Mokslininkai: branginkite moteris, kurios turi šias 14 savybių
0 (0)

Būnant pora ilgą laiką, vieną dieną imame ir paklausiame savęs: ar tai tikrai tas žmogus, su kuriuo noriu pasenti? Ar ši moteris ta vienintelė? Viso pasaulio mokslininkai tyrinėja neįtikėtinai sudėtingas santykių ir meilės problemas, daugybę valandų analizuoja, kaip žmonės įsimyli ir ko reikia laimingiems ir ilgalaikiams santykiams kurti, rašo The Independent.

Pateikiame jums įdomiausias ir svarbiausias šių tyrimų įžvalgas. Jei jūsų mylimoji turi šias 14 savybių, neabejokite, ji – ta vienintelė.

1. Protingesnė už jus. Jūsų gyvenimo partnerė turėtų būti protinga. Mokslininkai teigia, kad, tobuliausiu atveju, ji turėtų būti protingesnė už jus. Aberdyno universiteto profesorius Lawrence‘as Whalley‘is ilgai tyrė senatvinę demenciją (silpnaprotystę) ir nustatė, kad protinga moteris apsaugos jus nuo senatvinės silpnaprotystės. „Norėdami gyventi ilgai, vyrai turėtų vesti protingas moteris. Protas yra pats didžiausias santykių ir gyvenimo variklis.“ Protingas partneris jums nuolat mes iššūkius ir taip bus lavinami jūsų protiniai gebėjimai, reikalingi šiems iššūkiams įveikti.

2. Nuoširdi. Kartais klystame visi, kartais netinkamus sprendimus priimame visi. Todėl dar svarbiau turėti žmogų, kuris padės jums sugrįžti į vėžes ir pasakys, jei būsite neteisūs. Tyrimai rodo, kad vyrai ilgalaikius santykius nori kurti su nuoširdžiomis moterimis. Jei jūsų moteris tokia, vertinkite ją.

3. Optimistė. Ar galėtumėte savo merginą priskirti tiems žmonėms, kurie stiklinę visada regi kaip pusiau pilną? Galbūt net kartais pašiepiate jos naivų optimizmą? Tikėtina, kad radote savo svajonių moterį. Psichologės Elaine Hatfield tyrimas atskleidė, kad pesimistai kenkia mūsų sveikatai. Mes perimame aplinkinių nuotaikas, o pesimistinės nuotaikos gali pagreitinti mūsų pulsą, trikdyti virškinimą ir mums gali būti sunkiau susikaupti.

4. Geba pasirinkti kompromisą. Gyvenimas ne vien tik rožėm klotas, tad anksčiau ar vėliau jūs ir jūsų partnerė dėl ko nors nesutarsite. Tai visiškai normalu ir netgi neišvengiama, tačiau santykiai įmanomi tik tada, jei abu partneriai yra pasiryžę eiti į kompromisą. Los Andželo, Kalifornijos universiteto mokslininkai 11 metų stebėjo 172 vedusias poras ir priėjo paprastą išvadą: „Kai viskas eina kaip per sviestą, santykius kurti lengva,“ komentavo vienas tyrimo vadovų Thomas Bradburry‘is. „Santykiams keičiantis, turėtumėte sau pasakyti: „Noriu, kad šie santykiai klostytųsi gerai, bet taip nėra – turiu imtis priemonių, pasiaukoti ir vardan santykių padaryti tai, ką reikia.“ Mokslininkų teigimu, jei vardan santykių jūs esate pasiryžę imtis priemonių ir reikalui esant pasiaukoti, vadinasi, jūsų santuoka bus ilga ir laiminga.

5. Juokiasi iš jūsų pokštų. Žinoma, šalia savęs norime matyti iš mūsų pokštų besijuokiantį žmogų. Vestfildo valstijos universiteto mokslininkai 2006 m. atliko tyrimą ir nustatė, kad vyrams yra svarbu turėti partnerę, kuri mano, kad jie yra juokingi. Jei jau turite žmogų, su kuriuo galite juoktis, nepaleiskite jo.

6. Atvira. Šįkart kalbama apie tai, kad gyvenimas palengvėja, jei jūsų partnerė išsiskiria ir moka būti išgirsta viešumoje. Vestminsterio universiteto mokslininkų tyrimas parodė, kad atviri, savo asmenine informacija besidalijantys žmonės aplinkiniams yra itin patrauklūs. Tyrimo autoriai pastebi, jog ši savybė tokia svarbi, kad atviros širdies žmogus kitiems atrodys net fiziškai patrauklesnis.

7. Palaiko jus ir siekia savo tikslų. Mokslininkai ilgai bandė įrodyti, kad vyrai veda silpnas moteris. Christine C. Whelan knygoje „Kodėl protingi vyrai veda protingas moteris“ (angl. „Why smart men marry smart women“) šį mitą paneigia ir pasitelkdama statistiką įrodo, kad sėkmingos, išsilavinusios, gerai uždirbančios moterys tuokiasi taip pat dažnai, kaip ir kitos. Įsidėmėkite: protinga moteris jus įkvėps, motyvuos ir nuo jūsų nepriklausys. Jums nereikės per daug dėl jos nervintis, o jai nereikės, kad nuolat būtumėte su ja. Silpni žmonės dažnai užmiršta, kad gali siekti savo tikslų, jų partnerių tikslai jiems tampa svarbesni už savuosius, teigiama Britų Kolumbijos tyrime. Būtina tinkamai suderinti savo ir bendrus tikslus.

