Mokėkime vaikams pasakyti «ne»
0 (0)

langisRobert Langis „Mokėkime vaikams pasakyti „ne”: kaip palaikyti gerus santykius su vaikais ir išsaugoti savo autoritetą” (2012)
Leidykla: Baltos lankos

Robert Langis daugelį metų dirba vaikų ugdymo srityje, siekia pagerinti tėvų, vaikų ir auklėtojų gyvenimo kokybę.

Būti tėvais – nelengva. Vaikų auklėjimas – tikras menas!
Knyga Mokėkime vaikams pasakyti „ne“ – puiki paspirtis šiuolaikiniams tėvams. Joje pateikta daug praktinių patarimų ir pasiūlymų, kaip sklandžiau ir maloniau bendrauti su vaikais.

Autorius neaukština dar neseniai vyravusio valdingo autoriteto, kaip tik ragina jį rodyti apgalvotai ir veiksmingai. Pasak jo, svarbiausia – šeimos laimė ir visų jos narių tarpusavio pagarba. Tačiau dera atminti, kad, norint sėkmingai auklėti vaikus ir įskiepyti jiems svarbiausias vertybes, būtina mokėti pasakyti „ne“ – ne tik tvirtai, bet ir argumentuotai, ne iš pykčio, bet su meile.

Trys taisyklės, kurių dera laikytis, kad išmokytume vaikus vertinti, ką turi

1. Atpratinti vaiką manyti, kad kiti privalo viską dėl jo daryti.
2. Išmokyti vaiką suprasti visa ko vertę.
3. Vaikui turi būti aišku, kad mes galime pasakyti „Ne”.

Kelios citatos:

„Yra tėvų, kurie taip auklėja savo vaikus, kad pastarieji jų bijotų. Tėvams senstant vaikai paprastai nustoja bijoti. Ir tada tarpusavio ryšiai greitai pagenda arba visai nutrūksta. Šie tėvai iš vaikų pusės nesulaukė pagarbos.”

„Kad vaikas mus gerbtų, turime vertinti patys save ir suvokti, jog visa tai, ką darome, turi savo vertę ir yra reikšminga. Kai patys tai įsisąmoninsime, bus gana lengva perteikti ir vaikui.”

„Tėvų vertė nėra skaičiuojama pagal nupirktų dovanų skaičių ar vaikams suteiktą didžiulę laisvę. Ji nusakoma pagal trumpalaikius ir ilgalaikius vaikų auklėjimo rezultatus.”

„Būti gerais tėvais reiškia būti geriems savo vaikams tinkamais momentais.”

„Svarbu prireikus pasakyti „ne”, bet svarbiausia – mokėti, kaip pasakyti „ne”. Šis mokėjimas labiausiai susijęs su tuo, kaip vaikui paaiškiname. Aiškindami pagrindžiame savo prieštaravimą, o be to, suteikiame žinių.”

„Kuo labiau išryškėja vaiko intelektas, tuo logiškesnių argumentų reikia, norint pagrįsti, kodėl jis turi elgtis kitaip.”

„Nesvarbu, ar esame vaikai, ar suaugusieji, mums visada lengviau paklusti nurodymams, sutikti ką nors keisti ar paklausyti patarimo, jei tinkamai paaiškinama, kodėl reikia taip daryti.”

„Šiais laikais daug dažniau nei kadaise patys tėvai moka už vaikų klaidas. Taigi pastarieji niekuomet nesusiduria su savo veiksmų pasekmėmis. Net jei jas ir žino, jų nepatiria ir todėl nieko neišmoksta.”

„Įsivaizduokime, kad visą dieną būname su viskuo nepatenkintu žmogumi, kuris nuo ryto ligi vakaro nuolat dejuoja ir dar stebi mūsų veiksmus, idant menkiausiai progai pasitaikius mus sukritikuotų. Toks žmogus garantuotai darytų neigiamą poveikį mūsų dvasios būsenai.
O dabar įsivaizduokime, jog dieną praleidžiame su dažnai besišypsančiu žmogumi. Toks žmogus, nepaisydamas mūsų trūkumų, elgiasi su mumis maloniai ir moka patarti negadindamas nuotaikos. Jis irgi darytų mums įtaką, bet šiuo atveju ji būtų teigiama.”

„Auklėjimo sritis yra tarsi sodas, kuriam reikia išmintingų sodininkų.”

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.