Mokausi 10 klasėje, mane vis labiau kankina klausimas: O KAS TOLIAU?
0 (0)

merginaKlausimas:

Sveiki, aš esu Giedrė (vardas pakeistas). Mokausi dešimtoje klasėje, tai reiškia, kad jau šiemet renkamės dalykus, kuriuos mokysimės likusius 2 metus iki mokyklos baigimo, kad jau laikas pirmiesiems egzaminams – patikroms, kad norom nenorom jau turime galvoti apie ateitį…

Gyvenime esu labai komunikabili asmenybė. Turiu daug draugų, nes moku bendrauti su žmonėmis… „Bendrą kalbą” randu net ir su vyresnio amžiaus asmenimis. Taigi, draugų man nestinga. Taip pat, neturiu ko liūdėti ir dėl vaikinų dėmesio, nes jo gaunu į valias, turiu gražią figūrą bei pati esu simpatiška. Iš tikrųjų, keista sakyti apie save tokius gerus žodžius, nes viduje esu labai savikritiška, tačiau, bėgant laikui, pamažu imu suvokti, kad aš esu tvarkinga, prisižiūrinti, tai atsispindi mano išvaizdoje, o XXI a. vaikinams merginų išorė yra svarbus rodiklis..

Taip pat turiu daug talentų – dainuoju, vaidinu spektakliuose. Aš užimu aukštas pareigas mokyklos vidaus reikaluose – esu Mokinių Tarybos pirmininkės pavaduotoja. Kartais tenka vesti mokyklos renginius… Žodžiu, esu labai užimta asmenybė.

Turiu labai gerą šeimą, kurią myliu. Apskritai, myliu pasaulį ir myliu gyvenimą, džiaugiuosi visais mažais dalykais. Susimąstau apie gyvenimą, domiuosi filosofija, skaitau knygas, esu brandesnė už savo bendraamžius ir tuo didžiuojuosi.

Tačiau… Mane vis labiau ir labiau kankina vienas klausimas…
O KAS TOLIAU?

Mokausi labai gerai, aukščiausiais balais… Dešimtos klasės patikros jau ant nosies, ruošiuosi tam ir galiu pasakyti, kad man puikiai sekasi. Tik nežinau kas toliau… 11-ta klasė… Vyks tik tos pamokos kurias rinkausi mokytis… O ką aš rinkausi? Rinkausi tai, kas yra paklausiausia, reikalingiausia ir tai tikrai buvo ne pagal specialybę. Kodėl? Nes nežinau kokia tai turi būti specialybė.
Aš domiuosi daug įvairių dalykų. O 10-ta klasė – laikas, kai turiu susimąstyti apie ateitį. Ką aš veiksiu ateityje, kaip išsirinkti vieną dalyką iš begalės kitų, kurie man patinka?

Parašiau, kad aš brandesnė už kitus bendraamžius, bet taip pat esu kamuojama paauglystės problemų. Viena didžiausia jų – neapsisprendimas. Nesugebu suprasti ko aš noriu ateityje, o aš į tai žiūriu labai rimtai… Kartais net pavargstu galvoti, kas bus toliau… Kankinuosi, nes nežinau.

Rašau čia, nes noriu sužinoti kažką, kas man padėtų pažinti save dar geriau, suprasti, kokia specialybė man tiktų ateityje, nes šis klausimas yra dabartinis mano „galvos skausmas”. Ačiū. :)

Atsakymas:

Labas, Giedre,
Gavau tavo laišką, kuriame daliniesi išgyvenimais dėl negalėjimo išsirinkti būsimos profesijos. Esi šaunuolė, kad rūpiniesi savo ateitimi.

Įsivaizduoju, kad šiuo metu gali jaustis sutrikusi ir pasimetusi dėl to, kad nežinai ką nori veikti ateityje. Iš tikrųjų natūralu, kad tave kankina abejonės, nes būdama jauna jau turi nuspręsti ką norėsi veikti visą likusį gyvenimą. Tai išties didelė atsakomybė, tačiau jaučiu, kad per daug spaudi save kuo greičiau atrasti specialybę, kuri galėtų tau tikti.

Viena vertus, gerai, kad ieškai, domiesi ir analizuoji tai, ką norėtum veikti, kita vertus – per didelis galvojimas ir spaudimas kelia įtampą ir nerimą, dėl ko gali nukentėti dabartinė gyvenimo kokybė. Kartais atsakymai į rūpimus klausimus savaime išplaukia iš pasąmonės, kai jautiesi laisva ir atvira idėjoms.

Minėjai, kad tau patinka bendrauti su žmonėmis, esi komunikabili, užimi aukštas pareigas mokykloje. Taip pat turi talentų: dainuoji, vaidini spektakliuose. Papildomai domiesi filosofija, daug skaitai, jautiesi brandesnė už savo bendraamžius. Džiugu, kad gerai save pažįsti ir sugebi pamatyti savo stipriąsias puses, tai gali padėti priimant sprendimą, ką norėtum veikti ateityje. Nežinau ar tau teko girdėti apie profesinio pasirinkimo testus. Tai testai, kurie padeda nustatyti, kokia specialybė tau tiktų pagal asmenines savybes. Tokių testų galima rasti internete: asmenybės testas; kurstoti.lt; euroguidance.lt.

Juos atlikusi gausi rezultatus, kokios profesijos galėtų tau tiktų. Taip pat dėl profesijos pasirinkimo gali nueiti pasikalbėti pas mokyklos psichologę. Kartu galėtumėte paanalizuoti kas tau patinka, kokia tavo asmenybė ir pagal tai nuspręsti kokios profesijos būtų artimiausios ir mieliausios širdžiai.

Svarbu per daug savęs nespausti ir nebijoti suklysti. 10 klasė nėra ta riba, kai turi susikurti savo ateities planą ir nuosekliai jo laikytis. Suprantu, kad pasirenkant mokomuosius dalykus 11 ir 12 klasėje jau turi orientuotis ką norėtum veikti gyvenime, bet bėgant laikui tavo pasirinkimai gali keistis. Augant asmenybei ir įgyjant vis daugiau gyvenimiškos patirties kartais žmogaus siekiai ir pomėgiai ima keistis. Yra nemažai žmonių, kurie pasirinko mokytis vieną specialybę, tačiau vėliau ją metė ir pradėjo mokytis kitą, nes suprato, kad tai buvo ne jiems. Kartais gali prireikti daugiau laiko ir pastangų atrasti tokią specialybę, kad eidama į darbą jaustumeisi eidama tarsi į šventę. Svarbu tikėti, nenuleisti rankų ir nebijoti klysti.

Sėkmės,
Gintarė Saročkaitė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Seras parašė:

    11 klasė, jeigu pasiseks…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.