Mokslininkai: kaip gimsta kūniškasis patrauklumas?
0 (0)

Young Couple Drinking Hot Chocolate --- Image by © Tim Pannell/Corbis

© Tim Pannell/Corbis

Amžinas klausimas – kodėl mus vieni asmenys traukia, o kitiems nejaučiame jokios aistros? Būna taip, kad susitikę žmonės vos po kelių minučių įstringa vienas kito širdyse ir negali vienas nuo kitos atsiplėšti. Mokslininkai sako, kad traukos paslaptis yra veikiama begalės veiksnių bei pasąmonės. Ir tai nėra nei spontaniška, nei keista. Kaip gimsta kūniškasis patrauklumas – rašo portalas Care2.

Fizinė simetrija

Dešinė ir kairė mūsų veido ir kūno pusė nėra it veidrodinis atspindys. Natūralu, kad nesame tobulai simetriški, mat pati gamta mus padaro tam tikra prasme netobulais. Tačiau tiesa ir ta, kad moterys ir vyrai kur kas patrauklesniais laiko žmones, kurie yra simetriški, mat tai nesąmoningai asocijuojasi su gerais genais, sveikata ir vaisingumu.

Juokas

Kanzaso universiteto tyrimas atskleidė, kad juokas – dalykas rimtas. Poros, kurios juokėsi kartu, džiaugėsi vienas kito trauka. Tarkime, vienoks susidomėjimo lygis ištirtas tada, kai vyras bando būti juokingas ir prajuokinti moterį, ir kur kas aukštesnis tuomet, kai abudu žmonės poroje juokiasi kartu.

Apskritai poros, kurios kartu juokiasi, kuria laimingesnius, ilgalaikius santykius. Kitas tyrimas atskleidžia, kad poros, susituokusios daugiau kaip 45 metus, atskleidė savo santykių sėkmės paslaptis: humoras buvo vienas iš trijų faktorių, išlaikančių žmones kartu.

Kūno kvapas

Žmogaus kūno kvapas tiesiogiai susijęs su tuo, koks jis gali būti patrauklus kitiems. Tai taipogi fiksuojame nesąmoningai. Pavyzdžiui, atskleidžiama, kad vyrai gali iškoduoti moters vaisingumo lygį pagal jos kvapą. 12–14 moteriško ciklo dieną, kai turi įvykti ovuliacija, moteriai yra didžiausia tikimybė pastoti, o būtent tuo metu vyrai geriausiai ir jaučia jos kvapą. Vyriškosios lyties atstovų susidomėjimas moterimi krinta antroje ciklo pusėje, kai jos tikimybė pastoti sumažėja.

Naujosios Meksikos universitetas atskleidė, kad moterys pirmenybę teikia kvapui, kurį skleidžia simetriškų veido bruožų vyrai. Tam buvo pasitelktas ne itin patrauklus tyrimo objektas – vyrų prakaituoti apatiniai marškinėliai. Moterys tikino, kad patraukliausias ir geidžiamiausias – aromatas marškinėlių, kurių savininkai pasirodė besą būtent simetriškų veido bruožų vyrai.

Pažintys

Natūralu, kad mus labiausiai traukia žmonės, su kuriais reguliariai bendraujame. Dauguma porų ir gimsta iš to, kad iš pradžių bendravo kaip draugai, kaimynai, bendradarbiai ar kitaip vienas kitą pažinojo iki intymaus bendravimo.

Tyrime sakoma, kad mes apskritai esame nusiteikę pozityviau žmonių, kuriuos pažįstame, atžvilgiu. O tiems, ko mes nežinome, galime pasirodyti priešiški, įtarūs.

1968-aisiais metais Charlesas Goetzingeris atliko garsųjį eksperimentą Oregono universitete. Kelis mėnesius jo paskaitose lankėsi studentas, pasislėpęs po juodu maišu, iš po kurio tik matydavosi jo kojos. Likę studentai jį iš pradžių priėmė priešiškai, vėliau tai virto smalsumu ir galiausiai ryšys peraugo į draugystę.

Gyvenime vyksta ne kitaip – kuo ilgiau mes bendraujame su žmogumi, tuo patrauklesnis jis gali atrodyti.

Priešingybės netraukia?

Žmogus yra linkęs sutarti su tais, kurie pritaria jo nuomonei. Jeigu pažvelgtumėte į savo draugus, jie būtų į jus panašūs ar visiškai skirtingi? Bent jau tyrimai atskleidžia, kad žmonės linkę geriau sutarti ir jausti trauką tiems, kurie dalinasi panašiais polinkiais.

Mus traukia tie, kurie į pasaulį žvelgia panašiai, su kuriais sutampa skoniai, požiūris ir begalė kitų dalykų. Dalijimasis tais pačiais interesais mus priverčia jaustis taip, lyg esame ne vieni pasaulyje, be to, žinome, ko laukti iš panašaus į mus žmogaus.

Trauką išreiškia ir būdo bruožai. Jeigu esate optimistas, švytintis ekstravertas, natūralu, susižavėsite panašiu žmogumi.

Parengė Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.