Moterims apie moteris ir moteriškumą
0 (0)

moteris

Elegantiška eisena, stilinga apranga, kvepalai, makiažas… Moterys turi šimtus būdų savo moteriškumui pabrėžti. Visos norime būti gražios, geidžiamos ir patrauklios nepriklausomai nuo amžiaus ir pareigų. Tad kas gi yra tas moteriškumas: genai, elgesys ar gerai išmoktos moteriškumo pamokos?

Aplinkos formuojamas supratimas

Šiuolaikinė moteris atlieka keletą reikšmingų vaidmenų vienu metu užuot buvusi „tiesiog moterimi“. Šiandien neužtenka vien vilkėti suknelę, kad būtum moteriška. Reikia priderinti ją prie karjeros, šeimos ir laisvalaikio. Tam pasitelkiami įvairūs įvaizdžio kūrėjai, mados ir gyvenimo būdo žurnalai. Visa armija patariamųjų balsų neabejotinai padės atrodyti moteriškai. Bet yra vienas esminis dalykas: moteris turi ne atrodyti, o jaustis moteriška.

Psichologai teigia, kad be tėčių augančioms dukroms šiek tiek sunkiau suprasti moteriškumo vertę. Tėviška meilė mergaitei reikalinga kaip gėlei saulės šviesa. Ir nebūtinai tėtis turi visą savo laiką skirti dukrai. Užtenka jausti jį šalia, kai jo reikia, kad augtų dukros pasitikėjimas savimi. Vyriškąja gimine – taip pat.

Vėliau mylimas vyras padeda užpildyti tėviškos meilės trūkumą ir kartu prabudina moteriškumą. Juk įsimylėjusios moters akys spinduliuoja šiluma ir grožiu, o ji pati skleidžia kažkokią neapsakomą energiją. Tada pradingsta visas neigiamas savęs vertinimas. Moteris jaučia, kad kitas žmogus pripažįsta visus jos trūkumus ir paverčia juos privalumais. Būtent tie momentai verčia moterį jaustis ypatingai gražia ir moteriška.

Moterų pasaulis

Sako, moterys puošiasi ne tiek dėl vyrų, kiek dėl kitų moterų. Nereikia slėpti, smagu, kai žinai, kad gražiai atrodai ir kitos tau šiek tiek pavydi. Draugės, modeliai, aktorės, dainininkės. Tai vis moterų pasaulis.

Bendraudamos moterys mokosi viena iš kitos, dalijasi įspūdžiais apie įvairius naujai išbandytus moteriškus niekučius, guodžiasi ir guodžia dėl priaugto vieno kito kilogramo… Šiame moteriškame pasaulyje mes atrandame, užtvirtiname arba pakeičiame supratimą apie moteriškumą.

Moterys iš tiesų gali išvaduoti viena kitą nuo nepasitenkinimo savo išvaizda, atkreipti dėmesį į privalumus, kurių jos pačios nepripažįsta. Tai yra gerai, kol nesikerta su moters įsitikinimais apie moteriškumą. Aklai sugerti vertinimai ir nuomonės nustumia moterį į tokią socialinę klišę, kad ji pati nebesupranta, kur ji, o kur ta kita. Moteriškumas nėra kaukė, kurią galima užsidėti ir nusiimti.

Moteriškumas slypi pačioje moteryje

Kai moteris gyvena harmonijoje su savimi, blizgūs viršeliai nedaro jai didelės įtakos. Ji žino, ką reiškia skaičiai 90-60-90, tačiau nesilaiko įsikibusi į juos iki fizinio išsekimo. Ji moka stebėti ir įsiklausyti į savo vidų, o išanalizavus pasirinkti, kas labiausiai tinka.

Vis tik pasitaiko, kad nuklystame į šoną. Kartais tiesiog negalime atsispirti reklamai, kurioje moteriškumu trykštanti daili moteris pasakoja, kaip liekninamosios tabletės ar koks nors diržas „sugrąžino“ ją į dar mokykloje mūvėtus džinsus. Ar kartu su džinsais sugrįžta ir moteriškumas, reklama nutyli.

Greičiausiai – ne. Užtenka palyginti keleto žinomų moterų, kurios ryžosi alinančioms dietoms padėjusioms numesti ne vieną kilogramą, atvaizdus „prieš“ ir „po“ ir atrodo, kad su kilogramais kartu dingo ir akyse spinduliavęs džiaugsmas.

