MODERNUS PASAULIS PANDEMIJOJE – KAIP GYVENTI TOLIAU?
0 (0)

jcomp / freepik.com

,,Šiandien koronoviruso apkrėstame pasaulyje visiems žmonėms tenka susidurti su daugybe sunkumų ir iššūkių. Greitai ir lengvai adaptuotis prie neįprastų gyvenimo sąlygų, patirti kuo mažesnius nuostolius yra labai sunkus uždavinys, reikalaujantis daugybės emocinių ir psichologinių resursų. Tam prireiks nemažai laiko, gebėjimų ir kantrybės. Psichologinė pagalba žmonėms ir dėmesys psichikos sveikatai yra viena esminių sąlygų, padedančių visuomenei sėkmingai atkurti pusiausvyrą, prisitaikyti prie pasikeitusios situacijos ir išsaugoti stabilumą visomis prasmėmis ” – pokalbio metu sakė psichologė Rasa Pališkienė.

Ilgalaikis buvimas namuose, kontaktų, įprastų veiklų ir įpročių pakeitimas sukelia diskomfortą, didžiulį psichologinį stresą, gerokai pakenkia žmonių fizinei ir psichologinei sveikatai. Nežinomybė verčia nerimauti ir jaustis nesaugiai – žmonės kreipiasi pagalbos dėl atsiradusio ar padidėjusio nerimo, panikos, baimės, kylančios įtampos, streso, o taip pat varginančių psichosomatinių pojūčių: įvairių kūno skausmų, padidėjusio kraujospūdžio, apetito ir miego sutrikimų, – pastebėjimais dalinasi psichologė Rasa Pališkienė.

,,Natūralu, kad užsidarius namuose ir neturint su kuo pasidalinti patiriamais išgyvenimais, jausmais ir mintimis, daugeliui kyla įtampa, nerimas, stresas. Sutrinka emocinė pusiausvyra, kas yra visiškai normalu gyvenant tokiomis ekstremaliomis sąlygomis. Tikrai būtų neadekvatu, jei žmogus, atsidūręs šioje grėsmingoje koronoviruso akivaizdoje, nepatirtų didesnės psichologinės įtampos, nesusidurtų su nerimastingomis mintimis bei naujų sprendimų paieškomis. Naujos situacijos ir patirtys skatina mobilizuoti visas jėgas, paieškoti galimybių ir kūrybiškų sprendimų siekiant adaptuotis prie gyvenimiškų pasikeitimų”,- tęsia pokalbį psichologė Rasa Pališkienė.

Neišvengiamai ateina momentas, kai atsiranda daugiau dirglumo, liūdesio, nuovargio bei pykčio, todėl labai svarbu būti dėmesingais, supratingais ir geranoriškais savo artimiesiems. Skirkite laiko ir savo pačių psichologinei būklei, pasirūpinkite savimi. Priimkite savo ir artimųjų jausmus ir mintis, nes tai, kaip mes jaučiamės, yra svarbu.

Todėl, jeigu išgyvenami sunkūs jausmai yra labai stiprūs, varginantys ir nepavyksta su jais susitvarkyti patiems, svarbu laiku kreiptis į specialistus: psichologą, psichoterapeutą ar psichiatrą.

Psichologinė pagalba šiuo sudėtingu karantino metu yra teikiama nuotoliniu būdu. Tam yra pasitelkiamos visos įmanomos technologijos, kurios šiuo laikotarpiu yra tikras išsigelbėjimas žmonėms, kuriems reikalinga specialistų pagalba jau šiandien. Galimybė naudotis technologijomis telefonu, internetu, Skype, Viber, Zoom ar kitomis platformomis karantino laikotarpiu yra beveik vienintelis būdas suteikti psichologinę pagalbą, išskyrus tik labai sudėtingus, kritinius atvejus, kai to padaryti nuotoliniu būdu neįmanoma.

Suprantama, tai yra tik šiomis sudėtingomis karantino sąlygomis puiki alternatyva ,,gyvam” pokalbiui, tiesioginiam terapiniam kontaktui, kurio jokios technologijos esant įprastomis gyvenimo sąlygomis, neatstos.

