Mesti žalingą įprotį klaipėdiečiui trukdė per gera jo žmona
0 (0)

alkoholio-kaina

Žinot, kas yra funkcionuojantis alkoholikas? Kurio žmona gerai uždirba. Taip sekmadienį atvirame susitikime juokavo Klaipėdos anoniminiai alkoholikai (AA). Jų tikinimu, didžiausia klaida, kurią darė jų artimieji, – tai pagalba.

Atvirą AA susirinkimą Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios bibliotekoje pradėjo Saulius. „Alkoholikas“, – prisipažino vyras.

Kol jo neatstūmė žmona, Saulius nesuprato, kad serga. Ateitį į AA jį pastūmėjo žmonos akibrokštas. Ji galiausiai paliko geriantį vyrą. „Iš pasiutimo atėjau į AA“, – tikino grupelės vadovas.

Alkoholiku save vadinantis Svajūnas kaip ir Saulius pagalbos kreipėsi tuomet, kai nuo jo visiškai nusigręžė žmona. „Iš pradžių su manimi terliojosi, kaip su mažu vaiku. O vieną dieną liovėsi bendrauti, tiesiog mane ignoravo. Tada kažkas ir įvyko“, – prisiminė AA narys.

Jis pats pasiprašė nuvežamas į reabilitacijos centrą ir pradėjo priklausomybės kankinamiems žmonėms skirtą Minesotos programą. Jų šeima neiširo. Dabar žmona ir vaikai džiaugiasi pasikeitusiu vyru ir tėvu.

Panašiai atsitiko ir AA narei Solveigai. Po 11 blaivybės metų moteris neatlaikė – keturis mėnesius gėrė be pertraukos. Iš pradžių vyras ir suaugusi dukra stengėsi padėti, tačiau niekas moters negelbėjo. Čia ji ašarodama pasižadėdavo daugiau nebegerti, čia jau sėdėdavo apsikabinusi degtinės butelį.

„Atsimenu momentą, kai sėdėjome abu su vyru ir verkėme – abu nežinojome, ką daryti“, – pasakojo moteris. Galiausiai šeimos nariai ėmė ją ignoruoti. Jei ji ateidavo į virtuvę, vyras, duktė ar sūnus iš jos išeidavo.

Klaipėdietė neatlaikė. „Parklupau balkone ant kelių ir maldavau: „Dieve, padėk“, – prisiminė klaipėdietė. Netrukus Solveiga ėmė kasdien lankyti AA susitikimus. Po trijų mėnesių paprašė asmeninio globėjo – ilgiau nebevartojančio alkoholiko – pagalbos. Dabar eina devintas mėnuo, kaip moteris nebegeria.

33-ejų klaipėdietis Mindaugas nebegeria 6 metus. Vyras buvo nusiritęs tiek, kad kiaurą parą gyveno prie parduotuvės. Prašinėdavo praeivių pinigų ir tuoj pat bėgdavo pirkti alkoholio.

Jam akys atsivėrė, kai susitiko jaunystės draugą, su kuriuo žaisdavo krepšinį. Šis užuot su juo pasisveikinęs, davė 5 litus ir nuskubėjo į šalį, kad tik nereikėtų su Mindaugu bendrauti.

Už draugo pinigus nusipirkęs butelį „rašalinio“, Mindaugas gėrė ir verkė. Jam buvo labai gėda. Tą pačią dieną nusprendė važiuoti į Klaipėdos priklausomybių ligų centrą. Iki tol jam atrodė, kad jis visai ne alkoholikas ir apskritai neturi jokių problemų.

„Kol mums kažkas padeda sirgti, tol mes ir sergam“, – alkoholikų ydą apibendrino pragarą perėję vyrai. Jie kvietė neviltyje esančius vyrus ir moteris nemeluoti sau apie turimą priklausomybę.

AA susirinkimai Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios bibliotekoje vyksta antradieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais. Susirinkimai yra atviri visiems, kurie nori gyventi blaiviai. Kaskart čia susirenka keliolika žmonių. Jų blaivumo stažas – nuo vienos dienos iki 20 metų.

Taip pat į atskirus susitikimus-savipagalbos grupes yra kviečiami ir anoniminių alkoholikų artimieji. Raktinis šių grupių pavadinimas yra Al-Anon. Tokios grupelės Lietuvoje renkasi daugelyje Lietuvos miestų.

Sigita Purytė
Šaltinis: lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.