Moteriškumas – ne vien kūno formos ir gražus veidelis (nors kai kas akmenimis gali užmėtyti už šiuos žodžius). Moteriškumas tai – išorės ir vidaus harmonija. Kartais mokykloje nei išvaizda, nei šiaip kuo nors neišsiskyrusi mergaitė po kelerių metų tiesiog pražįsta: sėkminga karjera, laimingas asmeninis gyvenimas. Tiksliai žinodama, ko nori ir kodėl, ji suranda savo vietą pasaulyje. Apie tokias moteris sako: „Kas galėjo pagalvoti…“.

Moteriškumas vyriškomis kelnėmis

Šiuolaikinė moteris pasisavino beveik visus vyriškumą simbolizuojančius ženklus. Jos dėvi vyriško kirpimo drabužius, plaukus kerpa trumpai, žaidžia vyriškus žaidimus, užsiima Rytų kovos menais, pilotuoja lėktuvus, kopia į kalnus, vadovauja verslui, užima svarbius valdžios postus…

Kaip pastebėjo Algimantas Čekuolis vienoje savo knygų, jos net ryši kaklaraištį – tikrą vyriškumo simbolį. Ir svarbiausia, dėl to nevadinamos vyriškomis, o jeigu ir taip, tai nėra įžeidimas. Atvirkščiai, kelnių kostiumą vilkinti moteris aplinkinių vadinama verslo moterimi. O kaip vadinamas moteriškus drabužius dėvintis vyras – jokia paslaptis.

Tikrojo moteriškumo negali užgožti jokie vyriški drabužiai ir darbai. Didžiausia moteriška gudrybė – vyriškame pasaulyje išlikti moteriška. Kai reikia būname veiklios, drąsios ir išradingos, kai norime – gležnos ir trapios. Bet svarbiausia, kad nėra srities, kurios moteris negalėtų įveikti ir vis tiek neišliktų moterimi.

Kaip atskleisti ir pabrėžti moteriškumą?

Moteriškumas nėra vien tik įgimtas ar išmokstamas. Tai yra ir perduotų tradicijų, ir naujai išmoktų dalykų komplektas. Dėl to jis niekada nebūna užbaigtas, nes kai kas nors baigiasi pasidaro neįdomu. O moteris patraukli ir įdomi tuomet, kai kuria, formuoja ir atranda savyje ką nors naujo. Kiekviena gali atskleisti ir pabrėžti savo moteriškumą, tereikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų.

  • Sugrįžkite mintimis į laikus, kai jautėtės itin moteriška. Ką vilkėjote? Ką veikėte? Prisiminimai padės suprasti, kas jums yra moteriškumas. Susikoncentruokite į tas detales ir jausmus ir pabandykite juos atkurti.
  • Jauskite skirtumą tarp „būti moteriška“ ir „būti mergaitiška“. Mergaitiškumas yra moteriškumo ištakos. Bet harmonija tarp išorės, elgesio ir vidaus tiesiog privaloma. Jeigu vidus sako viena, o mergaitiškos išvaizdos atributų laikotės kaip vienintelio jaunystės patvirtinimo, gerai nesijausite.
  • Mylėkite kiekvieną savo kūno kilogramą. Būtent kūno formos daro jus moterimi. Kaip jausitės moteriška, jeigu jo nemylėsite? Dar svarbu ramūs ir gracingi judesiai. Tokia moteris dvelkia ramybe ir aplinkiniams atrodo gebanti išlaikyti pusiausvyrą visose situacijose.
  • Šypsokitės, flirtuokite, spinduliuokite gera nuotaika. Į viską gyvenime žiūrėti susirūpinusiu ir rimtu žvilgsniu nėra moteriška, be to, nėra ir sveika. Šokite. Per šokį galima pajusti moteriškumą. Pilvo šokis pabrėžia prigimtines moters kūno formas, salsa ar valsas – tradicinius vyro ir moters skirtumus, o štai tango kunkuliuoja aistra.

Parengė psichologė Rasa Aukštinaitytė | psichologerasa.lt
Tel. 8~659 53916, el. paštas: rasa.aukstinaityte@gmail.com
Foto: Danielle Marroquin

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Moterims parašė:

    Moterims reikia būti moteriškomis. Juk moteriškumas nėra apibrėžiamas tik buities darbais, namų ruoša, vaikų auginimu bei auklėjimu, ar moteriškų suknelių, kelnių nešiojimu. Moteriškumas yra kur kas platesnė sąvoka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.