Meilė, laisvė, vienuma
0 (0)

Meilė, laisvė, vienumaOsho „Meilė, laisvė, vienuma” (2013)
Išleido: Meilės kelias

Radžnišas Čandra Mohanas Džainas (Ošo) gimė Indijoje, pirmą satori būseną patyrė būdamas 14 metų. Saugaro universitetą baigė su pagyrimu. Laimėjo aukso medalį „Visos Indijos debatų konkurse”. Džabalpuro universitete tapo filosofijos profesoriumi. Vėliau nusprendė palikti akademinę veiklą ir atsidėti mistiko keliui.

Skelbė totalios laisvės filosofiją, kritikavo bet kokias sistemas, dogmas, suvaržymus, to pasekoje iškilo kaip kontraversiška figūra.

1984 m. jam būnant Amerikoje, keli jo mokiniai, siekdami palankesnių sąlygų sparčiai augančiai komunai, per vietos rinkimus apkrėtė maistą, tikėdamiesi, kad daugumai gyventojų paleis vidurius ir į rinkimus ateis tik jų atstovai. Reikalas nebeatrodė toks juokingas, kai Ošo ir jo mokiniai buvo paskelbti bioteroristais. Po ilgų persekiojimų, represijų ir kitokių įvairiausių peripetijų viskas nurimo ir Ošo tapo tiesiog originaliu mąstytoju.

Osho knygos nėra parašytos, tai iššifruoti improvizuotų Osho pokalbių, vykusių per 35 metų laikotarpį, įrašai. Osho apjungia Rytų ir Vakarų išmintį. Jis kviečia žmogų tapti Zorba Buda: tvirtai stovėti ant žemės ir rankomis liesti žvaigždes, kitaip tariant, gyventi sąmoningai, šlovinti viską, kas yra šiame gyvenime, ir patirti vidinę ramybę.

Osho skelbia naujojo pasaulio viziją – nedalomą į tautas, miestus, šeimas. Tam tikra prasme atgaivina Platono Valstybės idėją moderniame kontekste. Jis kviečia visus medituoti – atsisakyti veiksmų, atsisakyti minčių, atsisakyti emocijų… Jis kviečia pabūti su savimi.

„Meilė prasideda tada, kai žmogus pajunta savo būtį.“

Meilė turi tris matmenis, jie atsispindi ir  knygos pavadinime: „Meilė. Laisvė. Vienuma.“
Pirmasis matmuo – Meilė, yra gyvūniškas. Tai išnaudojimas, partneris tik priemonė geismui patenkinti. Grynai fizinis reiškinys. Kitas matmuo – Laisvė, yra žmogiškas. Meilė atrandama kaip kažkas aukščiau nei geismas, nei seksualumas, nei gašlumas. Antrajame matmenyje abu yra lygūs. Abu nėra priemonės. Abu, Jis ir Ji, yra vienodai svarbūs. Tai abipusis pasidalijimas Meilė išgyvenama, kaip abipusis dalijimasis savo būtimi, savo džiaugsmais. Trečias meilės matmuo yra dieviškasis – Vienuma. Meilė atrandama kaip nuolatinė jūsų esybės būsena. Jūs tiesiog mylite. Tai tikslas, kurio siekiama visą gyvenimą. Trečiasis matmuo yra itin retas reiškinys.

Knygoje taip pat atrasite Osho sampratas apie seksą, santuoką, celibatą, pinigus, visuomenę, vienatvę ir vienišumą. Į savo diskursą jis vietomis pasikviečia Vakarų mąstytojus: Sokratą, F. Nyčę, I. Kantą, Ž. P. Sartrą.

„Meilė ir meditacija yra du sparnai ir atsveria vienas kitą. Ir tarp jų dviejų jūs augate, tarp jų dviejų tampate vientisi.“

Meilė – spontaniškas reiškinys: ji ateina tada, kai ateina, o kai neateina – neateina. Ir nieko čia nepadarysi. Jei bandysite ką daryti, sukursite pseudomeilę, tai bus vaidyba. Meilė paradoksalus reiškinys…

Eksperimentinės Ošo ašrame Punoje vykusios meditacinės grupės buvo savotiška Rytų meditacijos ir Vakarų psichoterapijos metodų sintezė ir susilaukė tam tikro Europos ir Amerikos psichoterapeutų dėmesio. Dalis jų priklausė judėjimui skirtam žmogaus potencialui vystyti (Human Potential Movement). Šiam judėjimui priklausančiam institutui (Esalen Institute) vadovavo Virginia Satir, B.F Skinner, Paul Tillich ir daugelis kitų psichologijos padangėje žinomų asmenybių.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.