Didesnis įsitraukimas į technologijas gali būti ir naudingas ir žalingas, priklausomai nuo to, kam jis skiriamas. Jeigu žmogus yra vienišas ar izoliuotas nuo kitų dėl sveikatos ar kitų aplinkybių, jam labai svarbu bendrauti, palaikyti kontaktą su išoriniu pasauliu, todėl pokalbiai telefonu yra kartais vienintelė galimybė tai padaryti. Bendravimas, kurio metu yra gaunamas teigiamas emocinis, psichologinis palaikymas tiesiog būtinas sveikai psichologinei būsenai palaikyti.

Šiandien gyvenimas persikėlė į namų erdves, nebeliko aiškių ribų tarp darbo ir poilsio, mokymosi ir bendravimo. Todėl labai svarbu susidaryti aiškią dienotvarkę, namų erdves suskirstyti pagal galimybes į atskiras zonas: darbui, mokslui, poilsiui, bendravimui ir pan. Laikykitės dienos rėžimo – panašiu laiku kelkitės, sportuokite, dirbkite, mokykitės, valgykite, miegokite. Produktyviausią dienos laiką skirkite svarbiausioms užduotims atlikti. Taip pat nepamirškime pakeisti aplinkos ir veiklos: jei galima ir yra saugu, būtinai išeikite į lauką, sportuokite lauke arba namuose, užsiimkite hobiais, kasdien pasistenkite atrasti naujų ir įdomių dalykų.

Dabar yra puikus metas suprasti, kokie esame vieni kitiems brangūs ir reikalingi, kiek mums svarbu būti kartu, ypač šeimose su pačiais artimiausiais žmonėmis. Ilgą buvimą namuose reikėtų skirti artimenio ryšio kūrimui, geresniam vienas kito pažinimui ir supratimui. Dėl patiriamo streso kai kurie reaguoja perdėtai – nuolatos seka informaciją, susijusią su koronovirusu ir jeigu tai tampa bene vienintele pokalbių tema, patariu to atsisakyti, nes tai kenksminga psichologinei jūsų pačių ir artimųjų būsenai.

,,Gyvenimas yra visoks, praradimų ir atradimų jame visada buvo ir bus, bet tik mūsų pačių pasirinkimas yra į ką labiau kreipti dėmesį. Kviečiu būti labiau pozityviems ir mylintiems gyvenimą, savo artimuosius, rūpintis vieni kitais ir pačiais savimi. Nors šiandieninė situacija kelia daug iššūkių, naujų sprendimų ieškojimo, pabandykite į ją žvelgti pozityviai – vertinkite tai, kaip galimybę mokytis, ugdyti naujus įgūdžius, kūrybiškumą. Nerimą, stresą ar įtampą sumažinti galite lėtai, stabiliai kvėpuodami, užsiimdami kita atpalaiduojančia veikla, tokia kaip meditacija, joga, mankšta, klausydamiesi geros muzikos, skaitydami įdomias knygas”,- pataria psichologė Rasa Pališkienė.

Šiandien nuotoliniu būdu galime ne tik bendrauti, bet ir mokytis, dirbti, sportuoti, žiūrėti spektaklius ir koncertus, galime apsirūpinti būtinomis maisto, buities prekėmis. Viskas įmanoma, netgi dalyvauti Šv.Mišiose, melstis, atlikti išpažintį. Šiandieninis modernus pasaulis išmanių technologijų pagalba suteikia nemažai patogumų taupant laiką, pinigus, tačiau prarandama galimybė ,,gyvo” žmogiško kontakto, pokalbių, artimo bendravimo.

Ar tokia laukia ateitis? Greičiausiai, nes taip, kaip buvo – nebebus. Ir tik laikas parodys kaip pavyks prie šių pokyčių prisitaikyti. „Mokykimės naujų dalykų, gyvenkime atvira ir laisva širdimi, būkime sąmoningi ir kūrybingi – tikiu, tik taip prisitaikysime daug greičiau ir lengviau prie pokyčių šiandieniniame moderniame pasaulyje“ – pokalbį užbaigė psichologė Rasa Pališkienė.

Psichologė Rasa Pališkienė | laisvasirdimi.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.