite tai praktikuoti kur tik bebūtumėte, kad ir kokius rutininius darbus beatliktumėte, nuo indų plovimo iki maudymosi po dušu.

Jėgų suteikianti meditacija

Tai energijos suteikiančios meditacijos pavyzdys, kurį galite išbandyti iškart dabar, kad pakeltumėte savo tonusą. Kad pilnai pajustumėte visą pratimo teikiamą naudą, gali tekti šią meditaciją reguliariai taikyti kokias dvi savaites. Tai atsipalaidavimo ir gyvenimo šia akimirka darinys, pakeliantis nuotaiką ir didinantis jėgas.

  • Atsistokite. Pasirūpinkite, kad nugara būtų tiesi, krūtinė atverta, o pečiai šiek tiek pastumti atgal. Poza, kai išsitiesiate, pasitempiate ir oriai atsistojate, jau pati savaime gali suteikti gyvybinių galių antplūdį.
  • Tris kartus giliai įkvėpkite ir iškvėpkite. Pajuskite, kaip oras įeina ir išeina iš kūno.
  • Padėkite vieną ranką ant krūtinės, o kitą – ant pilvo. Įkvėpdami pajauskite, kad įkvepiate pilvu. Jei tik įmanoma, ant krūtinės padėta ranka turi beveik nejudėti.
  • Lėtai iškvėpkite per burną. Tai darydami, įsijauskite į visus fizinius pojūčius.
  • Įsivaizduokite, kad su įkvepiamu oru įkvepiate energijos. Jei vaizduotė laki, įsivaizduokite, kaip šviesa įeina į jūsų organizmą ir pamaitina visas ląsteles švelnia, dvasią pakeliančia banga. Galima pasirinkti ir kitą, labiau patinkantį įvaizdį, svarbu, kad jums patiktų, teisingų ar neteisingų įvaizdžių nėra.
  • Per visą jėgų suteikiančią meditaciją veide išlaikykite lengvą šypseną, net jei tuo metu iš tiesų ir nesijaučiate laimingi, tai jau savaime suveikia kaip teigiamas veiksnys.
  • Kai tik atklysta kokios nors pašalinės mintys, pasistenkite jų atsikratyti ir vėl sutelkti savo dėmesį į meditaciją. Būkite sau geri ir švelnūs, atleiskite sau ir būkite ramūs dėl paklydusių minčių. Tai it mokantis važiuoti dviračiu – svarbiausia susitelkti į patį važiavimą ir pajusti lygsvarą.
  • Meditaciją baikite maždaug po dešimties minučių. Tuomet lėtai atsimerkite.

Dėkingumo ir organizmo patikrinimo meditacija

Ši meditacija paremta įsijautimu į savo kūną. Jos tikslas- sutelkti dėmesį į atskiras kūno dalis ir pasistengti atpalaiduoti kai kurių raumenų įtempimą. Geriausia pradėti nuo galvos ir keliauti žemyn, pajuntant veidą, gerklę, rankas, krūtinę, pilvą, šlaunis ir blauzdas. kai įsiklausote į savo kūną, galvokite apie dėkingumą savo kūnui, kad išvengtumėte neigiamų požiūrių ir įgytumėte papildomų jėgų.

  • Atsigulkite ant nugaros ramioje, šiltoje vietoje arba tiesiog kaip jums patogu.
  • Pajuskite savo kvėpavimą. Kvėpuodami įsijauskite į kiekvieną savo fizinį pojūtį.
  • Nuosekliai pajuskite visus kūno pojūčius, pradėdami nuo galvos.
  • Pajuskite bet kokią įtampą kiekvienoje savo kūno dalyje. Įsivaizduokite, kad įkvepiamas oras įeina ir išeina iš įtemptos vietos, sušvelnindamas įtampą. jei įtampa ne visai išnyksta, palikite šią vietą ir keliaukite prie kitos.
  • Pagalvokite apie dalykus, už kuriuos esate dėkingi. Kas jūsų gyvenime yra gero? Pavyzdžiui, puiku, kad galite susipažinti su meditacijos ir atsipalaidavimo pratimais bei skirti jiems laiko. Skirkite kelias minutes to apmąstymui.
  • Užbaikite meditaciją tris kartus giliai įkvėpdami ir iškvėpdami, tuo metu gerai įsijausdami į savo pojūčius. Lėtai atsistokite ir gerai pasitampykite prieš imdamiesi likusių dienos darbų.

Įsijautimas padeda atsitraukti nuo vidinių ginčų ir praskaidrina mintis. Tai padeda nuraminti stresą ir priimti teisingus sprendimus.

Pagal: Dr. Sohere Roked (2015). „Kaip įveikti nuovargį ir jaustis puikiai“, 180-182 psl.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. nomeda parašė:

    Įdomus straipsnis. Sužinojau daugiau apie meditaciją. Pati esu tai išbandžiusi ir man labiausiai patiko reiki meditacija. Labai atpalaiduoja ir gydo.

  2. Lora parašė:

    Sveiki. Matosi, kad informacija atrinkta kruopščiai, viskas pateikta įdomiai. Meditaciją propaguoju jau pusę metų. Kiekvieną kartą po meditacijos mane užlieja ramybė ir laimė. :) Potyriai labai džiuginantys.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.