8. Gerai sutaria su tėvais. Jei norite sužinoti, kokia po 30 m. bus jūsų antroji pusė, žvilgtelėkite į jos tėvus, jei norite sužinoti, kaip po 30 m. ji su jumis elgsis, atkreipkite dėmesį, kaip dabar elgiasi su savo tėvais. Albertos universiteto mokslininkai apklausė 2970 įvairaus amžiaus žmonių ir nustatė ryšį tarp to, kokie buvo apklaustųjų santykiai su tėvais paauglystėje ir kaip vėliau klostėsi jų asmeninis gyvenimas. Tai jokiu būdu nereiškia, kad santykiai su tėvais visada turi eiti kaip iš pypkės. „Svarbu suprasti, kodėl su tėvais sutariate arba nesutariate, nes tai gali atsiliepti ir tam, kaip bendraujate artimuose santykiuose,“ rašo tyrimo autorius Matt Johnson. Išmokti kurti tinkamesnius santykius galima tik atkreipus dėmesį į tai, kaip elgiamasi su tėvais.

9. Gera. Mokslininkai tikina – gerumas ir dosnumas yra ilgų ir laimingų santykių pagrindas. Prieš keturiasdešimt metų Vašingtono universiteto psichologas John‘as Gottman‘as ėmėsi tirti sutuoktinius ir nustatė dvi jų grupes: meistrus ir nelaimėlius. Nelaimėliai, kaip jau galima numanyti, išsiskiria po šešerių santuokos metų, o meistrai išlieka kartu ir juos sieja vienas dalykas: „Jie ieško, ką galėtų vertinti ir už ką galėtų būti dėkingi ir tai daro sąmoningai,“ pasakojo mokslininkas.

10. Kivirčijantis ji išlieka rami ir ramina jus. Kivirčai ir barniai – santykių neišvengiamybė, o jei jūs nesibarate, tai nereiškia, kad jūsų santykiai – tobuli. Todėl svarbu tai, kaip nesutarimus jūs įveikiate ir kaip susitaikote. Kalifornijos Berkelio universiteto mokslininkai ir Norfvesto universiteto mokslininkai 13 metų stebėjo 80 susituokusių porų ir nustatė – jei moteris barnio meto sugeba išlikti rami ir perduoti savo ramybę vyrui, jie kartu išliks ilgai. Taip nebus, jei to imsis vyras.

11. Jūs kartu kvailiojate. Ar jūsų mylimoji nepyksta ant jūsų dėl to, kad per ilgai užsibuvote vakarėlyje, nes buvo ten kartu su jumis? Tuomet jos nebepaleiskite. Mičigano universiteto mokslininkai ilgai stebėjo 4864 sutuoktinius ir priėjo išvados, kad laimingiausios – kartu besilinksminančios poros. „Tikėtina, jog taip nutinka dėl to, kad bendras laisvalaikis gerina santykių kokybę,“ komentuoja tyrimo autorė Kira Birditt.

12. Ji turi savo gyvenimą. Minėtojo Mičigano universiteto mokslininkų tyrime atkleista – asmeninė erdvė ir privatumas yra svarbiau ir už seksą. „Jei partneriai turi savo draugų, savo interesų, savo gyvenimą – jie bus laimingesni ir jiems nepasidarys nuobodu,“ teigė tyrimo autorius Terry‘is Orbuch.

13. Ji priima jūsų trūkumus. Dažnai matome poras, kuriose partneriai nieko daugiau nedaro kaip tik vienas kitą kritikuoja.
Jei jūsų mylimoji sugeba jus priimti tokį, kokį esate, jums pasisekė. „Nusiteikę optimistiškai pritrauksite prie savęs kitus optimistus,“ kalbėjo psichologas Terry‘is Orbuch.

14. Ji nelaiko nuoskaudų. Jei jūsų mylimoji yra atlaidi, nė už ką jos nepaleiskite. Bendras Liuterio koledžo, Diuko universiteto ir Harvardo mokyklos mokslininkų tyrimas įrodė – besąlygiškai kitiems sugebantys atleisti žmonės gyvena ilgiau.
Dar svarbiau, kad atleidimas – sveikų santykių pagrindas. Nė vienas nesame tobulas. Ateis laikas, kai jūs, kad ir nenoromis, įskaudinsite savo partnerę. Tuomet jums reikės jos atleidimo.

Jei mylimoji turi kelias ar visas šias savybes, rūpinkitės ir saugokite ją  – jūsų gyvenimas daug prasmingesnis būnant drauge.

Parengė Giedrė Izabelė Janušaitė
Iliustracija: rawpixel.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Įsimylėjukas ;* parašė:

    Gražu lb

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.