Meilė gydo nuo girtumo
0 (0)

meile-gydo

Foto: Kevinschmitz/Pixabay

Garsi amerikiečių dainų atlikėja Beyonce dainuoja, kad ji nuo meilės apgirsta. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad labiau moksliškai pagrįstas yra blaivinantis meilės poveikis.

Hormoną oksitociną, populiariai vadinamą meilės hormonu, gamina pagumburys, o į kraują išskiria hipofizė. Jo produkcija žymiai padidėja dirginant tam tikrus kūno taškus meilės žaidimų ar lytinio orgazmo metu.

Plačiai žinoma, kad veikiant oksitocinui didėja gimdos raumenų tonusas, provokuojamas gimdymas ir pieno liaukų aktyvumas. Kiek mažiau – kad oksitocinas, veikdamas centrinę nervų sistemą, sukelia dosnumo ir pasitikėjimo savimi jausmą, palengvina bendravimą. Žmogaus smegenis oksitocinas veikia panašiai kaip vaistai, sukeliantys euforiją ar potraukį nikotinui, kokainui ir heroinui.

Australijos mokslininkai nustatė, kad, be to, oksitocinas mažina alkoholio poveikį, intoksikaciją nuo alkoholio, atkuria dėl girtumo sutrikusią koordinaciją.

Jie analizavo ryšį tarp oksitocino ir alkoholio poveikio žiurkėms ir pastebėjo, kad žiurkių elgesys, koordinacija ir intoksikacijos mastas aiškiai skyrėsi priklausomai nuo to, ar joms su alkoholiu buvo skiriamas oksitocinas.

Manoma, kad net išliekant dideliam alkoholio kiekiui kraujyje, oksitocinas blokuoja smegenų delta GABAA receptorius, kurie, priešingai, veikiant alkoholiui, sukelia alkoholinę intoksikaciją, potraukį jam, slopina smulkios motorikos kontrolę, kalbą ar suvokimus.

Tikimasi, kad tyrimų duomenys prisidės prie naujų vaistų nuo alkoholizmo paieškų.
.
Plačiau: pnas.org
Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.