Misija: jaunystės sustabdymas
0 (0)

grožis sveikata jaunystė
Foto: Thomas Wyser

Nuo senų senovės žmonės ieškojo amžinos jaunystės eliksyro, nes jauno kūno grožis visais laikais kėlė susižavėjimą. Mūsų amžiuje jaunystės kultas ypač įsigalėjo, ir tai verčia brandos sulaukusias moteris jaustis nepilnavertėmis, nepakankamai gražiomis ir kartais net griebtis kraštutinių priemonių – gultis po chirurgo skalpeliu. Ar įmanoma bent kiek pristabdyti senėjimo procesus? Ką daryti, kad nebeatrodydamos kaip paauglės vis viena būtume laimingos ir džiaugtumėmės kiekviena diena?

Kodėl senstame?

Norėdamos atsakyti į klausimą, kaip pristabdyti senėjimą, iš pradžių turime išsiaiškinti, kas vyksta su mūsų organizmu, kodėl kūnas sensta. Mokslininkų teigimu, tam yra ne viena priežastis:

  • Biologinių valandų teorija teigia, kad kiekvieno organizmo gyvavimo trukmė yra iš anksto užprogramuota, pvz., katės maksimaliai gali gyventi 20 metų, o žmonės – 120. Nuo šios maksimalios trukmės atskaičiavus tam tikrą metų skaičių mūsų kūnuose savaime įsijungia naikinimo mechanizmas – paprastai žmonės pirmuosius senėjimo požymius pajunta sulaukę trisdešimties. Visos žmogaus ląstelės besidalindamos dauginasi tik apibrėžtą skaičių kartų, ir kuo toliau, tuo lėčiau jos tą daro. Dėl to ir vaikų žaizdos, palyginus su senolio, gyja žymiai greičiau ir nepalikdamos randų. Lėčiau atsinaujindama oda sensta, praranda elastingumą, stangrumą, raukšlėjasi, suglemba, be to, silpnėja ją prilaikantys raumenys.
  • Mums neišvengiamai įtaką daro aplinkos veiksniai. Moterų, kurios mėgsta degintis saulėje arba soliariume, oda sensta žymiai greičiau, nes ultravioletiniai spinduliai, kaip ir cigarečių dūmai, alkoholis, kava, gatvės dulkės, automobilių išmetamosios dujos skatina aktyviųjų deguonies radikalų odos ląstelėse atsiradimą ir dauginimąsi, o šie ardo odoje esančias elastino ir kolageno skaidulas. Nesveikas gyvenimo būdas, nesubalansuota mityba (ypač, kai suvartojama daug cukraus, riebalų) bei mažas fizinis aktyvumas taip pat turi nemažai įtakos odos senėjimo procesams.
  • Nors sakoma, kad 70 % odos senėjimo priklauso nuo aplinkos, o 30 % – nuo paveldėtos genetikos, mes pačios savo charakteriu, asmenybės savybėmis, vyraujančiomis emocijomis ir nuotaikomis taip pat brėžiame (arba ne) linijas savo veide. Piktoms, nuolat susiraukusioms, kerštingoms, gyvenimu nepatenkintoms moterims raukšlių atsiranda anksčiau, nei laimingoms ir džiugioms.

Kaip pristabdyti senėjimą?

Kaip jau tikriausiai supratai perskaičiusi senėjimo priežastis, tam tikri dalykai mums nepavaldūs, pvz., vidinis laikrodis arba genetika. Tačiau yra nemažai veiksnių, kuriems galime daryti įtaką ir tokiu būdu ilgiau atrodyti jaunos:

  • Sveikai maitinkis, gerk daug vandens ir pakankamai išsimiegok. Sveikas gyvenimo būdas ne tik veikia savijautą ir leidžia kasdien jaustis žvaliai bei energingai, bet ir tiesiogiai atsispindi tavo veide. Valgyk daugiau maisto, kuriame yra vitamino E, mat jis yra puikus antioksidantas – vienas iš ląstelių membranas saugančių komponentų (jo ypač daug kviečių daiguose, riešutuose, špinatuose). Be to, svarbus vitaminas A, kuris būtinas odos ląstelių susidarymui, atsinaujimui bei taip pat veikia kaip antioksidantas (jo gausu morkose, moliūguose, pomidoruose). Nepamiršk ir vitamino C, kuris saugo nuo laisvųjų radikalų žalos (daugiausia jo yra citrusiniuose vaisiuose, paprikose, kiviuose). Apie tai, kad per dieną reikia išgerti 2-3 litrus vandens, tikriausiai esi girdėjusi ne kartą, tad tik noriu priminti, kad drėkindama organizmą, kartu drėkini ir odą, o tai neleidžia jai nuvysti anksčiau laiko.
  • Saugok ir drėkink odą. Rytais, prieš išeidama į dulkėtą užterštą orą, pasitepk apsauginiu veido kremu, net jei gatvėje ketini būti neilgai – kabinete ūžiantis oro kondicionierius taip pat daro neigiamą poveikį. Jei ketini būti lauke saulėtą dieną, būtinai naudok kremą su SPF. Grįžusi namo apsauginius kremus nusivalyk ir palepink odą gerai drėkinančiomis priemonėmis. Žinoma, eidama miegoti visuomet kruopščiai nusivalyk makiažą!
  • Judėk ir kvėpuok. Mankštinkis, bėgiok, šok, plaukiok ir nepamiršk giliai kvėpuoti, kad kraujyje būtų pakankamai deguonies ir juo būtų gausiai aprūpinamos tavo odos ląstelės.
  • Išlik pozityvi. Mokykis efektyvių streso mažinimo būdų, sužinok, kaip tinkamai suvaldyti pyktį, neleisk tave žlugdančioms mintims ir jausmams nuspalvinti dienos emocinio fono. Liaukis nerimavusi dėl to, ko neįmanoma pakeisti, surask laiko meditacijai, raminančios muzikos klausymui ar spoksojimui į žvakės liepsną – bet kokiai veiklai, kuri leistų tau nurimti ir sugrįžti į save. Pozityvus požiūris į gyvenimą nutolins mimikos raukšlių atsiradimą bei neleis odai pasenti anksčiau laiko.

Su amžiumi keičiasi požiūris

Pirmieji žili plaukai arba išryškėjusios pirmosios raukšlės neretai išgąsdina jų savininkes – mat tai ženklas, kad jos jau eina nebe gražyn… Dažna su nerimu susimąsto apie tai, kas bus po dešimties ar dvidešimties metų, kuomet, nepaisant sveikos gyvensenos ar prabangių kremų, amžius rodys vis daugiau ir daugiau ženklų išvaizdoje. Tačiau jei nevengi apie tai pasikalbėti su mamomis ir močiutėmis ar kartais mėgsti paskaityti interviu su vyresnio amžiaus moterimis, turėtum atkreipti dėmesį, jog dažna mini, kad nė už ką nesikeistų vietomis su dvidešimtmetėmis, nors tų oda ir stangresnė. Su amžiumi keičiasi ne tik išvaizda, bet ir moters požiūris į ją bei į save apskritai. Kad ir kaip banaliai beskambėtų, su laiku moteris suvokia, kad yra vertinga pati savaime, dėl savo asmenybės savybių, charakterio bruožų, turtingos patirties, su laiku moteris išmoksta mylėti save tokią, kokia yra – su visais trūkumais ir privalumais, be to, išmoksta pirmuosius gudriai maskuoti, o antruosius – pabrėžti, todėl jaučiasi laiminga, džiaugiasi gyvenimu ir nesiliauja šypsojusis. Pats metas dažniau įsileisti šypseną į kasdienybę ir tau – ar kada matei negražų besišypsantį žmogų?

Ar kada matei negražų besišypsantį žmogų?

Psichologė Jovita Kiežė

moters_psichologija_JUODAS

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.